1.7 C
Budapest
2023. december. 12. kedd

A Vaskupola után itt a Vassugár – bemutatjuk Izrael forradalmi légvédelmi fegyverét

Dátum:

Megosztás:

Izraelben hamarosan rendszerbe áll egy újfajta rakétavédelmi eszköz.

A Hamász fegyvereseinek október 7-i véres támadását addig példátlan rakétazápor kísérte. Annyit lőttek ki Izraelre, hogy egy idő után a légvédelem már nem tudta mindegyiket megsemmisíteni. Bár hivatalosan azt közölték az izraeliek, hogy minden tíz rakétából kilencet leszedett a Vaskupola rendszer, az a bizonyos tizedik mégiscsak becsapódott, és embereket ölt vagy sebesített meg – írja a The Economist.

Izraelben már jó ideje folyik egy újfajta légvédelmi fegyver, egy nagy energiájú lézerágyú fejlesztése. Bár az eredeti tervek szerint csak 2025-ben állna hadrendbe, de a Hamász támadása felgyorsította a folyamatot. Egy 100 kW teljesítményű lézerről van szó, amelynek megalkotásához különleges, hőálló tükröket kellett készíteni, nehogy a hatalmas energiájú fénynyaláb megolvassza a berendezést. Uzi Rubin, a fejlesztőcsapat vezetője a brit lapnak elmondta, hogy a Vassugárnak (Iron Beam) nevezett lézerágyúnak legalább két nagy előnye van a korábbi, rakétás légelhárító rendszerekkel szemben.

Ilyen az új lézerfegyver működés közben – post

„Egy Tamir rakétaelhárító rakéta – változatól függően – negyven- és nyolcvanezer dollárba kerül. Ezzel szemben az új lézerfegyver működtetése csak annyiba, mint amennyibe az áramfejlesztő generátor üzemanyaga. Ráadásul a muníció sem fogy el soha.” A Vaskupola rendszerrel kapcsolatos legfőbb gond ugyanis az volt, hogy túl lehet terhelni. Ez történt október 7-én, amikor a Hamász tömegével indított rakétákat Izrael felé – emlékeztetett a brit újság.

Viszont a Vassugár sem tökéletes fegyver,

hiába sugallják ezt olyan a hangzatos kijelentések, mint az, hogy Izrael hamarosan lézerfalat fog emelni határai mentén. Bármennyire is nagy energiájú a koncentrált fénynyaláb, mégiscsak muszáj egy bizonyos ideig besugároznia a célt. Egy repülés közben sebesen forgó tüzérségi gránát felrobbantásához túlságosan is sokáig. Ráadásul ha a lövedéket hőálló bevonattal látják el, akkor a lézerágyú hatékonysága drasztikusan lecsökken. A köd, a füst vagy a pára szintén jócskán tudja mérsékelni a fegyver hatásosságát. Az is nagy hátrány, hogy míg egy elfogórakéta akár hetven kilométerre lévő célt is el tud pusztítani, a lézer legfeljebb tíz kilométerig képes erre.

Ez a videó-összeállítás a Vaskupola és a Vassugár közötti különbséget szemlélteti!

A Vassugár ellen szól, hogy meglehetősen drága a gyártása és a telepítése. Nem véletlenül nyilatkozta a The Economistnak Jakov Amidror nyugalmazott tábornok, Izrael Nemzetbiztonsági Tanácsának volt vezetője, hogy még igazolni kell, vajon az 1,2 milliárd dolláros fejlesztés megéri-e az árát. Az előnyöket és a hátrányokat összevetve Uzi Rubin úgy vélte, hogy a legjobb a két rendszer, a Vassugár és a Vaskupola együttes használata lenne.

A lézerágyúk kiegészítenék az elhárító rakétákat. Főleg lassabban repülő és érzékeny szerkezetű drónok ellen vetnék be a Vassugarat, míg a rakétákkal és aknavető gránátokkal szemben inkább a Vaskupola védekezne. A két fegyver együttes használatát az is indokolja, hogy a lézerfegyver irányzásához eredetileg is a Vaskupola radarjait és nagy sebességű számítógépeit tervezték használni.

A Vassugár (Iron Beam) működés közben. Forrás: X / Velit.es
A Vassugár (Iron Beam) működés közben. Forrás: X / Velit.es

Az új fajta sugárágyúk iránt az Egyesült Államok hadereje is élénken érdeklődik. 2022 decemberében kötött együttműködési megállapodást az amerikai Lockheed-Martin az izraeli Rafaellel egy, a Vassugárhoz hasonló fegyver kifejlesztésére. Az USA légierejének „irányított energiákkal” foglalkozó kutatóintézete pedig egy 300 kW-os lézerágyút fejleszt. A program egyik vezető munkatársa, Nicholas Morley azt mondta a The Economistnak, hogy az új-mexikói Albuquerque-ben olyan eszköz készül, amellyel sikerrel lehet majd harcolni a tömegével érkező rakéták, drónok és tüzérségi gránátok ellen is.

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...