17.1 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Denzel Washington, Angela Bassett – Malcolm X – Életrajz és film, az emberjogi aktivista életéről – videó

Dátum:

Megosztás:

Malcolm X emberjogi aktivistát 39 éves korában gyilkolták meg szintén afroamerikai elkövetők, az ő életéről szól önéletrajza és önéletrajzi filmje, melyben Denzel Washingtont a főszerepben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték.

Malcolm X (Omaha, Nebraska, 1925. május 19. – New York, New York, 1965. február 21.) (eredetileg Malcolm Little, másként El-Hajj Malik El-Shabazz) amerikai muzulmán pap, fekete nacionalista, emberjogi aktivista.

Hívei az afroamerikaiak jogaiért fáradhatatlanul küzdő embernek tartották, aki a lehető legkeményebb szavakkal kritizálta a fehér amerikaiakat a feketék ellen elkövetett sérelmek miatt.

Egy ideig az Iszlám Nemzet karizmatikus szószólója volt, de az 1960-as években kiábrándult belőle, valamint annak vezetőjéből, Elijah Muhammadból. Ezt követően a szunnita iszlámot karolta fel és a polgárjogi mozgalmat. Nyilvánosan lemondott az Iszlám Nemzetről, és megalapította az Iszlám Mecset (Islamic Muslim Mosque Inc.) nevű szervezetet és az Afroamerikai Egység Pánafrikai Szervezetét (OAAU). 1964-ben az Iszlám Nemzettel való konfliktusa egyre erősödött és többször is halálos fenyegetést kapott, majd 1965-ben meggyilkolták.

Kritikusai azzal vádolják, hogy beszédeiben rasszista nézeteket vallott és erőszakra buzdított. A 20. századi amerikai történelem egyik legmeghatározóbb afroamerikai személye.

Cikkünkben bemutatjuk Malcolm X, eredeti nevén Malcolm Little életútját és a vele történt eseményeket, amelykről film is készült.

Malcolm X az amerikai polgárjogi mozgalom egyik kiemelkedő alakja volt az 1960-as években. Származása és korai évei során meg kellett küzdenie az élet nehézségeivel, apja tragikus halála miatt és az egyre erősödő rasszizmus miatt.

Az Iszlám Nemzetben való részvétele és későbbi szakítása meghatározó lépés volt az életében. A Nation of Islam idején Malcolm X hitt a fehér emberek felsőbbrendűségében és az erőszak alkalmazásában a fekete közösség érdekeinek védelmében. Azonban később felismerte, hogy nem minden fehér ember ellenség, és megváltoztatta álláspontját az erőszakról.

Az utóbbi években Malcolm X megszilárdította hitét az integráció és az összefogás fontosságában a rasszizmus elleni küzdelemben. Ezek az új nézetek valószínűleg hozzájárultak ahhoz, hogy ellenségeseket szerzett magának a Nation of Islamon belül és mások körében.

Sajnos, Malcolm X 1965-ben egy gyűlésen merénylet áldozatává vált, és az elkövetők mögött álló indítékok máig nem tisztázottak teljesen. Az eset sokat vitatott téma volt, és különböző teóriák és feltételezések merültek fel a háttérben álló okokkal kapcsolatban.

Malcolm X hagyatéka azonban tovább él, és élete inspirálta sokakat a rasszizmus elleni küzdelemre és az egyenlőség iránti elkötelezettségre. Az ő munkája és öröksége a polgárjogi mozgalom és az emberi jogok történelmében jelentős és megkerülhetetlen marad.

Teljes film magyarul

Malcolm X

Kellemes szórakozást a filmhez!

Még több film itt!

Bevezetőszöveg és nyitókép

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...