20 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Egy hónap alatt 358 milliárd forinttal nőtt az államháztartási hiány

Dátum:

Megosztás:

A vártnál kisebb mértékben csökkent augusztusban az infláció, ami 16,4 százalékos volt.

A vártnál kisebb mértékben csökkent augusztusban az infláció, ami 16,4 százalékos volt. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára éves bázison 19,5 százalékkal drágult a múlt hónapban, emellett a háztartási energia és a járműüzemanyagok ára is jelentős mértékben nőtt. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint ennek ellenére is egyszámjegyűre csökkenhet az infláció az év végéig, de a korábban jelzett október helyett ez csak később valósulhat meg.

Az alapélelmiszerek ismételt drágulására hívja fel a figyelmet a Demokratikus Koalíció. Dávid Ferenc, az ellenzéki párt gazdasági árnyékminisztere a KSH legfrissebb adataira reagálva közölte: nagyot drágult például a cukor, 54,6 százalékkal. Tovább emelték a benzin árát is, éves szinten pedig a magyar infláció a legnagyobb Európában. Közben az MSZP is arra hívja fel a figyelmet, hogy továbbra sem csökken jelentős mértékben az infláció, az ideális szintet pedig legjobb esetben is csak jövőre érheti el.

Kétéves mélypontra csökkent az élelmiszerek világpiaci ára augusztusban a FAO adatai szerint. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete azt közölte: a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 38,3 ponttal alacsonyabb a 2022. márciusi rekordértékéhez képest. Az augusztusi csökkenést elsősorban a tejtermékek, a növényi olajok, a hús és a gabonafélék árindexeinek a csökkenése okozta, miközben kismértékben nőtt a cukor árindexe.

Egy hónap alatt 358 milliárd forinttal nőtt az államháztartási hiány a Pénzügyminisztérium augusztusi adatai alapján. A múlt hónap végéig a deficit 3.298 milliárd forint volt. Ezzel nyolc hónap alatt csaknem teljes egészében, 97 százalékban teljesült az éves hiánycél. A költségvetés több mint 1.085 milliárd forintot fordított a rezsivédelemmel összefüggő szolgáltatói kompenzációra.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...