-2 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Bandaháborúk Svédországban, hárman meghaltak

Dátum:

Megosztás:

Három ember meghalt különböző incidensekben csütörtökre virradóra Svédországban, ahol egyre fokozódik a bűnbandák hatalmi harcát kísérő erőszak

Szerda éjjel egy 18 éves férfit lőttek agyon egy stockholmi elővárosban. Néhány órával később egy férfit öltek meg és egy másikat sebesítettek meg egy lövöldözésben a fővárostól délre fekvő Jordbróban.

Csütörtök hajnalban egy húszéves nő halt meg egy robbanásban Uppsalában, Stockholmtól nyugatra. A robbantást, amely öt házat megrongált, a rendőrség gyilkosságként kezeli. Svéd médiajelentések szerint az áldozat „járulékos veszteség” volt, a célpont a szomszédos lakásban lakott.

Az SVT svéd köztévé szerint a két halálos kimenetelű lövöldözéssel szeptember eleje óta tizenegyre nőtt a lőfegyverrel elkövetett erőszakcselekmények halálos áldozatainak a száma. 2016 óta, amióta a rendőrség ezeket az adatokat regisztrálja, ez volt a legvéresebb hónap Svédországban.

Egyelőre nem tudni, hogy a lövöldözések és a robbantás kapcsolatban álltak-e egymással, de svéd médiajelentések szerint a három gyilkosság közül legalább kettő a bandaháborúkkal kapcsolatos.

Gunnar Strömmer svéd igazságügy-miniszter csütörtökön a TV4 svéd televíziónak adott interjúban „mélységesen tragikus fejleménynek” nevezte a történteket. Hozzátette: megérti, hogy az emberek haragot, félelmet és szomorúságot éreznek.

Jelentések szerint két – egy Törökországban élő török-svéd állampolgár vezette banda, illetve a volt helyettese irányította bűnszervezet – harcol az illegális kábítószer- és fegyverpiac birtoklásáért.

A jordbrói lövöldözéssel kapcsolatban bűnrészeséggel vádolt négy embert vettek őrizetbe. Az uppsalai robbantás kapcsán két ember került rács mögé.

Andrew Thornberg rendőrfőnök kijelentette, hogy a bandaháború komoly fenyegetést jelent a gyakran az alacsony bűnözési arányszámok miatt biztonságosnak tekintett 10 millió lakosú ország számára. A rendőrség 30 ezerre becsüli a szervezett bűnbandák tagjainak, illetve a bandákhoz más módon kötődő személyek számát.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt felszólította a kormányt csütörtökön, hogy bizonyos közbiztonsági feladatok ellátását bízza a hadseregre, hogy a rendőrség jobban koncentrálhassa erőit a szervezett bűnözés elleni harcra. Az igazságügy-miniszter szerint a kormány kész megerősíteni a rendőrséget, de a katonaságot egyelőre nem akarják bevonni a probléma megoldásába.

Nem sokkal később a svéd miniszterelnök bejelentette, hogy péntekre tanácskozásra hívta a fegyveres erők parancsnokát és a rendőrfőnököt, hogy felvázolják a lehetőségeket, hogy a katonák miként segíthetik a rendfenntartó szolgálatok munkáját a bűnszervezetekkel szemben.

„Nehéz idők ezek Svédország számára. Egy 25 éves nő tegnap, egy teljesen átlagos estén lefeküdt aludni, de sosem ébredt már fel” – hangsúlyozta Ulf Kristersson kormányfő az uppsalai áldozatra utalva televízióban közvetített beszédében. „Le fogjuk vadászni és le fogjuk győzni a bandákat” – húzta alá.

„Felelőtlen bevándorlási politika és csődöt vallott integráció hozott el minket ideáig” – emelte ki Kristersson.

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....