1.7 C
Budapest
2023. december. 12. kedd

Csökkenti a lakossági gáz árát a kormány

Dátum:

Megosztás:

Gázárszabályozással összefüggő miniszteri rendeletet módosított a kormány. Ennek lényege, hogy egységesítették a gáz megajoule-ban megadott árát. Ez a gyakorlatban árcsökkentést jelent. Van olyan hely, ahol ez éves szinten több ezer forintos megtakarítást jelent az embereknek.

Bár nem verték nagy dobra, de fontos árat módosított a kormány a Magyar Közlöny 139. számában. Meghatározták „az egyetemes szolgáltató által az I. árkategória esetében alkalmazandó díjakat”. Ez október 1-jétől egységesen 2,256 forint/MJ. Egy 2016-os rendeletet módosítottak ezzel, abban 2,264 forint/MJ szerepelt.

Ez azért fontos szám, mert eddig a különböző gázszolgáltatóknál ez az ár más és más volt. Volt, ahol a most egységesített 2,256 forint, például Budapesten is, de van olyan hely, ahol ez a szám 2,2364 forint (OPUS-TIGÁZ).

fotó: közösségi média
fotó: közösségi média

Facebookon van egy csoport, amely a gázszámlákkal foglalkozik, és már több mint 100 ezer tagja van. Ami e felület alapján kiderül és fontos, hogy a fogyasztók jelentős részénél éves szinten pár száz forintos csökkenést jelent majd az új, egységes ár, ha a rezsicsökkentett mennyiség felső határa közelében fogyasztanak (63 645 MJ, azaz legkevesebb 1729 köbméter). Az említett OPUS-TIGÁZ körzetébe tartozóknál azonban már több ezer forintról van szó, hasonló feltételek esetén.

Kedden az MVM honlapján is megjelent ezzel kapcsolatban egy közlemény. Ebben azt írják, hogy október 1-jétől a korábban elosztónként eltérő árakat az egész országra a legalacsonyabb árszinten egységesítették az egyetemes földgázszolgáltatásban.

HIRDETÉS

Az MVM 2023. október 6-ig diktálási lehetőséget biztosít érintett földgázügyfeleinek. A diktálás nem kötelező, diktálás hiányában az egyetemes szolgáltató becsült mérőállást alkalmaz.

A közleményt október 3-án, kedden tették közzé, holott az applikációkon már három napja diktálási időszakként tüntetik fel ezt a hetet. Ezt egyébként az Infostartnak is megerősítették az ügyfélszolgálaton. Ma délelőtt, mint privát ügyfél hívtuk fel őket, és arról tájékoztattak, hogy „az árváltozás miatt van diktálási időszak”. Mindenesetre mint magánembert arra akartak rávenni, hogy diktáljunk.

Az egységesítéssel 2,5 millió ügyfél részére minimális mértékben csökkent a rezsicsökkentett áron igénybe vehető földgáz ára az átlagfogyasztás változatlan mértékéig (63 645 MJ/év, legalább 1729 köbméter/év) – írja az MVM.

A közlemény tisztázza azoknak a helyzetét is, akik már diktáltak az elmúlt napokban. Eszerint „a diktált mérőállás nem minden esetben jelenik meg a következő számlán. Amennyiben a diktálós ügyfél nem a saját diktálási időszakában diktál, de 2023. október 6-ig közli mérőállását, úgy 2023. szeptember 30-ra lesz rögzítve a mérőállás az MVM Next rendszereiben. Az így rögzített mérőállás a következő mérőállás alapján kiállított elszámolószámlában jelenik meg. Az átalánydíjas (ún. egyenletes részszámlás) és a hőmérsékletfüggő részszámlás ügyfeleknek jellemzően az éves elszámolószámlában jelenik meg a diktált mérőállás.”

Az említett csoportban kiszámolták, hogy ki mennyit takarít meg ezzel a lépéssel. Van, akiknél ez a szám 509 forint plusz áfa, ott, ahol a korábbi ár 2,264 forint/MJ volt, másoknál, például a tigázosoknál, már áfával együtt 8700 forint feletti összegről beszélhetünk.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...