1.7 C
Budapest
2023. december. 12. kedd

Az olajár esése nem, a kormány fenyegetése viszont már árcsökkentésre késztette az üzemanyag-kereskedőket

Dátum:

Megosztás:

Jelentősen csökkentették az árrésüket a hazai üzemanyag-kereskedők szeptember vége óta, ez magyarázhatja az elmúlt hetek árcsökkenését és nem a kőolaj világpiaci árának mozgása, ahogyan azt a szakmai szervezetek állítják.

Megnéztük, hogy a szomszédos országokban hogyan változtak az elmúlt időszakban az üzemanyagárak.

Finoman szólva nem bontották ki az igazság minden részletét az üzemanyag-kereskedők, akiket több helyen megszólaltattak az elmúlt hetek üzemanyagár-esésének okairól, miután szeptember óta a benzin literje 50 forinttal, míg a gázolajé 30 forinttal mérséklődött. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke lapunknak nemrégiben az üzemanyagok magyarországi árváltozását a kőolaj jegyzésének mozgásával magyarázta, mivel szerinte mindenki a piaci trendet követte. Ezért megnéztük, hogyan követték a piaci trendet a szomszédos országok benzinkútjai azóta, hogy leült a szektor képviselőivel tárgyalni Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Igazán meglepő dologra bukkantunk.

20221130 Kaposvár Elfogyott az üzemanyag több kaposvári MOL töltőállomáson is. A Vásártéri úti kúton már nem lehetett tankolni normál gázolajat, nem sokkal később pedig már 95-ös benzint sem.Fotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap20221130 Kaposvár 
Elfogyott az üzemanyag több kaposvári MOL töltőállomáson is. A Vásártéri úti kúton már nem lehetett tankolni normál gázolajat, nem sokkal később pedig már 95-ös benzint sem.
Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Ugyanannyiba került Ausztriában és Magyarországon a benzin fél évig, majd szeptemberben történt valami…

Az árstop tavaly decemberi kivezetését követően a régióban pár hónapig jól láthatóan a magyar üzemanyag volt az egyik legdrágább, aminek – akkor mi is megírtuk –, hogy a korábbinál magasabb árrés (60-70 forint helyett 120-140 forint) lehetett az oka, a kereskedők ugyanis így próbálták behozni az elszenvedett veszteségüket. Régiós összevetésben, amelyet a Fuelo adatai alapján végeztünk, jól kivehető, hogy a benzin ára Magyarországon lényegében márciusban került azonos szintre a szomszédos országok áraival, és onnantól kezdve a magyar, az osztrák és szlovák árak teljesen együtt mozogtak, egészen szeptember végéig.

A három ország benzinárainak alakulásából világosan kiderül, hogy ugyan kétségtelenül csökkent a Bent olaj ára október elején, valójában ekkor kezdhették el csökkenteni az árrésüket a hazai üzemanyag-kereskedők, máskülönben nem látnánk az árakban ilyen éles elválást a régiós országok viszonylatában, különösen a benzinél.

Jelenleg úgy néz ki, hogy Ausztriához képest 26 forinttal, Szlovákiához képest pedig 40 forinttal olcsóbb a benzin hazánkban. Ha Romániát is hozzávesszük, ahol egyébként az egész EU-ban a legalacsonyabbak között van a benzin ára, ott is az látható, hogy a míg korábban 90 forint volt a differencia a magyar és román árak között, ez október közepére 67 forintra mérséklődött. Ami a gázolajat illeti, hasonló a tendencia rajzolódik ki, annyi különbséggel, hogy míg nálunk csökkent közel 20 forinttal szeptember vége óta, addig Szlovákiában és Romániában még emelkedett is.

f4469e48bfbe42cd93ce473f269268b7
Lebuktak az üzemanyag-kereskedők: nem az olajár esése, hanem a kormány fenyegetése késztette őket árcsökkentésre

Nem üzemanyagárstop, hanem tárgyalás és kérés

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember közepén lengette be, ha tovább emelkednek az üzemanyagárak, visszahozhatja a kormány a benzinárstopot. Nem véletlenül vette elő ismét a kormány a kérdést, az egy dolog volt, hogy a benzin és a gázolaj ára az év eleji csúcsokat ostromolta, a nagyobb probléma az lehetett, hogy a teljes inflációs pályát feljebb tolta, csak augusztusban 0,5 százalékponttal emelte meg a fogyasztóiár-indexet, ami emiatt nem tudott akkor benézni a 16 százalékos érték alá. Végül az ársapkánál egy piackonformabb megoldást választott a kabinet, amikor a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel szeptember 26-án leült tárgyalni Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki több kérést is megfogalmazott.

Úgy tudjuk, hogy az ágazati szereplőktől a kormány azt kérte, hogy legalább a régiós középmezőnybe hozzák le a benzin árát.

Ez egyébként azóta megvalósult, a benzin ára ma már Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában is drágább és abban a Horvátországban is, ahol a nyár elején még több mint 50 forinttal olcsóbb volt egy liter, mint Magyarországon.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...