1.7 C
Budapest
2023. december. 12. kedd

Aláírták a koalíciós szerződést Pozsonyban

Dátum:

Megosztás:

Hétfő délután aláírták a koalíciós szerződést a három új szlovák kormánypárt – a Smer, a Hlas és a Szlovák Nemzeti Párt – elnökei Pozsonyban. Robert Fico jövendőbeli miniszterelnök a lakosság életszínvonalának emelését jelölte meg a kormány egyik fő prioritásként, valamint azt, hogy az ország külpolitikájának fókuszába a nemzeti érdekek képviseletének kell kerülnie.

Robert Fico, a szeptember 30-i parlamenti választásokon győztes párt, a Smer elnöke a koalíciós szerződés aláírását követően ismertette a minisztériumok elosztását a kormánypártok között, neveket azonban egyelőre nem közölt. A jelöltek nevét először Zuzana Čaputová államfővel ismerteti, miután összeült a Smer, a Hlas és az SNS elnöksége. Azt azonban hozzátette, hogy terveik szerint már a jövő héten az új összetételű parlament is összeül.

Az új szlovák kormányban a kormányfőt a Smer jelöli, és Robert Fico pártja fogja irányítani az igazságügyi, a közlekedési, a pénzügyi, a külügyi, a védelmi és a földművelésügyi tárcát. A Hlas kapja a belügyminisztériumot, a gazdasági minisztériumot, az egészségügyi tárcát, a beruházási és régiófejlesztési minisztériumot, a munkaügyi tárcát és az oktatásügyet. Szintén a párt jelöli az uniós helyreállítási tervért felelős miniszterelnök-helyettest.

A Szlovák Nemzeti Párt jelöli a környezetvédelmi minisztert és a kulturális minisztert, továbbá a 2024. január 1-jéével létrejövő idegenforgalmi és sportminisztériumot fogja irányítani.

Mindhárom kormánypártnak lesz egy miniszterelnök-helyettese is.

Robert Fico a kormányfői poszt várományosaként a leendő kabinet prioritásai közül kettőt jelölt meg: elsőként a lakosság életszínvonalának emelését említette, másodikként pedig azt, hogy az ország külpolitikájának fókuszába erőteljesen a nemzeti érdekek képviseletének kell kerülnie. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: Szlovákia külpolitikai irányultsága változatlan marad, de megerősítésre kerül a függetlenség, a jövőben „szlovák külpolitika lesz.” Az Európai Unióval kapcsolatban hozzátette: megbízható partnerek kívánnak lenni, de ez egyidejűleg azt is jelenti, hogy bátran nemet fognak mondani az ország érdekeit sértő uniós javaslatokra.

Peter Pellegrini, a Hlas elnöke a koalíciós szerződés aláírását követően azt ígérte, olyan jelöltek kerülnek az általuk igazgatott tárcák élére, akik alkalmasak lesznek feladataik elvégzésére, és kézzel fogható eredményeket tudnak felmutatni az embereknek. „Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben nem lesz sétagalopp a kormányzás” – fűzte hozzá Pellegrini. Hangsúlyozta, az országnak arra van szüksége, hogy minél gyorsabban megalakuljon az új, működő, stabil és felkészült kormány.

A Szlovák Nemzeti Párt a kormányprogram összeállítása során is ügyelni fog arra, hogy ne okozzon csalódást a nemzeti érzelmű választóknak. Andrej Danko pártelnök a helyzet stabilizálásáról és a kulturált politizálás fontosságáról is beszélt, és mindenkit biztosított, hogy a kormány azoknak az embereknek az érdekeit is képviselni fogja, akik nem a kormánypártokra szavaztak. Meggyőződése szerint az idegenforgalom jelenti Szlovákia jövőjét.

Forrás

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...