17.1 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Adócsomag: törvénybe iktatott korábbi szja-szabályok

Dátum:

Megosztás:

Az országgyűlés 2023. július 14-én elfogadta a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvényt, amely többek között számos ponton módosította a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt.

Az szja-törvény módosításainak egy része lényegében változatlan tartalommal 2023. augusztus 1-jétől törvényi szintre emelt a korábban veszélyhelyzeti kormányrendeletben szabályozott több fontos rendelkezést.

Cikkünk e változásokat foglalja össze.

Fiatal anyák kedvezménye

Az szja-törvény új 29/G §-a törvényi szinten szabályozza a gyermeket vállaló 25-30 éves korú nők (fiatal anyák) számár a 2023-ban bevezetett kedvezményt, amely szerint az összevont adóalapból meghatározott értékhatárig levonható a jogosultsági hónapokban megszerzett (munkaviszonyból származó jövedelem esetében a jogosultsági hónapokra elszámolt), munkavégzéssel szerzett jövedelmek együttes összege.

Fiatal anya az, aki vérszerinti vagy örökbe fogadott gyermekére, illetve magzatára tekintettel családi kedvezményre jogosult.

A személyi jövedelemadóról további cikkeket itt, a 2023-as adóváltozásokról itt olvashat!

 

Átmeneti rendelkezés [szja-törvény 104. § (1) bekezdés] szerint a fiatal anyák kedvezménye – a családi kedvezmény megnyílta hónapjától – akkor illeti meg a 30 év alatti anyát, ha magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg. Ha azonban a 30 év alatti anya 2023. január 1-jén magzatára tekintettel már jogosult családi kedvezményre, a fiatal anyák kedvezményét 2023. január 1-jétől érvényesítheti azokra a hónapokra is, amelyekben magzatára tekintettel családi kedvezményre jogosult.

A kedvezmény a jogosultsági hónapokban a törvényben felsorolt jövedelmekre vonatkozik, és az adóévben legfeljebb az tárgyévet előző év július hónapjára a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a teljes munkaidőben alkalmazásban állókra megállapított nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset mértékéig érvényesíthető.

Jogosultsági hónapként az a hónap vehető figyelembe, amelyben a fiatal anya családi kedvezményre való jogosultsága fennáll, de legkorábban a 25. életéve betöltésének hónapját követő hónap. A kedvezmény legfeljebb annak az évnek az utolsó jogosultsági hónapjáig érvényesíthető, amely évben a fiatal anya betölti a 30. életévét.

A 30 év alatti anyák kedvezménye a jogosultsági hónapokban megszerzett (munkaviszonyból származó jövedelem esetében a jogosultsági hónapokra elszámolt), következő jövedelmekre vonatkozik:

– az szja-törvény 3. § 21. pontja szerint bérnek minősülő jövedelme,

– a bérnek nem minősülő nem önálló tevékenységből származó jövedelem, ide nem értve a munkaviszony megszüntetésére tekintettel kapott végkielégítés törvényben előírt mértéket meghaladó összegét,

– önálló tevékenységből származó jövedelmei közül

 a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje, átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelme;

 a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységéből származó jövedelme;

 az európai parlamenti képviselő e tevékenységéből származó jövedelme;

 a helyi önkormányzati képviselő e tevékenységéből származó jövedelme;

 a választott könyvvizsgáló e tevékenységéből származó jövedelme;

 a magánszemély által nem egyéni vállalkozóként kötött, díjazás ellenében történő munkavégzésre irányuló más szerződés alapján folytatott tevékenységéből származó jövedelme.

Az értékhatárt meghaladó, továbbá minden más adóköteles (bérbeadásból, magánszálláshely-szolgáltatásból származó, egyéb jogcímen szerzett, osztalék és más külön adózó, valamint az ekhós) jövedelmek a fiatal anya esetében is adókötelesek.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...