-2 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

David Cameront Ukrajnában melegen fogadták, de otthon kap hideget is

Dátum:

Megosztás:

Két nappal meglepetésszerű kinevezése után már Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt David Cameron. Az egykori brit kormányfő – most külügyminiszter – ellátogatott Odessza városába.

„Isten hozta uram… számomra is megtiszteltetés, hogy itt van” – mondta a már ismert, érdes hangján a továbbra is katonai khaki színekben feszítő Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amikor fogadta David Cameront.

A politikába külügyminiszterként visszatért volt brit kormányfőnek ez volt az első hivatalos útja, ami jól mutatja, hogy London továbbra is Kijev elsőszámú szövetségesének tartja magát. Ezt erősítették meg a szavai is, amit a kiadott videón valamiért melankolikus zongorajátékkal festettek alá.

„Azt akartam, hogy ez legyen az első utam. Csodálom az ukrán nép erejét és eltökéltségét… és azt akarom, hogy tudják, továbbra is támogatjuk önöket morálisan, diplomáciailag, gazdaságilag, de mindenek felett katonai tekintetben – nemcsak az év végéig, de ameddig kell” – mondta.

Majd kitért arra is, hogy „volt néhány nézeteltérésem a barátommal, Boris Johnsonnal, de 40 éve ismerjük egymást és az, hogy ő önöket támogatta, a legnagyszerűbb dolog volt, amit ő és a kormánya tett, szóval 100 százalékig önökkel vagyunk”.

Amit Zelenszkij hálásan fogadott, különösen – mint megjegyezte – azért, mert a világ megoszott és a Közel-Keletre figyel.

A Daily Mail című brit lap mindehhez hozzátette, hogy a külügyminiszteri utat még a brit kormányátalakítás előtt lepapírozták – tehát az nem Cameron kérésére történt, mert elődje, James Cleverly utazott volna.

Cameront Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter társaságában elvitték a háború előtt jobbára oroszajkú Odesszába is, amelyet időről-időre orosz tűzérségi támadások érnek, és ahonnan már elkezdték elvinni az orosz múlt emlékműveit. Kapott is egy kis szobrot a francia Richelieu hercegről – akit a brit média a város alapítójaként említett, bár őt I. Sándor orosz cár tette meg kormányzónak, miközben a város névadójaként egyik elődje, Nagy Katalin cárnő egyik hivatalnokát említik.

A brit vendég ellátogatott az Odesszai Operaházba is. A látogatás másfél évvel azután történt, hogy Cameron egy segéllyel megrakott teherautót vezetett a lengyel-ukrán határra, miután önkéntesként kezdett el dolgozni egy élelmiszersegély-programban.

Míg Ukrajnában tárt karokkal fogadják, otthon – éppenséggel a konzervatív, jobboldali média egy része máris fúrni kezdte és felemlegeti „kínai érdekeltségeit”. Cameron volt az ugyanis, aki kormányfőként állami viziten fogadta Hszi Csin-ping elnököt és meghirdette a Kína felé való nyitás politikáját, illetve köze volt egy kínai érdekeltségű befektetési alaphoz is.

Most kiderült, hogy Pekingben örömmel fogadták külügyminiszteri kinevezését. A Kommunista Párt angol nyelvű szócsövének tartott Global Times ugyanis a brit-kínai kapcsolatok „aranykoraként” említette a Cameron-érát és azt írta, „ő különösen érti Kínát”.

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....