0.7 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Cseh védelmi miniszter: szégyellem magam az ENSZ miatt, lépjünk ki! – hanganyag

Dátum:

Megosztás:

Jana Černochová cseh védelmi miniszter Csehország ENSZ-ből való kilépését szorgalmazza. A tárcavezető az ENSZ Közgyűlésének határozatára reagált, ami azonnali humanitárius tűzszünetet követel a Gázai övezetben.

Az ENSZ Közgyűlés pénteken nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amiben haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmaz a Gázai övezetben az ellenségeskedések beszüntetése végett. A dokumentum egyebek mellett elítél minden erőszakot az izraeli és a palesztin polgári lakossággal szemben, követeli a túszul ejtett civilek haladéktalan és feltételek nélküli szabadon engedését, valamint a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan bejutását a palesztin térségbe.

A határozat elfogadása után Jana Černochová cseh védelmi miniszter szombat este Csehországnak az Egyesült Nemzetek Szervezetéből való kilépésére szólított fel. „Szégyellem magam az ENSZ miatt. Véleményem szerint

Csehországnak semmi keresnivalója egy olyan szervezetben, ami támogatja a terroristákat, és nem tartja tiszteletben az önvédelemhez való alapvető jogot. Lépjünk ki!”

– fogalmazott Černochová az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

A védelmi miniszter emlékeztetett, hogy a Hamász pontosan három héttel ezelőtt több mint 1400 embert ölt meg egy Izrael elleni támadásban. „Népességük számát tekintve ez több áldozat, mint amennyit az iszlamista Al-Kaida gyilkolt meg 2001. szeptember 11-én” – írta a miniszter. Hozzátette, hogy Csehország egyike volt annak a 14 országnak, ami a határozat ellen szavazott, és egyértelműen ellenezte azt.

A szóban forgó ENSZ-határozat ellen szavazott Csehország és az USA mellett Ausztria és Magyarország is. Jakub Kulhánek cseh ENSZ-nagykövet azzal indokolta Csehország álláspontját, hogy a szövegből hiányzik a fegyveresek által a támadás során elrabolt túszok szabadon bocsátásának igénye, illetve a Hamász elítélése az Izrael elleni október 7-i támadás miatt. „A határozat nem ismeri el Izrael jogát sem arra, hogy megvédje magát és polgárait a terrorizmussal szemben” – mondta Kulhánek.

Ha teljesülne Jana Černochová kívánsága, Csehország automatikusan elveszítené az ENSZ Biztonsági Tanácsában való tagság lehetőségét, amire jelenleg törekszik. Idén tavasszal Jan Lipavský külügyminiszter kijelentette, hogy a Cseh Köztársaság szeretne a tíz nem állandó tag egyikévé válni a 2032–2033-as ciklusban. „Olyan korban élünk, amikor Oroszország felborítja a világrendet, és az európai civilizáció lényegét támadja. Mi is érezzük a felelősséget, ezért hozzá akarunk járulni a nemzetközi rend és biztonság fenntartásához” – mondta májusban a cseh diplomácia vezetője, nem is sejtve, hogy kollégája öt hónappal később Csehország ENSZ-ből való kilépését fogja követelni.

A külföldi sajtó szerint lehetséges, hogy a védelmi miniszter mostani felszólítása máris jelentősen csökkenti Csehország esélyeit az ENSZ BT tagságára.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...