18.4 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Egyetlen aludoboz = sokszoros és végtelen érték.

Dátum:

Megosztás:

Egyetlen aludoboz = sokszoros és végtelen érték. Ami kimarad a tananyagból, pedig hasznos tudnivaló lenne gyerekeknek és szülőknek egyaránt!

Iskolaidőben is gondolkozzunk környezettudatosan!

Rengeteg olyan apróság van a gyerekek környezettudatosságra való nevelése terén, amit különösebb erőfeszítés nélkül szülőként is megtehetünk és pozitív példamutatással ösztönözhetjük a gyerekeket is: ilyen például az alumínium dobozok szelektív gyűjtése.

Nem szokatlan reggeli utcakép, ahogy felnőttek és gyerekek egyaránt aludobozos itallal a kezükben sietnek az iskolába vagy a munkahelyre. Elfogyasztásuk után azonban, nagy lehet a kísértés, hogy az első szemetesnél gyorsan megszabaduljunk a doboztól, ám ez majdnem a legrosszabb, amit tehetünk. Az alumínium értékes nyersanyag, amellyel sokféle helyen és módon találkozhatunk a mindennapokban, ezért fontos tudatosítani, hogy az alumíniumdoboznak nem a hagyományos szemetesben van a helye, mivel végtelenszer újrahasznosítható nyersanyagról van szó.

Mutassunk jó példát és számoljunk együtt!

mindendoboz tudatos iskolakezdes aluminium 1
mindendoboz tudatos iskolakezdes aluminium 1

A környezettudatosság területén is nagyon fontos a szülői példamutatás. Ha gyermekünk azt látja, hogy mi magunk sem a háztartási hulladékok közé dobjuk az útközben vagy az otthon elfogyasztott aludobozos italok dobozát, hanem külön gyűjtjük, akkor egy idő után ő is így fog dönteni az iskolában, edzés előtt vagy a buszon hazafelé.

Jó ötlet lehet az is, ha beszélgetünk a gyermekünkkel, milyen értékes az alumínium és miért. A kisiskolásoktól még biztosan bezsebelhetünk pár elismerő pillantást, ha elmeséljük, hogy a ma is kapható italosdobozok alapanyagául szolgáló alumínium egy részét több mint 100 éve használják az emberek. Ráadásul a valaha gyártott alumínium 75 százaléka még ma is forgalomban van, és mivel végtelenszer újrahasznosítható, ezért még a jövő generációi számára is értékes nyersanyag lehet. Sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy az az aludoboz, amit ma éppen a kezében tartott, pár hónap múlva egy laptop alkatrészeként vagy ismét csomagolóanyagként köszön vissza.

„Alig 60 nap. Ennyi kell ahhoz, hogy a megfelelő helyre került aludoboz az újrahasznosítás folyamata után, ismét a polcokra kerülhessen, új tartalommal megtöltve” – mondta Vida Péter, az Every Can Counts kezdeményezés magyarországi tagjának, a Minden Doboz Visszajárnak képviselője.

mindendoboz tudatos iskolakezdes aluminium 3
mindendoboz tudatos iskolakezdes aluminium 3

A gyerekeknek is fontos szerepe van

Magyarországon évente több mint 1 milliárd aludobozos terméket bocsátanak ki. Napjainkban az iskolás korosztály is egyre több aludobozos italt fogyaszt, ezért, nagyon fontos, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét is arra, hogy az üres doboznak nem a szemetesben van a helye, hanem az újrahasznosítás körforgásában. Szerencsére sok iskolában már van szelektív gyűjtési lehetőség, azonban, ha ez nem adott, a legegyszerűbb visszatenni az üres dobozt a hátizsákba, és otthon kidobni a megfelelő helyre – egy aludoboz olyan könnyű és kicsi, hogy egészen biztosan jut neki hely.

Az alumíniumnak a könnyűsége mellett vannak még olyan tulajdonságai, ami miatt érdemes ezt a csomagolóanyagot választani: törhetetlen, megőrzi a benne lévő ital ízét és frissességét, ráadásul egy régi doboz újrahasznosítása 95 százalékkal kevesebb energiába kerül, mint egy teljesen új előállítása. Ezeket az előnyöket pedig akkor élvezhetjük hosszútávon, akkor tehetünk a környezetünkért és a fenntarthatóságért a legtöbbet, ha tudatosan gondolkozunk – szülőként és gyerekként is –, saját hulladékaink megfelelő gyűjtéséről.

Fotókredit: Minden Doboz Visszajár

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...