0.7 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Életveszély: több százezer magyar lehet, aki nem is tud róla, hogy cukorbeteg – a szakértő hanganyagban elmagyarázza, miért ne hanyagoljuk el azt a kérdést!

Dátum:

Megosztás:

Sok magyar ember a diagnózishoz sem jut el, pedig a cukorbetegség kezelés nélkül súlyos szövődményeket okozhat – mondta az InfoRádióban a SOTE Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának professzora. Kempler Péter szerint a szűrések végzése rendkívül fontos, a legújabb, korszerű terápiák mindenki számára elérhetők.

A cukorbetegség (diabétesz) világnapját minden évben november 14-én tartják. A világnap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a cukorbetegségre, amely milliókat érint az egész világon. A világnapot 1991-ben rendezte meg először a Nemzetközi Diabétesz Szövetség az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közreműködésével. 2006 óta az ENSZ is támogatja és azóta világszerte megrendezik az eseményt. Azért november 14-én, mert 1891-ben ez a napon született Sir Frederick Grant Banting kanadai orvos, kutató, aki 1922-ben Charles Besttel felfedezte az inzulint.

800 ezer magyart érintő súlyos betegségről van szó

A cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezet részlegesen vagy teljesen képtelen az inzulin nevű hormon megfelelő mennyiségű elválasztására. Az inzulin a vércukorszint csökkentéséért felelős hormon. Kétféle típusú cukorbetegség létezik. Az 1-es típusban a hasnyálmirigy egyáltalán nem termel inzulint, ezért azt mesterségesen előállított inzulinnal pótolják, melyet adagolópumpával vagy injekcióval juttatnak a szervezetbe. A 2-es típusú cukorbetegséget általában diéta és tabletta formájú gyógyszerek kombinációjával kezelik.

Kempler Péter azt mondta az InfoRádióban, hogy akár több százezer látens cukorbeteg is lehet Magyarországon, ezért rendkívül fontos a megelőző szűrések végzése. A professzor kiemelte: a korszerű diagnosztikának köszönhetően

akár tíz évvel előre meg lehet jósolni a betegség kialakulásának esélyeit, ehhez csupán egy kérdőívet kell kitölteni.

Mint fogalmazott, egyszerű kérdésekre kell válaszolni, amelyek kiértékelése után kap egy pontszámot az érintett. A legfőbb kérdések a következők:

HIRDETÉS

  • hány éves?
  • fennáll-e magas vérnyomás?
  • fogyaszt-e elég zöldséget?
  • mozog vagy sportol eleget?
  • mértek már önnél magasabb vércukorértéket?
  • előfordult-e a családban cukorbetegség vagy annak előállapota?

A fenti kritériumok szerint összeadott pontszám alapján a szakember megállapítást tud tenni arról, hogy az adott személy esetében mekkora az esély arra, hogy cukorbetegség alakul ki nála a következő tíz évben. Ez az érték 1 és 50 százalék között mozog.

Magas pontszám esetén érdemes egy terheléses EKG-t csináltatni, valamint megnézetni a hemoglobin A1c-értékét a vérünkben. A diagnózis felállítása esetén pedig nem szabad megijedni, ugyanis Kempler Péter tájékoztatása szerint a cukorbetegség kezelésére ma már egyre jobb és hatékonyabb gyógyszerek állnak a rendelkezésünkre.

A professzor elmondta: vannak gyors inzulinok, amelyek nagy előnye, hogy körülbelül három óra a hatástartamuk, vagyis elég egyszer enni a beadás után. A másik lehetőség az elnyújtott hatású inzulin, aminek a hatástartama meghaladja a 24 órát.

„Ezeket az inzulinokat tehát naponta csak egyszer kell beadni, amivel megfelelő anyagcsere biztosítható”

– magyarázta.

Emellett olyan innovatív gyógyszerek is elérhetők, melyek nem okoznak vércukoresést, nem növelik a testsúlyt és megakadályozzák a szövődmények kialakulását. A professzor szerint jó hír, hogy ma már a kezelések mindegyike hozzáférhető Magyarországon. Az egyes gyógyszereket 70 százalékos tb-támogatással vehetik igénybe a cukorbetegek.

KAPCSOLÓDÓ HANG

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...