18.8 C
Budapest
2023. október. 1. vasárnap

Egymást érik a kivégzések Szingapúrban – zéró tolerancia a kábítószer-kereskedőkre

Dátum:

Megosztás:

Csütörtökön két héten belül a harmadik elítéltet akasztották fel kábítószer kereskedelemben való részvétel miatt, annak ellenére, hogy jogvédők korábban felszólították a városállamot a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekért járó halálbüntetés megszüntetésére.

A Központi Kábítószerügyi Hivatal közölte, hogy a 39 éves Muhammad Saleh Abdul Latifot a szingapúri Changi börtönben, a törvény által biztosított tisztességes eljárást követően végezték ki. A férfit 54 gramm heroin csempészése miatt találták bűnösnek, amely a hivatal közleménye szerint „körülbelül 640 heroinfüggő egy heti adagját biztosítaná”.

Egy szingapúri halálbüntetés-ellenes szervezet (Transformative Justice Collective) szerint a maláj származású Saleh 2016-os letartóztatása előtt sofőrként dolgozott. 2019-ben elítélték, de a fellebbezését tavaly elutasították. A szervezet szerint a férfi a tárgyaláson elmondta, hogy azt hitte, csempészett cigarettát hozott át a határon egy barátjának, akinek tartozott és mivel megbízott benne nem ellenőrizte a táska tartalmát. A legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy a kapcsolatuk nem volt elég szoros ahhoz, hogy a barátja iránt tanúsított bizalom megalapozott legyen, ezért halálra ítélték.

A szingapúri törvények szerint kannabisz kereskedelméért 500 grammnyi mennyiség eladása felett halálbüntetés is kiszabható. A heroin esetében 15 gramm felett szabható ki halálbüntetés.

Saleh volt az ötödik ember, akit idén kivégeztek,

és a 16., akit kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt végeztek ki azóta, hogy a városállam 2022 márciusában – a koronavírus-járvány miatt tartott kétéves kihagyást követően – újraindította az akasztásokat.

Az ENSZ, emberi jogi csoportok és nemzetközi aktivisták már többször tiltakoztak a kivégzések ellen, és a halálbüntetés eltörlését sürgették. Szerintük egyre több érv szól amellett, hogy ennek a büntetésnek nincs elegendő elrettentő ereje. A szingapúri hatóságok azonban kitartanak amellett, hogy a halálbüntetés szükséges ahhoz, hogy megállítsák a kábítószer kereskedelmét és fogyasztását.

A térségben Szingapúr mellett Malajziában, Indonéziában, Thaiföldön, Vietnamban és Mianmarban, valamint Laoszban és Bruneiben is van halálbüntetés, de évtizedek óta nem érkezett hír kivégzésről.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...