16.8 C
Budapest
2023. október. 1. vasárnap

A borászok kérése ellenére sem lazított a kormány az ittas vezetés büntetésén

Dátum:

Megosztás:

Statisztikák szerint Európában átlagosan tízóránként követel emberéletet az ittas vezetés, ez a második leggyakoribb közlekedési baleseti halálok.

A zéró tolerancia 2008-as bevezetése óta időről időre felvetődik az Európában a legszigorúbbak közé tartozó szabályozás megváltoztatása.

2022-ben az Európai Unió úthálózatán 20 678 fő vesztette életét közúti balesetben, 3,7 százalékkal többen, mint 2021-ben. Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács azonban úgy véli, a legális véralkoholérték csökkentése önmagában nem hoz eredményt, különösen, hogy a kontinens országai rendkívül eltérő szabályozást alkalmaznak. Jelenleg csak Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában és Szlovéniában van érvényben a zéró tolerancia – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Magyarországon az ittas állapotban elkövetett, személyi sérüléssel járó balesetek száma évek óta csökken, a KSH 2023. májusi adatsora szerint a tavalyi év volt a legkedvezőbb.

új törvények
Magyarországon az ittas állapotban elkövetett, személyi sérüléssel járó balesetek száma évek óta csökken
Forrás: ORFK

A borászok régóta kérik a korlátozás feloldását, a magyar társadalom többsége azonban a zéró tolerancia oldalán áll egy korábbi felmérés szerint. 

Nem kérdés, hogy az alkoholos befolyásoltság és minden tudatmódosítás büntetendő a közlekedésben. A kérdés az, hogy képesek vagyunk-e a kulturált borfogyasztásra. A borra ugyanis elsősorban nem alkoholként, hanem tradicionális értékeket, gasztronómiai élményt, sőt mély szakralitást is magában hordozó, rendkívüli kulturális kincsként tekintünk. A kulturált és felelős borfogyasztásban hiszek, nem a mennyiségi ivásban. Vannak, akik szerint a magyarok kulturális szintje miatt indokolt a zéró tolerancia, ám aki ezt állítja, az fájdalmasan alábecsül minket. Minden szabály annyit ér, amennyire betartatják

– fogalmaz Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. 

Zacher Gábor toxikológus szerint nincs ok lazítani. Az ebéd vagy vacsora mellé elfogyasztott pohár bor után ugyanis könnyen jöhet a második, aztán a harmadik.

Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológus tizenöt éve foglalkozik alkalmasságvizsgálattal, újabban közlekedési balesetek vizsgálatával is. Szerinte a magyar közlekedési morál mellett aggályos lenne a lazítás.

A statisztikák alapján ugyanis elmondható, hogy az Európai Unióban Magyarországon az egyik legmagasabb az alkoholproblémások száma. A férfiak öt-hét százaléka alkoholbetegnek tekinthető, húsz százalék gyakran vagy rendszeresen, akár mindennap fogyaszt alkoholt. Az alkoholproblémás emberek nem tudják felmérni, hogy bizonyos alkoholmennyiség hogyan hat rájuk.

Egy óra alatt körülbelül 0,15 ezrelékkel csökken az alkoholszint, az átlagérték azonban egyénenként és helyzetenként változhat. A felszívódás mértékét ugyanis egyéb tényezők is befolyásolják, például hogy mit és mennyit ittunk, mennyit ettünk előtte (és közben), mennyire vagyunk fáradtak vagy milyen az érzelmi állapotunk.

Zacher Gábor megoldásként el tudná képzelni olcsó légalkoholmérő készülék piacra dobását, amellyel a sofőrök elindulás előtt ellenőrizhetnék magukat. Összességében úgy véli, a zéró tolerancia azért jó, mert nem kell számolgatni.

A teljes cikk ITT olvasható.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...