1.4 C
Budapest
2023. november. 29. szerda

„Előre hozott karácsonyi csoda” – Példa nélküli, ami Losonczi Dáviddal történt

Dátum:

Megosztás:

Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke azt mondta, hogy a nemzetközi szövetség bíróbizottsága visszaminősítette azt a lengyel szőnyegelnököt, aki nem járult hozzá a győztes tus megadásához a magyar versenyző vb-döntőjében.

Utólag aranyérmesnek nyilvánította a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) Losonczi Dávidot, aki a kötöttfogásúak 87 kilogrammos döntőjében bírói tévedés miatt maradt alul a szeptemberi, belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A magyar versenyzőt egyértelmű tusgyőzelemtől fosztották meg, majd a török Ali Cengizt 8-7-tel hirdették ki győztesnek, pedig utóbbi két vállra került a szőnyegen.

Bacsa Péter azt mondta az InfoRádióban, hogy a mostani „salamoni, minden előzmény nélküli” döntéssel győzött az igazság és a fair play. Emlékeztetett, hogy

a birkózásban 1997-ben törölték el az óvást, és azóta nem volt példa ilyen esetre.

A Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke kiemelte: a nemzetközi szövetség nem szeretne precedenst az ügyből, egyedi alkalom volt a mostani. Az ígéretek szerint a sportág irányítói a jövőben igyekeznek úgy alakítani a szabályokat, hogy ne történhessen hasonló bírói baki. „Mi nagyon-nagyon örülünk, hiszen mindenki látta a világon, hogy Dávid győzött a szőnyegen, és ezt hál’ Istennek most már a nemzetközi szövetség hivatalosan is elismerte” – fogalmazott a sportvezető.

Bacsa Péter a nemzetközi szövetség elnökségi tagja és ebben a minőségében is rengeteget tett a háttérben azért, hogy kedvező végkimenetele legyen az ügynek. „Amikor az elején nekifeszültem ennek, mission impossible feelingem volt.

Körülbelül egy százalék esélyt adtam arra, hogy sikerrel járok,

hiszen ilyen felülvizsgálati kérelemből évente 15-20 is beérkezik és az elmúlt 30 évben soha nem fogadták el ezeket” – fejtegette.

Az ominózus akció a videó 6.50-től látható.

Videó

A hétfői bejelentést „előre hozott karácsonyi csodaként” fogadta, és mint mondta, mindennek együtt kellett állnia ahhoz, hogy ez megvalósulhasson.

Bacsa Péter szerint a belgrádi vb az utóbbi évtizedek legszínvonalasabb világbajnoksága volt számos fantasztikus küzdelemmel és nagyon jó bíráskodással. Kilenc nap alatt 1140 meccs zajlott le és meglátása szerint mindössze 3-4 komolyabb bírói hiba történt. Az egyik épp a legutolsó döntőben – Losonczi Dávid fináléjában –, ami sajnos „beárnyékolta az egész világbajnokságot”. Ennek hangot adott Nenad Lalovic, az UWW szerb elnöke is, akit Bacsa Péter tájékoztatása szerint személyesen is megérintett ez a mérkőzés.

Lalovic a döntőt követően odament Losonczi Dávidhoz és elnézést kért tőle a történtek miatt.

A magyar birkózó a karjaiban omlott össze, amit a nemzetközi szövetség elnöke még egy hónappal a vb után is sajnálkozva emlegetett Bacsa Péternek.

„Mélyen megérintette ez a dolog az elnök urat, és valahogy mindenképpen jóvá szerette volna tenni a nyilvánvaló hibát” – közölte a magyar szövetség alelnöke.

Példátlan büntetés a szőnyegelnöknek

Fontos tudni, a vezetőbíró jelezte a döntőben Losonczi Dávid tusát, a szőnyegelnök hibázott nagyot azzal, hogy nem erősítette meg a döntést, nem járult hozzá a tus megadásához, ami nem maradt következmények nélkül. Bacsa Péter tájékoztatása szerint az UWW bíróbizottsága külön értékelte az ominózus mérkőzést és ezzel kapcsolatban is megszületett már a verdikt, amely szerint

visszavonják a lengyel szőnyegelnök nemzetközi licencét.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nemzetközi bírói kategóriából visszaminősítették nemzeti szintre. A magyar sportvezető meglátása szerint rendkívül súlyos ítélet született, ő nem is emlékszik korábbról hasonlóan kemény büntetésre a bírói karban. „Ez is azt mutatja, hogy a bírók vezetői érezték a hiba súlyosságát” – tette hozzá.

Nagy jövő előtt áll Losonczi Dávid

Bár végül kedvező és nagyon örömteli döntés született, Losonczi Dávid nem állhatott fel a dobogó legfelső fokára és nem játszották el neki a magyar himnuszt Belgrádban, ami fájó emlék maradhat számára. Ezzel kapcsolatban azt mondta Bacsa Péter, hogy fiatal versenyzőről van szó, aki idén még az U23-as korosztályban is szerepelt, ezért úgy véli, lesz még bőven lehetősége bizonyítani, érmet szerezni az egyes világversenyeken a felnőttek között. Jövőre Európa-bajnokság is lesz az olimpia mellett, a magyar szövetség alelnöke pedig bízik benne, hogy mindkét alkalommal felállhat a dobogó tetejére, ami „méltó kárpótlást” jelentene számára.

Losonczi Dávid nem mellékesen a vb-cím mellett a vonatkozó világranglista-pontokat is megkapja, ami nagyon fontos lehet az olimpiai sorsolás során a kiemelésnél. Bacsa Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a párizsi ötkarikás játékokig még három versenyen lehet majd ranglista-pontokat szerezni. „Kiindulásként ez jó, hiszen így most valószínűleg az első vagy a második helyen fog állni, és még biztosan gyűjt majd annyi pontot, hogy ott lesz az első négy kiemelt hely valamelyikén” – reménykedett a szövetségi alelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....