22.7 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Egy orosz tábornok szerint Ukrajna „csak a kezdet”

Dátum:

Megosztás:

Az ukrajnai háború csak egy „köztes lépést” jelent az orosz tervekben – ismerte el Mordvicsev tábornok a Kreml egyik propagandaműsorában.

Krivij Rih város védelmi tanácsának vezetője szerint egy ember meghalt a szeptember 8-i orosz rakétacsapásban, és 74-re emelkedett  sérültek száma. A sérültek közül harmincnégyen kórházban vannak, hárman pedig súlyos állapotban vannak – tette hozzá Olekszandr Vilkul,.

Az orosz erők péntek reggel indítottak rakétacsapást a közép-ukrajnai Krivij Rih ellen, amelynek célpontja egy rendőrőrs volt. Szerhij Liszak, a dnyipropetrovszki terület kormányzója arról számolt be, hogy 62 lakóház, hét ház és több mint 50 autó is megrongálódott.

Az orosz hadsereg pénteken hét települést is lőtt Szumi terület határán, 61 robbanást okozva és két civilt megsebesítve – jelentette a Szumi terület katonai adminisztrációja. Khotin községben az aknavető gránátlövések megsebesítettek egy lakost és megrongálták a helyi kultúrházat.

„Köztes lépés” – de mihez?

Érdekes kijelentést tett Andrej Mordvicsev tábornok, Vlagyimir Putyin egyik legfőbb katonai vezetője a Rosszija 1 állami televíziós csatornán: a vezérezredes hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború csak egy „köztes lépés” az orosz tervekben. Mordicsev Vlagyimir Szolovjevvel, a hírhedt propagandistával folytatott eszmecserét. A részben az X platformon is megtekinthető videó állítólag június végéről származik.

A beszélgetésben a tábornok elmondja, hogy az ukrajnai háború csak egy nagyobb hadművelet egyik fejezete, „csak a kezdet”. Mordvicsev szerint nincs értelme konkrét dátumokat mondani a háborús műveletekre: „Szerintem a háború még sokáig fog eltartani.” Szolovjovnak arra a konkrét kérdésre, hogy Ukrajna csak egy köztes lépés-e, Mordvicsev egyértelműen válaszolt: „Igen, pontosan”.

Mordicsevet Putyin szeptember elején léptette elő vezérezredessé – közölte az Institute for the Study of War (ISW). Ebben a szerepkörben végleg leválthatja Alekszandr Lapin tábornokot a központi katonai körzet parancsnokaként. A HUR ukrán titkosszolgálat egyebek mellett azzal vádolja Mordicsevet, hogy ő adta ki a parancsot a déli Mariupol város elfoglalására, és ezzel háborús bűnöket követett el.

Közben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői, akik az orosz csapatok által megszállt zaporizzsjai atomerőműben állomásoznak, az elmúlt héten számos robbanásról számoltak be. Ez a térségben megnövekedett katonai tevékenység lehetséges jele, ami potenciális veszélyt jelenthet a létesítmény nukleáris biztonságára is – hangsúlyozta Rafael Grossi főigazgató pénteki nyilatkozatában.

A robbanások során magában az erőműben nem keletkezett kár – közölte Grossi, a szakértői jelentések szerint a robbanások valamivel távolabb történtek. „Mindazonáltal továbbra is mélyen aggódom az erőművet fenyegető potenciális veszélyek miatt a térségben tapasztalható fokozott katonai feszültség idején” – mondta.

Japán látogató Kijevben

Meglepetésszerű látogatást tesz Ukrajnában Hajasi Josimasza japán külügyminiszter.  Mint a Kyodo japán hírügynökség jelentette, az előre be nem jelentett látogatás célja, hogy támogassa Ukrajnát az Oroszországgal szembeni védelmi harcban. Japán a Nyugattal összhangban szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, és támogatja Ukrajnát. Az ország pacifista alkotmánya azonban nem teszi lehetővé, hogy Japán fegyvereket szállítson Ukrajnának.

Hajasi szombaton találkozik ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával, akit tájékoztat az Ukrajna gazdasági újjáépítését elősegítő, az év végén vagy jövő év elején megrendezendő japán konferencia terveiről. Látogatására japán üzleti képviselők kísérték el – közölte tárcája. A Kyodo hírügynökség szerint a minisztert a fel nem robbant bombák eltávolítására szolgáló japán daruk telepítésének bemutatójára is várják.

Túl sok idő telt el a legutóbbi szankció óta

Volodimir Zelenszkij a Kijevben tartott Jaltai európai stratégia fórumon arról beszélt, túl sok idő telt el azóta, hogy a világ vezető politikusai legutóbb korlátozó intézkedéseket hoztak Oroszországgal szemben.

„Figyelembe véve Oroszország törekvéseit a szankciók megkerülésére, partnereink részéről túl régóta szünetel az újabb korlátozások bevezetése. Folytatódnia kell a szankciós offenzívának is” – fogalmazott az ukrán elnök.

Zelenszkij úgy látja, olyan döntésekre van szükség, amik tovább nehezítik, hogy Moszkva a korábban hozott intézkedéseket megkerülje és amik megakadályozzák, hogy modern technológiai eszközökhöz jusson. Bírálta a nemzetközi közösséget is, mondván, hogy az ukrán ellentámadás gyorsabb, mint az újabb korlátozások bevezetése.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...