20 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Egy térkép sodorja konfliktusba a világ két legnagyobb országát

Dátum:

Megosztás:

India vs. Kína: Újdelhi tiltakozott, mert egy pekingi térképen Kína részeként szerepel egy indiai terület.

India hivatalosan tiltakozott Kínánál amiatt, hogy egy újonnan közétett hivatalos kínai térképen egy Indiához tartozó terület pekingi fennhatóság alatt szerepel.

„Elutasítjuk az ilyen álláspontokat, mert teljesen alaptalanok. Ez a lépés a kínai fél részéről csupán tovább nehezíti a határkérdés megoldását” – jelentette ki Arindam Bagcsi közleményben.

Szubrahmanjam Dzsaishankar indiai külügyminiszter kedd esti televíziós interjújában abszurdnak nevezte a kínai álláspontot.

Az idén kiadott térképen, amely a kínai természeti erőforrások minisztériumának honlapján is megjelent, az északkelet-indiai Arunácsal Prades állam és az indiai-bhutáni-kínai hármashatárnál fekvő Doklam-fennsík Kínához tartozó területként van feltüntetve. Újdelhi emellett sérelmezte azt is, hogy az India által magának követelt, de kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík is Kína részeként szerepel.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1696757901648597175&lang=hu&origin=https%3A%2F%2Finfostart.hu%2Fkulfold%2F2023%2F08%2F31%2Fegy-terkep-sodorja-konfliktusba-a-vilag-ket-legnagyobb-orszagat&sessionId=f8cdc3d748b05e7bdc694e0222aac41ab2edaa18&theme=light&widgetsVersion=aaf4084522e3a%3A1674595607486&width=550px

Narendra Modi indiai miniszterelnök a múlt héten nem hivatalos beszélgetést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel a BRICS-országok vezetőinek johannesburgi csúcstalálkozóján, és aggodalmát fejezte ki a Peking és Újdelhi között feszülő határvitával kapcsolatban. Az indiai külügyminisztérium akkor azt közölte, a felek megegyeztek abban, hogy igyekeznek lezárni a két ország között régóta húzódó vitás kérdést, és mindent megtesznek a határon állomásozó csapatok visszahívása érdekében.

A kínai külügyminisztérium szintén a határ menti térség biztonságának és stabilitásának fontosságát hangoztatta.

Augusztusban a két fél hadseregparancsnoki szinten is egyeztetett a határ menti vitatott övezetben fennálló feszültség csökkentéséről. A világ leghosszabb – összesen 3340 kilométeres – határán osztozó Kína és India között több évtizedre nyúlnak vissza a határviták, rendezésüket évek óta tartó tárgyalásokkal sem tudták elérni. A jelenleg „érvényes” Tényleges Ellenőrzési Vonal vitatott, bár többé-kevésbé tiszteletben tartott határvonal.

A határviták miatt 1962-ben alig egy hónapig tartó villámháború tört ki a két ország között, Kína elfoglalt 23 200 négyzetkilométernyi területet Indiától, és az indiai hadsereg súlyos veszteséget szenvedett. Később Kína kivonult az elfoglalt terület legnagyobb részéről, egyedül Ladakh régióban tartott meg egy 4023 négyzetkilométeres részt. Határvillongások és kisebb összecsapások azóta is előfordultak a térségben. Legutóbb 2020 májusában közelharc tört ki kínai és indiai katonák között a területen.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...