22.7 C
Budapest
2023. szeptember. 21. csütörtök

Emberre fokozottan veszélyes hüllőt találtak Balatonlellénél – fotók

Dátum:

Megosztás:

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park közleménye szerint Balatonlellénél a 7-es főút mellett egy műanyagrekesz közelében bukkantak rá a park munkatársai a veszélyes hüllőre.

Illegálisan tartott példány lehetett a szabadon engedett aligátorteknős

Pénteken a reggeli órákban furcsa bejelentés érkezett a balatonlellei rendőrőrsre. A 7-es főút mellett egy zöld műanyagrekesz mellett az emberre is fokozottan veszélyesnek számító aligátorteknőst (Chelydra serpentina) találtak. A hüllőt valószínűleg a műanyagrekeszbe zárva dobta ki valaki az út mellé, az aligátorteknős azonban a borotvaéle állkapcsainak köszönhetően könnyen szétrágta a rekeszt, és kiszabadította magát.

Az aligátorteknő fokozottan veszélyes hüllőfajnak számít. FORRÁS: CHARISMATIC PLANET

A rendőrök értesítették a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, és a park munkatársainak segítségével fogták be a veszélyes hüllőt. A befogás nem volt veszélytelen, mivel egy ekkora méretű aligátorteknős amit találtak, amely 70 cm hosszúnak bizonyult, már képes a harapásával komoly érüléseket okozni. A befogott állatot a nemzeti park közleménye szerint állatkertben fogják elhelyezni.

A befogott hüllőt egy műanyagrekeszben tették ki az út szélére. FORRÁS: BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK/ERDŐS SAROLTA

A HÜLLŐ A VESZÉLYESSÉGE MIATT KIZÁRÓLAG CSAK ÁLLATKERTEKBEN TARTHATÓ.

Idehaza a természetben időnként és szerencsére csak ritkán felbukkanó aligátorteknősök kivétel nélkül olyan illegálisan tartott példányok, amelyeket a gazdáik felelőtlenül szélnek eresztettek. A fiatal példányok gyorsan növekednek fogságban is, egyre nagyobb veszélyt jelentve a környezetükre, ami miatt az illegálisan tartott példányoktól nem egyszer megszabadulnak a gazdáik.

Komoly problémát jelentene az aligátorteknősök hazai elszaporodása

Az aligátorteknős mohó ragadozó, agresszív természetű hüllő. Eredeti élőhelye Észak-Amerika, de betelepítés miatt Kína, Japán és Tajvan területén is elszaporodott. A szándékosan betelepített, vagy tudatlanságból szabadon engedett aligátorteknősök gyorsan elszaporodhatnak, óriási veszélyt jelentve a helyi vizes ökoszisztémákra.

Az aligátorteknős agresszív és veszélyes ragadozó. FORRÁS: ANIMALS.NET

A távol-keleten egyes körzetekben már veszélyes inváziós fajként tartják nyilván a fajt. Európa, és benne Magyarország éghajlati viszonyai kiválóan alkalmasak az invazív hüllő elszaporodásához,

A BALATON PÉLDÁUL POTENCIÁLISAN KIFEJEZETTEN KIVÁLÓ ÉLŐHELY LEHETNE A SZÁMÁRA.

Ezért is súlyos felelőtlenség a bejelentés nélkül tartott példányok szabadon eresztése. Az aligátorteknőst könnyű felismerni viszonylag hosszú nyakáról, rövid páncéljáról, és a jellegzetes szarukúpokkal ékesített farkáról, valamint a hosszú, hegyes karmairól.

A Balatonlellénél befogott példány hosszú és hegyes karmai. FORRÁS: BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK/ERDŐS SAROLTA

Mivel hazai viszonyok között nincsen természetes ellensége, az esetleges elszaporodása súlyos gondot jelentene. ( A szintén észak-amerikai eredetű ékszerteknősök szabadon engedett példányai már jól elszaporodtak Magyarországon, ezért invazív fajként tartják számon a természetvédelmi hatóságok, a szerk.)

HA VALAKI ESETLEG ALIGÁTORTEKNŐSRE BUKKANNA, AZ A LEGJOBB, HA NYOMBAN ÉRTESÍTI A HATÓSÁGOKAT.

Ha valaki megfelelő szakértelem nélkül megpróbál befogni egy aligátorteknőst, súlyos sérülés kockázatának teszi ki magát.

A befogott példány testhossza elérte a 70 cm-t. FORRÁS: BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK/ERDŐS SAROLTA

AZ ALIGÁTORTEKNŐS UGYANIS JÁTSZI KÖNNYEDSÉGGEL KÉPES LEHARAPNI AZ EMBER UJJAIT.

„Amennyiben szabadon engedett aligátorteknőst találunk, úgy járunk el a legjobban, ha értesítjük a megtalálás helye szerinti Nemzeti Park Igazgatóságot, aminek területileg illetékes természetvédelmi őre szakszerűen befogja az egyedet.

A veszélyes hüllőt a rendőrök a nemzeti park szakembereinek segítségével fogták be. FORRÁS: BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK

– Amíg ez megtörténik nem érdemes megfelelő eszközök nélkül kísérletezni a befogással, mert meglepő hajlékonyságának köszönhetően az állat harapásával könnyen sérülést okozhat. A befogott teknősök chipet kapnak és ezt követően hivatalos engedélyeztetés után állatkertekbe, teknősparkokba kerülnek elhelyezésre” áll a Balaton-felvidéki Nemzeti Park közleményében.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...

Gyerekei és felesége is volt Mihálynak, aki fejbe lőtte magát Budán – megrázó részletek

A férfi állítólag egy vadászpuskával lőtte fejbe magát. Megrázó tragédia történt Budapest II. kerületében hétfő délután. Egy Mihály nevű férfi holttestét találta meg...

Imam bayildi

Imam bayildi Magyar neve: Imam bayildi Eredeti neve: İmambayıldı Származás: Törökország Hány adag? 4 személyre Előkészítési idő:           45 perc Pihentetés / kelesztés:           00 perc Főzési / sütési idő:           50 perc Összesen: 1 óra 35...