20 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Biztató idei fiókaszámok fehér gólyáinknál

Dátum:

Megosztás:

Bár a gólyák még éppen csak indulóban vannak telelőterületeik felé, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) összesítette új, közösségi adatgyűjtésen (citizen science) alapuló TermészetLesen programjának előzetes költési eredményeit.

A Gólyales adatbázisába – jórészt a Turdus elnevezésű telefonos alkalmazással feltöltött – 2035 fészkelőhelyről származó adat alapján az elmúlt 25 év átlagánál jóval jobb költési eredményt ért el a hazai fehérgólya-állomány 2023-ban.

Az adatok jó része üres fészektartóról (658), lakatlan fészekről (249), fészekkezdeményről (23) és magányos gólyáról (23) szól, gólyapár 1082 fészket foglalt. Ezekben átlagosan 2,61 fióka nőtt fel fészkenként, ami a nyolcadik legjobb érték 1999 óta (a legjobb eredmény 2011-ben született: 3,09; a legrosszabb 2005-ben: 1,59). Ha csak a fiókákat repítő, sikeres párok átlagát nézzük (914 fészekben ismert a pontos fiókaszám), még jobb az eredmény: a 3,05 fióka/fészek a negyedik legjobb (itt 2,34 és 3,4 közötti értékek találhatók).

A fiókaszámot a szülőmadarak kora tavaszi kondíciója (ami a teleléstől és a vonulástól függ), valamint a táplálékmennyiség és az időjárás befolyásolja. Az idei jó eredményhez hozzájárult a csapadékos időjárás, ami segítette a gólyák táplálékállatait, de nem volt a fiókákat tizedelő hosszú hideg periódus sem. Az idei tavaszon a tapasztalatok alapján sok új fészek is épült, ami a 3–5 évesen ivaréretté váló fiatalok költésbe állására utal.

Az adatok összegyűjtése a felmérőktől, adatbázisba rendezése, ellenőrzése, elemzése még zajlik, így a gólyapárok számának becslése még hátra van, de az eddigi adatok legalább 10%-os növekedést mutatnak az eddigi mélyponthoz, a 2019. évi 4000 páros állománynagysághoz képest. Ez jó hír az 1941-ben még 15–16 ezer páros, főként a táplálkozóhelyek megfogyatkozása miatt negyedére csökkent állomány kapcsán. A korábbi években hónapokba tellett az előzetes elemzés elkészítése, de az Európai Unió LIFE támogatásával zajló „Naturemob” pályázat során elkészített telefonos applikáció sokat segít a felmérőknek és a kutatóknak is. Térképes statisztikák elérhetők a https://termeszetlesen.mme.hu/#/golyales oldalon is

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...