17.1 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

A fővárosban is bevetették közös akcióban a drónokat (ORFK, ORFK KSZO, BRFK), meg is lett az eredménye – képek, videó

Dátum:

Megosztás:

Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Jámbor István r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Szakirányító Osztály vezetője a rendőrségi drónok használatának közlekedésbiztonság területén betöltött szerepéről beszélt a 2023. augusztus 4-én tartott budapesti sajtótájékoztatón.

A drónok alkalmazása környezetünkben nagyon dinamikusan terjed, a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében a rendőrség is számtalan területen veti be ezeket a hasznos eszközöket. A rendőrség jelenleg 62 úgynevezett pilóta nélküli légijárművet, azaz drónt használ országszerte. A drónnal támogatott ellenőrzés nem váltja ki a hagyományos, személyes rendőri ellenőrzést, azt inkább csak kiegészíti, ezáltal hatékonyabbá teheti.

deak ter dron sajttaj 15 20230804 fm
police.hu

Használatuk mellett szól, hogy alacsony zajszintjük és kis méretük miatt szinte teljesen rejtve maradhatnak a földön tartózkodók előtt. A hagyományos, személyzettel működő légi járművekhez képest kisebb üzemeltetési költséggel működtethetők. Alkalmasak arra, hogy rövid időn belül nagy területet feltérképezzenek, ezáltal nemcsak a közrendvédelem, hanem a bűnmegelőzés és a bűnfelderítés kapcsán is nagy segítséget nyújtanak.

deak ter dron sajttaj 17 20230804 fm
police.hu

A közlekedésrendészet területén segítségükkel elsősorban a közlekedési jogsértéseket dokumentáljuk olyan helyeken, ahol más technikai eszköz egyáltalán nem, vagy csak nehézségek árán alkalmazható. Ilyen például, ahol a gépjárművel leállítás nem lehetséges, de az eredményesség, hatékonyság szempontjából a drón használata jelentőséggel bír. Közlekedésrendészeti akcióink (pl. az ismert Pofátlan(TAN)ítás elnevezésű akció) során a drónok legtöbbször  szabálytalan előzést rögzítenek, valamint szabálytalan áthaladást tilos jelzésen és vasúti átjáróban, de gyakran készülnek felvételek olyan járművekről is, amelyek vezetői az elsőbbségi vagy a kanyarodási szabályokat nem tartják be. A műszer távolról mozgóképeket készít, ennek segítségével a járőrök szinte azonnal, az elkövetés helyszínének közelében intézkedhetnek a szabályszegőkkel szemben.

deak ter dron sajttaj 27 20230804 fm x
police.hu

Az aktuális forgalom figyelésére is tökéletesen alkalmasak, és egyelőre tesztjelleggel a közlekedési balesetek helyszíni szemléje során is készítenek képfelvételeket. Számtalan látványos baleset-megelőzési videót is készítettünk már drónnal.

deak ter dron sajttaj 34 20230804 fm x
police.hu

2023. első félévében a rendőrség közel 2400 esetben használt drónt, legtöbbször, mintegy 1100 alkalommal közlekedésrendészeti szabályszegőkkel szembeni intézkedés során. Drónjaink ebben az időszakban 1136 óra repülési időt teljesítettek országszerte.

deak ter dron sajttaj 02 20230804 fm
deak ter dron sajttaj, police.hu

A közlekedésrendészeten kívül – a korábban felsorolt számtalan előnyük miatt –  a drónokat leggyakrabban határrendészeti feladatok során az illegális migráció feltérképezésére, rendezvénybiztosításkor, közbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú területek megfigyelésére, bűncselekmények helyszíni szemléjénél, bűncselekmények felderítésénél, megfigyelési feladatoknál, eltűnt személy felkutatása érdekében, illegális hulladéklerakók felderítésére, sajtóanyagok készítéséhez, oktatási és képzési feladatokhoz használjuk.

Forrás

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...