1.7 C
Budapest
2023. december. 12. kedd

A Hezbollah „hajógyilkos” rakétákkal várhatja az amerikai flottát

Dátum:

Megosztás:

Az Izraelt északról fenyegető libanoni Hezbollah pusztító erejű, orosz „hajógyilkos” rakétákat szerzett be, amelyek komoly fenyegetést jelenthetnek a térségbe küldött amerikai hadihajóknak és rossz esetben szerepet játszhatnak egy regionális háború kirobbantásában.

Miközben Izrael Gázában próbálja megtörni – a civil lakosságot súlyosan tizedelő műveletével – a Hamászt, északról a zsidó állam egy másik ellensége zúdított rá rakétákat. A libanoni kormányban is helyet foglaló sííta Hezbollah emellett már utalt rá, hogy regionális háború robbanhat ki az Izraelnek nyújtott nyugati támogatás miatt.

Szajed Naszrallah sejk, a Hezbollah vezére a múlt héten figyelmeztette Washingtont: „valamivel várják” a térségbe küldött amerikai hadihajókat.

A Reuters két forrása szerint az Irán által támogatott síita szervezet „jelentős mértékben javította hajó-elhárító rakétakapacitásait” – többek között a 300 km-es hatótávú és 10-15 méter magasan repülő orosz gyártású, Jahont „hajógyilkos” rakéták beszerzésével.

Médiajelentések és védelmi elemzők szerint a Hezbollah Szíriában szerezte be a fegyvereket – a síita csoport ott már egy évtizede támogatja a síita kisebbségi elithez tartozó Bassár al-Aszad elnököt a polgárháborúban, csakúgy, mint keletről a szintén síita Irán.

De vajon mennyire blöff mindez?

A Hezbollah soha nem erősítette meg, hogy tényleg vannak ilyen fegyverei és a csoport nem volt hajlandó válaszolni a kérésre, hogy kommentálja a hírt.

A gázai Hamász ellen a brutális október eleji terrortámadások nyomán indult izraeli offenzíva, amelyben az izraeliek módszeresen rombolnak le Hamász-érintettségű célpontnak minősített épületeket, és a bombázások súlyos polgári áldozatokkal járnak. Az Egyesült Államok közben két repülőgéphordozó hajót küldött a Földközi-tengerre.

A Hezbollah ezeket közvetlen fenyegetésnek tartja. (Az amerikaiak nem felejtették el, hogy pontosan 40 éve, a Hezbollah bejrúti robbantásos merényletében 241 amerikai tengerészgyalogos, 21 további amerikai katona, 58 francia kommandós és 6 libanoni civil halt meg.)

Szajed Naszrallah pénteken harciasan azt mondta:

az amerikai hadihajók „nem ijesztenek meg bennünket. Jól felkészültünk a fenyegető flották érkezésére”.

A Fehér Ház viszont figyelmeztette: ne használja ki az Izraeli-Hamász háborút arra, hogy Libanonra is kiterjessze a konfliktust.

A Reuters egyik forrása szerint 2006 óta – amikor a Hezbollah eltalált egy izraeli hadihajót – jelentősen fejlődtek a rakétakapacitásai. „Van nekik a Jahont és más dolgok is mellette” – mondta. Név nélkül nyilatkozó amerikai illetékesek megerősítették, hogy a Hezbollah „lenyűgöző arzenált” épített ki és hogy „komolyan veszik a kapacitásait”.

Szajed Naszrallah sejk arra is figyelmeztette az Egyesült Államokat: akkor tudja megakadályozni a regionális háborút, ha leállíttatja az izraeliek gázai akcióját.

Bár a Hezbollah október 8. óta már kilőtt rakétákat Izraelre, megfigyelők szerint arzenálja töredékét használta csak fel. Közben az Iránhoz kötődő jemeni húszik drónokat lőttek ki Izraelre, Irakban és Szíriában pedig amerikai erőket ért támadás.

KAPCSOLÓDÓ HANG

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...