2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Eltévedt ukrán rakéta okozhatott tragédiát egy város piacán

Dátum:

Megosztás:

Úgy tűnik, hogy egy meghibásodott ukrán rakéta okozta több, mint egy tucat ember halálát néhány hete egy ukrán városban, amikor a robbanófej egy piactérbe csapódott. Zelenszkij elnök először „az orosz terroristák” számlájára írta az esetet.

Szeptember 6-án sokkot és felháborodást váltott ki az újabb ukrajnai háborús atrocitás: egy rakéta 15 embert ölt meg Kosztantyinivka kelet-ukrajnai városban és több, mint 30-at megsebesített. Egyes áldozatokat a felismerhetetlenségig összeroncsoltak a repeszek.

Zelenszkij ukrán elnök nem sokkal később azt mondta, hogy ez „orosz terroristák” műve volt, mivel az orosz erők már korábban is támadtak civil objektumokat Ukrajnában (amelyekről azt állították, hogy ott ukrán katonai egységek voltak).

A New York Times most viszont a rakétadarabok, repeszek, műholdképek, tanúvallomások és közösségi médiaposztok elemzése után azt írja: nagy valószínűséggel egy meghibásodott ukrán BUK légvédelmi rakéta okozhatta a tragédiát.

Légvédelmi szakértők szerint a piactéren becsapódott rakétákhoz hasonló eszközök többféle okból is letérhetnek a pályáról, például az elektronika meghibásodása vagy a kilövéskor megsérült vagy levált vezérsík miatt.

A valószínűsíthető rakétahiba idején gyakori tűzpárbajok folytak a környéken. Az orosz erők előző este lőtték a várost. Nem sokkal korábban a városból indított ukrán tüzérségi tűzről írtak egy helyi Telegram-csoportban.

A New York Times szerint az ukrán hatóságok először nem engedték be embereiket a helyszínre, de később igen, szemtanúkkal is beszélhettek és a fegyver maradványait is összegyűjthették. A lap szerint biztonsági kamerák felvételei azt mutatják, hogy a rakéta nem az orosz vonalak mögül, hanem az ukránok által ellenőrzött terület irányából repült be.

YouTube-videó

Ahogy a közeledő rakéta hangja hallatszik, legalább négy gyalogos fordul egyszerre felé. A kamerába néznek – az ukránok által uralt terület irányába. Pillanatokkal a becsapódás előtt látható a rakéta tükörképe két parkoló autó felületén, megerősítve, hogy északnyugat felől érkezik.

A keletkezett kráter és a detonáció helyét körbevevő tárgyak sérülése a robbanóanyag-szakértő és a lap elemzése szerint ugyancsak egy északnyugatról érkező rakétára utal.

További bizonyítékok azt mutatják, hogy percekkel a csapás előtt az ukrán hadsereg két föld-levegő rakétát lőtt az orosz vonalak felé a Kosztyantinivkától 16 km-re fekvő Drusivkából. Az amerikai lap újságírói épp ott voltak és hallották a délután 2 után kilőtt két rakéta hangját. Az első kilövés hangját akaratlanul rögzítették is.

A druskivkai lakosok szintén egy helyi Telegram-csoportban számoltak be egy kilövésről ebben az időben, szemtanúk és egy katona is megerősítette a tényt a Timesnak. A kilövések időzítése megegyezik annak a rakétának az időpontjával, amely a kosztyantinivkai piacba csapódott, 14:04 körül. Az egyik szemtanú azt is elmondta, hogy a rakétákat a város külterületén lévő mezőkről indították, egy olyan helyről, amelyet a lakosok szerint az ukrán hadsereg használ, és ahonnan korábban már láttak légvédelmi rakétákat.

A lap azt is megjegyezte: az ukrán hatóságok szerint az állítólagos orosz rakéta S-300-as volt, aminek azonban más a robbanófeje, mint ami becsapódott – írta a Times.

A lap riportere más olyan rakétadarabokat is megvizsgált és összehasonlította azokat több ukrajnai helyszínen talált, orosz S-300, S-400 és Buk légvédelmi rendszerek, valamint két különböző amerikai légvédelmi rendszer rakétái maradványaival. Formájuk és méretük azt mutatja, hogy a piac helyszínén keletkezett károkat nagy valószínűséggel egy 9M38-as BUK okozta.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...