17.1 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

A tehenek hatása az univerzumra – 1

Dátum:

Megosztás:

Tavaly rengeteg médium, így például két ismert sajtóorgánum is (BLOOMBERG[1] és a PBS Newshour[2] ) kifejtette, hogy mi is a baj a tehenekkel?

A két cikk a tehén böfögésének az éghajlatváltozásra gyakorolt jelentős hatását tárgyalja, és javaslatokat tesz a hatás csökkentésére. A Bloomberg cikke az Európai Unió metánkibocsátásának csökkentésére irányuló célkitűzésére összpontosít annak érdekében, hogy 2030-ra elérje éghajlati céljait. A cikk kiemeli a stockholmi Királyi Technológiai Intézet legújabb tanulmányát, amely azt javasolja, hogy az EU csökkentse jelenlegi kibocsátását. 50%-kal csökkenteni a tehénállomány méretét e cél elérése érdekében. A tanulmány azzal is érvel, hogy egy ilyen csökkentés csak minimális hatással lenne a tejtermelésre és a marhahús árára.

Eközben a PBS Newshour cikke további részletekkel szolgál a tehénböfögés kérdésével és a globális felmelegedéshez való hozzájárulásával kapcsolatban. Azt állítja, hogy a tehenekkel kapcsolatos kibocsátások felelősek az emberi eredetű üvegházhatású gázok 15-20%-ért világszerte. A cikk megemlíti a kibocsátás csökkentését segítő különféle módszereket is, amelyeket feltárnak, beleértve az állattenyésztési étrend megváltoztatását, az alacsonyabb károsanyag-kibocsátású tehenek tenyésztését, sőt a teheneknél a metántermelés blokkolására szolgáló vakcinák vagy gyógyszerek kifejlesztését is.

Összességében mindkét cikk hangsúlyozza a szarvasmarha fontos szerepét a globális felmelegedésben, és rámutat az éghajlatváltozáshoz való hozzájárulásuk csökkentésére. Ezekből a darabokból egyértelműen kitűnik, hogy ha előre akarunk lépni klímacéljaink teljesítésében, akkor marhahúsiparunkkal kapcsolatban drasztikus intézkedéseket kell hozni – különösen az állományméretek tekintetében – a jövőbeni környezeti hatások mérséklése érdekében.

Ezek alapján lehet, hogy akkumulátoros teheneket kell tenyészteni? Holnap utánajárunk annak, hogy mi is az igazság?


[1] https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-06-14/eu-needs-to-cut-cow-numbers-to-hit-methane-targets-study-says  

[2] https://www.pbs.org/video/how-scientists-are-reducing-methane-from-cow-burps-1646595515/

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...