2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Az év végére egyensúlyba kell hozni a béreket és az árakat, hogy legalább éves alapon ne csökkenjenek a reálbérek- mondta az Országgyűlésben, az őszi ülésszak első napján a miniszterelnök – a tenpai nap fontosabb híreinek összefoglalása

Dátum:

Megosztás:

A kötelező akciózás mellett a betéti kamatstopot és a jegybanki kötvény vásárlás-tilalmát is meghosszabbítja december végéig a kormány. 

 A nukleáris kapacitások radikális növelése nélkül nem garantálható az energiabiztonság és nem érhetőek el a klímacélok – figyelmeztetett a külgazdasági és külügyminiszter Bécsben

Az év végére egyensúlyba kell hozni a béreket és az árakat, hogy legalább éves alapon ne csökkenjenek a reálbérek- mondta az Országgyűlésben, az őszi ülésszak első napján a miniszterelnök. Orbán Viktor napirend előtti beszédében azt is közölte: a nyugdíjasoknak novemberben oda kell adni az inflációnak megfelelő emelést. A miniszterelnök megerősítette: az év végéig biztosan 10 százalék alatti lesz az infláció. Egyben úgy fogalmazott: az infláció elleni küzdelem feladatát és felelősségét a kormány átvette, miután a jegybank nem bír azzal megbirkózni. Arról is beszélt, hogy ha a kereskedők nem tudják kordában tartani az üzemanyagárakat, akkor a kormány újra be fog avatkozni. Hozzátette: Magyarország fenntartja az energiabiztonságot. A megújuló energiaforrásokra utalva hozzátette: az elszámolási viták rendezése után be tudják fogadni a lakossági napenergiát is.

Az ellenzéki frakciók szerint továbbra sem tartalmazott érdemi megoldásokat az emberek problémáira a kormányfő parlamenti beszéde. Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője az egyre romló életszínvonalról beszélt. Tóth Bertalan, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője a kormányt tette felelőssé az infláció emelkedéséért. A jobbikos Lukács László György szerint az ország energetikailag és politikailag is kiszolgáltatottá vált Oroszországnak. Ungár Péter, az LMP nevében bírálta az akkumulátorgyárak létesítését és a svéd NATO csatlakozás mielőbbi jóváhagyását szorgalmazta. A Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője, Szabó Tímea versenyképességi fordulatot követelt. A Momentum nevében Gelencsér Ferenc arról beszélt, hogy a kormány sorra vezeti be a megszorításokat. Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselőcsoportjának vezetője demográfiai fordulatot sürgetett.

Az infláció nyáron is meghaladta a bérek növekedését, így a keresetek vásárlóereje csaknem egy éve csökken. Júliusban 559.100 forint volt a bruttó átlagkereset, ez 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset ugyanakkor 2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Hatalmas a bérszakadék Magyarországon az OECD-tagállamok átlagához képest: a diplomások sokkal többet keresnek, mint a többiek – idézi a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet oktatásról szóló idei jelentését a Portfolio. A jelentésből kiderül: a 25-64 éves magyarok körében az alapképzési diplomával rendelkezők 56 százalékkal, míg a mesterképzési diplomával rendelkezők 116 százalékkal keresnek többet a középfokú végzettségűeknél.

kötelező akciózás mellett a betéti kamatstopot és a jegybanki kötvény vásárlás-tilalmát is meghosszabbítja december végéig a kormány – közölte a gazdaságfejlesztési tárca. A kormány a betéti kamatsapkát még tavaly novemberben vezette be az aránytalan gazdagodás további elkerüléséért. A jegybanki diszkontkötvények korlátozás nélküli átruházásánál a meghatározott pénzügyi szervezetek, valamint 20 millió forint összeget meghaladóan természetes személyek továbbra sem vásárolhatnak értékpapírt. A kötelező akciózás meghosszabbítását azzal indokolta a kormány, hogy a várakozások szerint az intézkedés hozzájárul az élelmiszerinfláció további csökkenéséhez.

Egyeztetést kezdeményez a pénzügyminiszter a globális minimumadóról szóló uniós irányelv hazai átültetéséről a magyarországi nagyvállalatok vezetőivel. A pénzügyminisztérium közölte: céljuk, hogy a magyar adórendszer versenyképességét a globális minimumadó ellenére is megőrizzék, és a magyar cégek továbbra is Európa egyik legalacsonyabb közterhét fizessék.

A nukleáris kapacitások radikális növelése nélkül nem garantálható az energiabiztonság és nem érhetőek el a klímacélok – figyelmeztetett a külgazdasági és külügyminiszter Bécsben. Szijjártó Péter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közgyűlésén hangsúlyozta: az EU versenyképességének növelését a nukleáris energiatermelés felpörgetésével lehet elérni. Szijjártó Péter szerint a nukleáris energiával a károsanyag-kibocsátás is csökkenthető. Hozzátette: menetrend szerint halad Paks II bővítése.

Kompromisszumos megállapodás jött létre a gépjárművek károsanyag-kibocsátásáról szóló rendeletjavaslat módosításáról az uniós ipari miniszterek ülésén. A tárcavezetők figyelembe vették nyolc tagállam – köztük Magyarország – aggályait. A magyar kormány azzal érvelt, hogy az EURO7re vonatkozó eredeti elképzelések veszélyeztették volna a hazai járműipart. Fábián Gergely, a gazdaságfejlesztési tárca államtitkára azt mondta: a most elfogadott új szabálycsomag több esetben változatlanul hagyja az EURO6 előírásokat.

Szerdán 6 forinttal csökken a benzin nagykereskedelmi ára – írja a Holtankoljak.net. A dízel ára a pénteki 3 forintos esés után most nem változik. A 95-ös átlagára 652, a gázolajé 682 forint lesz literenként.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...