16.8 C
Budapest
2023. október. 1. vasárnap

Erről rengeteg kertes ház tulajdonos megfeledkezik: a gatyájuk rámehet egy váratlan balesetre

Dátum:

Megosztás:

A pince egy hűvös tér a föld alatt, amely kifejezetten jó választás lehet élelmiszerek tartósítására.

Ráadásul ökológiai szempontból is kiváló lehetőség, hiszen nincs szükség elektromos áramra, hogy hűvösen tartsuk a zöldésgeket, gyümölcsöket.

Persze nem mindegy, hogyan raktározzuk el őket. Ahogy az sem, hogy nem csak raktározás szempontjából fontos, hogy rendezett legyen a pincénk, hanem az esetleges károk könnyebb kijavítása érdekében is. Melyek ezek? Mit és hogyan tároljunk még a pincénkben? Ennek jártunk most utána.

Nem sokan foglalkoznak vele, pedig brutális károk keletkezhetnek

Ahogy azt a redfind.com cikke írja, ne feledkezzünk meg arról, hogy sok esetben vízcsövek, fűtéscsövek, kazánok is helyet kapnak a pincékben. Éppen ezért, ha valami meghibásodik, könnyen hozzáférhetővé válnak, ha rend uralkodik odalent.

Hasznodra lehet egy jól szervezett pince

Ahogy a B Organized Today szakemberei tanácsolják, tegyünk fel néhány kérdést, mielőtt nekiesünk a rendszerezésnek, vagy a felesleges holmik kidobásának. Ezek a kérdések a következők:

 • Hogyan fogjuk használni a pincét?
 • Milyennek szeretnénk, ha kinézne a pince?
 • Tárolásta használnánk, vagy extra szobaként?

A cél megléte megkönnyíti annak meghatározását, hogy mit tarthatunk meg, és mit dobhatunk ki. Ennek mentén jelöljünk ki különböző színű zsákokat, amikbe a kidobásra ítélt dolgokat tesszük, azokat, amiket esetleg tovább tudunk adományozni, és külön azokat, amiket majd a pincében akarunk tárolni.

 • Ha szelektáltunk az eddig a pincében tartott dolgokat, itt az ideje a rendszerezésnek. Amit kidobásra ítéltünk vagy eladományozásra, azokat most tegyük félre, foglalkozzunk azzal, ami marad.
 • Rendezzük a fennmaradó elemeket kategóriákba.
 • Mérjük fel a teret, gondoljuk át mit és hová fogunk pakolni.
 • Érdemes egy költségvetést készíteni: hány polcra lesz szükségünk, hány dobozra, milyen egyéb kiegészítőkre. Érdemes fém polcrendszereket vásárolni, hogy ne a földön tároljuk a dobozokat, ezzel is biztosítsuk a szellőzést és előzzük meg a zsúfoltságot.
 • Ha ezzel megvagyunk és beszereztük a kellékeket, a könnyű és gyors hozzáférés érdekében címkézük fel a dobozokat, rekeszeket.

Nagyon nem mindegy, mit és hogyan tárolsz odalent

Mindegy, hogy mit szeretnénk elcsomagolni, tartsunk mindent úgy, hogy bármikor hozzáférjünk bármihez. Kicsit képzeljük el úgy a tér beosztását, mint egy élelmiszerboltban: minden doboz látható legyen, épp úgy, ahogy a címkék is. Ne keljen mindent átmozgatni ahhoz, hogy egy-egy dobozt előszedjünk. Szinte bármit tárolhatunk a pincében, de pakolás előtt gondoljuk át, hogy mit szeretnénk elraktározni pontosan. Elsősorban olyan cuccokat pakoljunk el ezekre a helyekre, amelyeket évente egyszer vagy csak alkalmanként kell használnunk. Így ezek az elemek nincsenek útban, amíg nincs szükségük rájuk.

Íme néhány példa:

 • Ünnepi dekorációk: Ez magában foglalja a karácsonyi díszeket, a farsangi vagy Halloween jelmezeket, a húsvéti dekorációt, a nyári parti kellékeket és lényegében bármilyen szezonális kelléket. Valószínű, hogy évek óta megvannak ezek a dekorációk, és minden évben ugyanazokat használjuk. Ezzel semmi baj nincs, viszont nem szükséges értékes szekrényteret feláldozni arra, hogy a lakásban tároljuk a műfenyőnket. Megfelelő csomagolásban a pincében is képes kivárni a következő ünnepet.
 • Konyhai eszközök: Azok, akik szezonálisan lekvárt főznek, esetleg disznóvágást rendeznek, vagy bármilyen terméket előállítanak bizonyos időnként, számos eszköz, gép, készülék felgyülemlik a konyhájukban. Azonban ezek is tárolhatók pincében, ha jól meg vannak tisztítva és el vannak csomagolva.
 • Kerti szerszámok: Nem kell a lakásban tárolni a metszőollót, a sövényvágót és egyéb kiegészítőket. Ha összeszedjük a barkácsolós eszközöket, a kerti szerszámokat, a pincében egy jól kialakított tárolón felsorakoztathatjuk őket. Itt sokkal jobb helyen vannak, mint a lakás eldugott szekrényeiben vagy kint szétszórtan az udvaron.

Hibák, amiket ne kövess el!

A legtöbb pincében nincs klíma és általában nincsenek szigetelve, ami azt jelenti, hogy a hőmérsékletük nyáron melegebb, télen hűvösebb. Ráadásul a legtisztább, legjobban karbantartott otthonokról is tudni lehet, hogy alkalmanként rovar vagy egér látogatja őket.

Ilyenek például:

 • Fényképek: Ezek apró dobozokban is elférnek, akár az ágy alatt vagy a szekrényekben. Sem padláson, sem pincében nem érdemes őket tárolni. Ne ez legyen az első, amit száműzünk egy „raktárba”.
 • Tűzveszélyes anyagok: Legyen szó festékhígítóról, halom tűzifáról vagy öngyújtó folyadékról a grill számára, az alagsorban nincs hely ezeknek az elemeknek. Ha bármikor tűz ütne ki, nehéz lenne az oltás, a robbanásveszély viszont hatalmas méreteket öltene. Ha ennek ellenére mégis itt tárolnánk ezeket az elemeket, győződjünk meg arról, hogy semmi nem képes tüzet okozni, hogy a vezetékeket rendszeresen ellenőrizve vannak, és érdemes füstjelzőt telepíteni odalent, valamint a további szintekre is.
 • Régiségek, festmények és fontos papírok: Általános ökölszabály, hogy ha felbecsülhetetlen, szentimentális vagy bármilyen módon nem pótolható tárgyakról van szó, azokat ne tároljuk ott, ahol a kártevők, a páratartalom vagy az áradás tönkreteheti őket.
 • Étel és ruházat: Szintén ugyan ez vonatkozik erre a kategóriára is, ne tároljuk ezeket olyan helyen, ahol kártevők, egerek, vagy a páratartalom és víz károsíthatja őket.

Címlapkép: Getty Images

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...