0.7 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Éles fordulat várható Szlovákiában: Ukrajna egyre kevesebbre számíthat

Dátum:

Megosztás:

Gyökeres fordulat várható Szlovákia álláspontjában az Ukrajnának nyújtott segítségben és az orosz-ukrán háborúhoz való viszonyban. A legnagyobb változás, hogy Ukrajna a továbbiakban nem számíthat katonai segítségre Szlovákiától, csak humanitáriusra.

Szlovákia támogatni fogja Ukrajnát, általános segítségnyújtás formájában – ilyen állásfoglalást tett közzé csütörtökön a szlovák parlament európai ügyekért felelős bizottsága, mielőtt az ország frissen kinevezett miniszterelnöke, Robert Fico Pozsonyban felszállt volna a Brüsszelbe tartó kormánygépre. Az EU-csúcstalálkozó előtt a kormányfő kifejtette, hogy az általános segítség nem jelent katonai segítségnyújtást.

Pozsony eddig hozzávetőlegesen 680 millió euró értékű technikai eszközt adott át Kijevnek, de ennek most vége.

„Kormányfőként a nulla mértékű katonai segítségnyújtást támogatom Ukrajna számára” – szögezte le Fico, azzal kiegészítve, hogy csak a legcsekélyebb mértékű katonai támogatást tartja elfogadhatónak. Példaként az aknamentesítést említette, és nyomatékosította, hogy a „halálos katonai fegyverekkel” való támogatást nem folytatják. Hozzátette azonban, hogy a kormány kész a humanitárius segítségnyújtásra.

Michal Šimečka, a legerősebb ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia elnöke a parlamenti bizottság tagjaként viszont úgy véli, az általános segítségnyújtásba a katonai segítség is beletartozik. „Nem vagyok nyelvész, de nem tudom elképzelni, hogyan értelmezheti valaki az általános segítségnyújtást úgy, hogy abba nem tartozik bele minden az adott üggyel kapcsolatban” – mondta.

Szerinte, ha a kormányfő azt fogja bejelenteni Brüsszelben, hogy Szlovákia nem támogatja a katonai segítségnyújtást, akkor a parlamenti bizottság előtt magyarázatot kell adnia arra, miért képviselt az elfogadott kötelező határozattól eltérő álláspontot.

Az állásfoglalásban az is szerepel, hogy Szlovákia számára kulcsfontosságú Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának teljes visszaállítása a nemzetközileg elismert határain belül. A kormányfő ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy támogatja Ukrajna uniós csatlakozását, de hozzátette, hogy Ukrajna a legkorruptabb ország a világon.

Robert Fico azt is elmondta, nem fogja támogatni az Oroszország elleni újabb szankciós csomag elfogadását, amíg nem kap elemzéseket arról, hogy annak milyen hatásai lesznek Szlovákiára. „Ha olyan szankciókról van szó, amelyek ártanának nekünk, mint ahogy a szankciók többsége ilyen volt, akkor nem látok okot arra, hogy támogassam azokat” – tette hozzá Fico.

Oroszország szinte azonnal reagált a szlovák álláspontra, és azt mondta, a szlovák kormány azon szándéka, hogy leállítja az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget, aligha változtat ezen a konfliktuson. Moszkva szerint Szlovákia eddig is csak minimális szerepet játszott Kijev nyugati fegyverellátásában. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, Szlovákia szerepe a nyugati fegyverszállításban nem volt mérvadó, ezért annak leállítása sem befolyásolja annak folyamatát.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...