0.7 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Budakeszi gyerekrablási kísérlet – Tanácsok veszélyhelyzetre

Dátum:

Megosztás:

Így készítsük fel a gyerekeket a zaklatókra, rablókra!

Több budakeszi közösségi oldalon olvasható, hogy két helyi óvodában is gyermekrablási kísérlet volt a napokban. Hogyan lehet megtanítani a kisgyerekeknek a legfontosabb szabályokat úgy, hogy közben ne rémítsük meg őket? Mit tehetnek a szülők és a pedagógusok a megelőzés érdekében?

Dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere gyorsan reagált a helyzetre: biztonsági okokból kamerát szereltetett minden óvoda bejáratához és egy nyilvános ünnepi rendezvényt is elhalasztott a veszélyhelyzet miatt. Ilyen híreket hallva érthető, ha a szülők pánikolnak, valós vagy csak félig valós információkat terjesztenek és tanácstalanul állnak, mit kezdjenek a szituációval. A tehetetlen várakozás helyett érdemes felkészíteni a kicsiket is a rosszakarókra.

Ésszerűen, de nem ijesztően

Hogyan lehet a legkisebb korosztályt úgy felkészíteni a rájuk leselkedő veszélyekre, hogy ne rémisszük meg őket? Nem elég azt mondani a kicsiknek, hogy ne álljanak szóba idegenekkel, hiszen ez összezavarhatja őket, és teljesen biztonságos helyzetben (például szomszédnak a lépcsőházban) sem fognak válaszolni, nem csak az ismeretleneknek, egy idő után pedig el is felejthetik ezt az intelmet.

„Azt javaslom, hogy játékosan, de komolyan beszéljünk erről a gyerekekkel. Konkrétan nevezzük meg azokat a családtagokat, akik elhozhatják őket az óvodából. Pontosan mondjuk meg és mondassuk ki az illetők nevét hangosan is, például Ági nagyi vagy Bandi papa legyen a megnevezett.“

uywmn0va
drophox

Vezessük rá a gyerekeket kérdésekkel, hogy később felismerjék a veszélyt:

„Mit csinálnál, ha egy idegen megszólítana és azt mondaná, a szüleid helyett ő jött ma érted?“

„Egy ismeretlen bajba kerül, azt kéri, segíts neki megkeresni az elveszett gyerekét/kutyáját, mit tennél?“

A válaszból ki fog derülni, hogy naivan reagálna a gyerek vagy felismerné a veszélyt. Értessük meg a gyerekekkel, hogy nem lehet olyan helyzet, hogy a szülők engedélye nélkül bárki elvihesse őket, vagy segítséget kérjen tőlük a szülők tudta nélkül.

A legkisebbek a legvédtelenebbek

Az óvodás, bölcsödés korosztály a legnaivabb és legkiszolgáltatottabb, őket sosem szabad felügyelet nélkül hagyni nyilvános helyen. 4-5 éves kor fölött tanítsuk meg az apróságoknak a saját teljes nevüket, a szülők nevét, a lakcímüket és később akár a telefonszámukat is. A nagyon kicsi gyerekeket kár riogatni gyerekrablással, rossz emberek zaklatásával, inkább legyünk mindig velük, mert a legkisebbeknek úgyis a felnőtt szülő, testvér, nagyszülő, nagynéni, nevelő jelenléte ad biztonságérzetet.

Kié a felelősség?

„A gyermekek átadása az intézményekben mindig az óvoda felelőssége. Minden szülő év elején leadja azon felnőttek névsorát, akik elvihetik az óvodából a gyereküket. Ha valaki nem szerepel a listán és mégis el szeretné vinni a gyereket, akkor az óvónőknek kötelessége felhívni a szülőket, és megbizonyosodni róla, hogy az illetővel elengedhetik a kicsit. A hírekben elhangzott, hogy kamerákat szereltek fel a budakeszi óvódák környékére, aminek bár van elrettentő ereje, de valójában a kamerák csak hamis biztonságérzetet adnak. Aki el akar rabolni egy gyereket, könnyen kijátszhatja a kamerát azzal, hogy eltakarja az arcát, ráadásul, ha már a gyerek átadása a rossz embernek megtörtént, akkor már nem sokat jelentenek a felvételek – éppen ezért kell megelőzni a bajt és inkább biztonságos környezetet teremteni az óvodákban, iskolákban.“

– állítja Hajós István.

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...