2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Brüsszel a rezsicsökkentés azonnali eltörlését követeli Magyarországtól

Dátum:

Megosztás:

A rezsicsökkentés és a családokat támogató intézkedések haladéktalan megszüntetését várja a kormánytól az Európai Bizottság. A kormány ezért az új nemzeti konzultációban fontos gazdasági kérdésekben is várja az emberek véleményét.

A rezsicsökkentés azonnali eltörlését követeli Magyarországtól Brüsszel. Az Európai Bizottság arra szólította fel a kormányt, hogy legkésőbb az év végéig szüntesse meg az elektromos áram és a földgáz kedvezményes lakossági tarifáját, és a vállalkozások se részesüljenek tovább a megugró energiaárak ellensúlyozását célzó támogatásokban.

A brüsszeli testület hivatalos állásfoglalásában jelezte, a rezsicsökkentés, a változó kamatozású kölcsönökre bevezetett kamatstop, az otthonteremtési támogatások, valamint a több szektorban bevezetett extranyereségadó megszüntetését várja a magyar kormánytól. Brüsszel világossá tette, ha Magyarország nem tesz eleget ezeknek az ajánlásoknak, jövő tavasszal akár eljárást is indíthat.

Jön az új nemzeti konzultáció, a rezsicsökkentés fontos téma

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közelmúltban arról beszélt, hogy az új nemzeti konzultációban három olyan gazdasági témájú kérdés is lesz, amelyekben „Brüsszel megtámadta Magyarországot, és ránk akarja kényszeríteni a saját akaratát”.

Ezek olyan kérdések, amelyek jelentősen meghatározzák a magyar gazdaságot és a magyar családok mindennapjait is. Brüsszel ugyanis azt akarja elérni, hogy eltöröljük a rezsicsökkentést, a kamatstopot és az extraprofitadót – jelentette ki a kormányszóvivő.

Brüsszel nem tűri a családok támogatását

A Magyarországra vonatkozó országspecifikus ajánlásában 

Brüsszel arra szólítja fel a magyar kormányt, hogy haladéktalanul szüntessen meg minden olyan intézkedést, amely védi a családokat és a vállalkozásokat az elmúlt két évben tapasztalható, az egész Európai Unióban rekordot döntő szélsőséges áremelkedésektől. 

Az uniós bizottság elvárja, hogy Magyarország haladéktalanul megszüntesse

 • a családokat védő rezsicsökkentést,
 • a vállalkozások rezsitámogatását,
 • az otthonteremtési támogatásokat,
 • a változó kamatozású kölcsönökre bevezetett kamatstopot,
 • az árstopokat,
 • valamint az államilag támogatott lakossági
 • és vállalkozásoknak elérhető kedvezményes kölcsönöket.

Az unió végrehajtó testülete elutasítja a széles körben hozzáférhető állami támogatásokat, és úgy látja, legfeljebb csak a leginkább rászoruló, alacsony jövedelmű háztartásoknak járhatna költségvetési támogatás a gáz- és villanyszámla kifizetésére, vagy az otthonteremtésre.

Zöldátmenet vagy zöldterror?

A családokat támogató intézkedések amellett, hogy középtávon fenntarthatatlanná teszik az ország költségvetési politikáját, hátráltatják is az unió zöld és digitális átállást – véli a bizottság.

Brüsszel szerint az energiafüggőség csökkentése, és a fosszilis energiahordozók arányának csökkentése csak úgy képzelhető el, ha az európai embereket a felhasználás csökkentésére ösztönzik a kormányok. Az uniós ajánlásban nyíltan megfogalmazzák, hogy a magas energiaárak elengedhetetlenek ahhoz, hogy a háztartások csökkentsék energiafelhasználásukat, és költséges energiahatékonysági beruházásokat valósítsanak meg.

Azért is bírálja a magyar kormányt az unió, amiért a közepes és magas jövedelmű háztartásokat is költségvetési támogatásban részesíti. A bizottság szerint kizárólag az alacsony jövedelmű háztartásokat kellene támogatni, valamint a szociális ellátások összegét kellene emelni.

Kiemelték: a jelenlegi családtámogatások és a rezsicsökkentés 2024-ben 7,7 százalékkal növeli az állam nettó működési kiadásait. A középtávú költségvetési stabilitás érdekében a kiadások nem nőhetnének 4,4 százaléknál jobban.

A bírálatok közepette ugyan elismeri Brüsszel, hogy míg idén a GDP 1,2 százalékát fordítjuk a rezsicsökkentésre, ez az arány jövőre már csak a GDP 0,2 százaléka lesz. Egybehangzó előrejelzések szerint 2024 végére Magyarország ismét teljesíti a 3 százalék alatti hiánycélt, és a következő években dinamikusan csökkenti az államadósságot, ám a rezsicsökkentés, a kamatstop és az extraprofitra kivetett különadók miatt Brüsszel nem tartja reálisnak a költségvetési fegyelem betartását, ezért 2024-re büntetőeljárásokat helyezett kilátásba.

Visszatér a költségvetési fegyelem

Jövőre megszűnik az az átmeneti mentesség, amely lehetőséget ad az Európai Unió tagállamainak arra, hogy lazább nemzeti költségvetést tervezzenek. A Covid-19 járvány, majd az orosz-ukrán háború uniós gazdaságra gyakorolt káros hatásainak mérséklése érdekében 2023 végéig Brüsszel nem indít eljárást azokkal a tagországokkal szemben, amelyek az ár- és energiaválság miatt a megengedettnél nagyobb államháztartási hiánnyal, vagy nagyobb államadóssággal fogadják el a költségvetést. Az átmeneti időszak után, vagyis 2024-től a GDP arányos államháztartási hiány nem haladhatja meg a 3 százalékot, míg a nemzeti költségvetéseknek vissza kell térniük a fenntartható pályára, vagyis a hiányt alacsonyan kell tartani és az államadósság csökkentését középtávon garantálni kell.

Magyarország már egy évtizede bevezette a rezsicsökkentést

Szalai Piroska szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa a Mandiner megkeresésére arra emlékeztetett, Magyarországon a rezsicsökkentés a 2013-2014 években indult, vagyis nem az orosz-ukrán háború és az uniós szankciók hatására megnövekedett energiaárak kompenzálásra vezettük be. Azért volt szükség a rezsicsökkentésre, mert a 2002 és 2012 közötti évtizedben 

 • megduplázódott a villanyáram ára, 
 • a gáz ára pedig 3,5-szeresére nőtt, 
 • miközben a nettó átlagkereset reálértéke mindössze 16,7 százalékkal emelkedett, 
 • ráadásul 2006-2019 között három éven át jelentős reálkereset csökkenést kellett átélnünk.

Míg 2010 első félévében – vásárlóerő paritáson vizsgálva – a gáz ára a magyar háztartások számára volt a legmagasabb az unióban, addig 2023. azonos időszakában nálunk volt a legalacsonyabb.

Hatékony fegyver a szegénység ellen

Brüsszel szerint a közepes és magas jövedelmű háztartásoknak a sokszorosára emelkedett gáz és áramdíjakat teljes egészében piaci alapon kellene fizetnie, és csak az alacsony jövedelmű háztartásoknak kellene kedvezményt nyújtani, hogy ők ne legyenek kitéve a szegénység kockázatának.

SZALAI PIROSKA EZZEL UGYANAKKOR NEM ÉRT EGYET. A SZAKÉRTŐ KIEMELTE, HOGY A 2010-ES ÉVEKBEN VÉGREHAJTOTT REZSICSÖKKENTÉSEK HATÁSÁRA ÉRDEMBEN CSÖKKENT A SZEGÉNYSÉG KOCKÁZATÁNAK KITETTEK ARÁNYA IDEHAZA.

A szakértő felidézte, a rezsicsökkentést megelőző évben, 2012-ben a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata a magyar lakosság 34,8 százalékát érintette, ami akkor az egyik legmagasabb arány volt az unióban. Az arány 2019-re megfeleződött, a 2012-es 3,4 millió főből 1,7 millióan kikerültek a fenyegetettek közül, s számuk a járvány alatt sem nőtt.

Míg 2012-ben minden negyedik honfitársunknak volt fizetési hátraléka, a legfrissebb adatok szerint, napjainkban minden tizedik embert érint. A rezsicsökkentést megelőzően a lakosság 15 százaléka számolt be arról, hogy anyagi okból nem tudja a lakását megfelelő mértékben kifűteni, arányuk ma már 5 százalék alatti.

A magyar lakosság háromnegyede nem tudott a havi szegénységi küszöb összegének megfelelő váratlan kiadást önerőből fedezni 2012-ben. E mutató a rezsicsökkentés bevezetésének idején 40 százalékpontot esett. A szegénységet és társadalmi kirekesztődést mérő komplex mutató ebben a dimenzióban csökkent a legnagyobb mértékben, vagyis a rezsicsökkentés kézzelfogható eredményeket hozott a szegénység visszaszorításában – emelte ki Szalai Piroska.

Brüsszel két és félszeres áremelkedést látna szívesen

Az NKE szakértője kérdésünkre kiemelte: ha a villanyáram és a gáz esetében megszűnne a rezsicsökkentés, akkor legalább Prága, Varsó vagy Pozsony áraival azonos szintre emelkedne hazánkban is az energiahordozók ára. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legutóbbi adataiból becsülve 

legalább két és félszeres áremelkedést jelentene a rezsicsökkentés megszüntetése, ami már önmagában is jelentősen növelné a szegénység kockázatát. Ráadásul ha a lakossági energiaárak növekednének, az árfelhajtó hatás más termékeket is érintene, ami ismét inflációt generálna és visszavetné a fogyasztást. 

Szalai Piroska hozzátette: mivel hazánkban az adórendszer átalakult, s már nem a munkát terhelő adók adják az állam bevételeinek nagy részét, hanem a fogyasztási adók, így a költségvetésnek is jelentős problémákat jelentene egy ilyen intézkedés. nagyobb mértékben csökkenne a fogyasztási adóbevétel, mint amennyit most a rezsicsökkentésre költ az állam.

Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...