0.7 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

A FEOL-nak nyilatkozott egy izraeli mentő

Dátum:

Megosztás:

Siklósi Gábor egyike volt azoknak, akik februárban, a törökországi földrengés után a Rescue24 mentőcsapat tagjaként útnak indultak Pákozdról a természeti katasztrófa helyszínére és életeket mentettek. A mentő szakember jelenleg Izraelben tartózkodik, egyike azoknak az önkénteseknek, akik – mint a FEOL-nak elmondta – „hazautaztak” segíteni

– Jelenleg Asdódban vagyok, egy teremben, a pihenőben ülök. – mondta Siklósi Gábor a FEOL-nak. – Viszonylag gyorsan sikerült elutaznom Budapestről, mert már az egyik elsők között induló gépre felfértem. Utána két napot töltöttem Tel-Avivban, mert várakozni kellett az adminisztrációs nehézségek miatt, addig azonban önkéntesként egy nap alatt ötszáz szendvicset csomagoltam össze a katonáknak. Képzelheted… Aztán jöttem el az asdódi kórházba egészségügyi önkéntesnek, azóta pedig itt vagyok.

– Tartalékos katonaként szolgálsz?

– Nem, ahhoz már öreg vagyok. Amikor megkaptam az izraeli állampolgárságot, már elmúltam harminc éves.

– Mennyire durva a helyzet? Az asdódi kórházban valóban egymás mellett fekszenek a palesztin terroristák az izraeliekkel?

– Nem, ilyen nincs. Bár halottam erről szóló híreket, ebből csak annyi igaz, hogy időnként palesztin sérülteket is hoznak, de nem minden palesztin terrorista. Azért, mert Izraelben laknak és itt sérülnek meg, nem mindenki bűnöző. Mi nem a terroristákat látjuk el, ilyennel még nem találkoztam.

Füst tör a magasba egy izraeli légitámadás után a Gázai övezetben Dél-Izraelből fotózva 2023. október 18-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol több mint 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 2800 palesztin halálát okozták, a sebesültek száma pedig meghaladja a 12 ezret a Gázai övezetben.
Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit

– Várjátok az offenzívát? Mi következhet most?

– Az első pár nap volt őrületes, aztán már jól elosztották a teendőket. Arra összpontosítunk, hogy amikor majd elindul a támadás és nagyobb számban hozzák a sérülteket, legyen elegendő hely. Bár most is folyamatosan érkeznek a katonák különböző sérülésekkel, még messze nincs tele a kórház. Az itteniek nagyon ügyesen megszervezik a betegutat. Az eljárás más, mint Magyarországon, ami azt jelenti, hogy ha a helyszínen nem érünk rá stabilizálni a beteget, akkor, amit muszáj, azt megtesszük, aztán irány gyorsan a kórház, mert a sérült nem maradhat olyan helyen, ahol lőnek.

– Mire gondoltok ott, milyen a hangulat?

– Nagyon szomorú itt mindenki, csalódott és várakozik. Az emberek azt várják, hogy az izraeli hadsereg végre meginduljon és odacsapjon. De még egyelőre nem történik semmi, illetve nem tudjuk, hogy mi történhet. Az izraeliek azért jó stratégák. Mi itt a kórházban várakozunk, nekünk itt csak azt mondják el, hogy jelenleg mi a dolgunk, de azzal, hogy mások majd mit csinálnak, mit döntenek, nekünk egyelőre nem kell foglalkozni.

– Azért sejted, hová küldhetnek holnap?

– Ez nem rajtam múlik, de néha jönnek üzenetek, hol lehet rám szükség. Egyébként ma robbantottak fel Gázában egy baptista kórházat, ahol rengeteg halott és sebesült van. Ez volt az egyik legutóbbi hír, ami hozzám eljutott.

Izraeli páncélozott harcjárművek sorakoznak a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2023. október 18-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol több mint 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 2800 palesztin halálát okozták, a sebesültek száma pedig meghaladja a 12 ezret a Gázai övezetben. 
Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

– Találkozták más magyarokkal?

– Mindenhonnan a világból sokan jönnek haza. Találkoztam olyan magyarral, aki tartalékos katonaként érketett, de hozzám hasonló egészségügyi önkéntessel nem. Én az izraeli útlevelemmel dolgozom itt, ezért talán nem is tudják körülöttem mások, hogy magyar vagyok.

– Mi a jellemző sérülés? Milyen esetekkel találkozol?

– Katonai sérültek vannak a legtöbben. Lőtt sebeket látunk el, másokat robbanástól repeszek sebesítettek meg, de nem drámai a mennyiség. Nincs Armageddon, ezt kérlek mindenképpen írd le. Gáza hatalmas terület, kétmillió ember él ott, de nem csak a jelenlegi háború miatt van ott egészségügyi szempontból nagy baj, hanem egyébként is. A sérülteket először elküldik az askelóni kórházba, aztán akiket lehet, onnan tovább harminc kilométerre, ahol mi vagyunk, Asdódban. Nem a mienk a legközelebbi kórház Gázához képest, de azért minden eshetőségre felkészülten készenlétben vagyunk.  

Az ukrajnai háború kitörése után segélyt vittek a magyar mentők kárpátaljai kollégáiknak. A kép a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központjában készült indulás előtt: Siklósi Gábor rakodás közben
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...