2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

2024-es európai választások: 12 ország osztozik 15 új képviselői mandátumon

Dátum:

Megosztás:

A képviselők jóváhagyták az Európai Tanács határozatát, amely 705-ről 720-ra emeli az Európai Parlament mandátumainak számát a következő jogalkotási ciklusban.

Az Európai Tanács a Parlament 2023. júniusi jelentése alapján határozott a képviselőtestület 15 fős bővítéséről. A mandátumok számának növelését az indokolja, hogy a 2019-es legutóbbi választások óta változott az EU népessége. Az új képviselői helyeken a következő országok osztoznak majd:

 • Belgium +1 [22]
 • Dánia +1 [15]
 • Írország +1 [14]
 • Spanyolország +2 [61]
 • Franciaország +2 [81]
 • Lettország +1 [9]
 • Hollandia +2 [31]
 • Ausztria +1 [20]
 • Lengyelország +1 [53]
 • Finnország +1 [15]
 • Szlovénia +1 [9]
 • Szlovákia +1 [15]

A javaslatot a képviselők 515 szavazattal, 74 ellenében és 44 tartózkodás mellett fogadták el. A jövő évi választásokon (2024. június 6–9.) már a megnövelt számú képviselői mandátum sorsáról dönthetnek a választópolgárok.

A szavazást megelőző vita során a képviselők bírálták, hogy az Európai Tanács megpróbálja befolyásolni a Parlamentet költségvetési feladataiban, és hangsúlyozták a Parlament függetlenségét. A társelőadók sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az Európai Tanács nem tájékoztatta azonnal a Parlamentet arról, hogy el kíván térni az eredeti javaslattól, mind az összes mandátum, mind a páneurópai választókerületre vonatkozó rendelkezések tekintetében. A vita felvétele itt tekinthető meg.

Háttér

A Parlament összetételét minden választás előtt értékelni kell az EU-s Szerződésekben meghatározott elvek (azaz legfeljebb 750 képviselő lehet és az elnök, egy tagállamnak 6-nál nem kevesebb és 96-nál nem több képviselői helye lehet, valamint a „degresszív arányosság” elve) és a legfrissebb népességi adatok alapján.

REF: 20230911IPR04910

Forrás: Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája

Nyitókép: European Union, 2023 – EP

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...