1.7 C
Budapest
2023. december. 12. kedd

Az okostelefon kijelzője lázmérővé válik, így véde a lázmérőzésnek..

Dátum:

Megosztás:

Amerikai kutatók viszont egyetlen alkalmazással oldották meg azt, hogy az okostelefon kijelzője lázmérővé váljon.

Abban, hogy egy okostelefon akár testhőmérsékletet is mér, tulajdonképpen nincsen semmi meglepő: nem egy gyártó próbált már olyan apró alkatrészeket beépíteni az eszközbe, hogy utána lehetővé váljék a hőmérsékletmérés. A Washingtoni Egyetem kutatói azonban jóval egyszerűbb módszert találtak: állításuk szerint csak egy alkalmazásra van szükség ahhoz, hogy egy már meglévő okostelefon is alkalmas legyen mondjuk lázmérőnek – írja a hvg.hu.

A kutatók az általuk fejlesztett alkalmazásnak a FeverPhone nevet adták, amihez kell egy hardveres egység, ami hőmérsékletet mér, ez azonban már eleve benne van az okostelefonokban, és termisztor a neve. Ez méri az eszköz belső elemeinek hőmérsékletét, beleértve az akkumulátort is, hogy aktiválja a biztonsági óvintézkedéseket, ha túlmelegedne a telefon.

Az okostelefonokban lévő termisztorok persze nem tudják megmérni a felhasználó testhőmérsékletét, viszont nyomon követhetők a felhasználó és az általa használt mobileszköz között átvitt hőenergia mennyisége. Mivel az érzékelőknek a telefon akkumulátorának hőjét kell mérniük, az alkalmazás nyomon követi, hogy a telefon milyen gyorsan melegszik fel, majd az érintőképernyő adatai alapján számba veszi, hogy mennyi származik abból, hogy valaki megérinti. A kutatók képesek voltak úgy kalibrálni a modellt, hogy figyelembe vegyék az olyan eltéréseket, amelyeket a telefontartozékok okoznak.

A készülőben lévő FeverPhone alkalmazás használata egyszerű, de a felhasználónak a sarkainál fogva kell tartania a telefont, és körülbelül 90 másodpercig kell a homlokához nyomnia az érintőképernyőt. Ennyi az ideális idő ahhoz, hogy elegendő testhőt kapjon a készülék. Mivel az érintőképernyő érzékeli a homlokot, az alkalmazás „tudja”, hogy éppen mérést végeznek.

A klinikai vizsgálaton 37 kísérleti alannyal tesztelték a megoldást,

a FeverPhone 0,23 Celsius-fok átlagos hibával tudta megmondani a felhasználó testhőmérsékletét,

ami egyenértékű az otthoni hőmérők pontosságával, beleértve az érintésmentes változatokat is.

A tanulmányba egyelőre nem vontak be olyan résztvevőket, akiknek 38,6 foknál magasabb láza volt, mivel ezeket a hőmérsékleteket könnyű diagnosztizálni, és mert az izzadt bőr hajlamos megzavarni a hőmérőket. Ezenkívül a FeverPhone-t mindössze három telefonmodellen tesztelték. Az alkalmazás később válhat letölthetővé a nagyközönség számára.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...