-2 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

99,91 százalékos feldolgozottság: Robert Fico pártja nyerte a szlovákiai választást

Dátum:

Megosztás:

A szombati előre hozott parlamenti választáson a magyar Szövetség nem jutott a pozsonyi törvényhozásba, a következő időszakban tehát parlamenten kívüli politizálásra készülhet, nem sokon múlt.

A szombati szlovákiai parlamenti választások után vasárnap reggel már a külföldről levélben leadott szavazatok eredményeit is kihirdették, így a feldolgozottság szinte teljes, 99,91 százalékos, és bár a külföldön leadott szavazatok közel kétharmadát a Progresszív Szlovákia (PS) szerezte meg (61,7 százalék), a második helyen az SaS végzett 10,8 százalékkal, a harmadik pedig a Smer lett 6,1-gyel és a negyedik legtöbb levélszavazatot az OĽaNO és barátok kapta (3,81 százalék), őket követi a sorban az SNS (3,79 százalék), a KDH (3,31 százalék), a Republika (3,2 százalék), a Demokraták (2,5 százalék), a Hlas (2,46 százalék) és a Sme rodina (0,55 százalék), ez az Újszó.com tudósítása alapján a végeredményt alig befolyásolja, Robert Fico Smer pártja nyerte az előre hozott választást a voksok majdnem egynegyedével, a Szövetség nevű magyar formáció pedig nem lesz tagja az új törvényhozásnak, mert nem szerezte meg a voksok 5 százalékát.

Az új szlovák parlamentben 7 párt lesz majd:

  • Smer
  • Progresszív Szlovákia (liberálisok)
  • Hlas (Peter Pellegrini volt kormányfő pártja)
  • Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (Igor Matovic szintén volt miniszterelnök összefogása)
  • KDH (kereszténydemokraták)
  • SaS (liberálisok)
  • SNS (nemzeti párt).

A választási részvétel valamivel 70 százalék alatti volt.

A parlament kapuin kívül rekedt a Republika 4,8 százalékkal, a Szövetség 4 és fél százalékkal, a Demokraták 3 szákal és a Sme rodina bő 2 százalékkal.

A Smer a győzelmével 42 mandátumot szerzett, míg a PS-nek 31 hely jutott a plénumban. A Hlas 27, az OĽaNO koalíciója 16, a KDH 13, az SaS 11, az SNS pedig 10 képviselőt ültethet a parlament padsoraiba.

Hogy milyen „színezetű”, irányú lesz Szlovákia következő kormánya, egyelőre nem tudni, a következő napok, hetek tárgyalásainak függvénye, az új kormány megalakulásáig Ódor Lajos ügyvezető kormánya áll Szlovákia élén.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....