18.4 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Ez már hadüzenet: Orbán Viktor péntek reggel nekiment a nyerészkedő élelmiszerláncoknak – videó

Dátum:

Megosztás:

Ez is az infláció letörésének egyik fontos mozzanata: a kormányfő szerint a multik az árakat gyakran ok nélkül emelték.

Az infláció elleni küzdelmet az is nehezíti Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel elhangzott szavai szerint, hogy sokan – a kiskereskedelmi láncok, az élelmiszeripari multik

– nyerészkedésre használták a kialakult helyzetet, és árspekulánsként viselkedtek, az árakat gyakran ok nélkül is emelték.

A kormányfő ugyanakkor elismerte azt is, hogy az infláció letörése a kormány feladata. Ennek érdekében számos intézkedés született, köztük a július elején élesedett árfigyelő rendszer vagy épp a kötelező bolti akciózás. Orbán szerint az intézkedések hatását visszaigazolják majd a júniusi–júliusi adatok is, és a folyamat végén egy számjegyű lesz az infláció.

20220928 Kaposvár A somogyi kisboltok is nagy figyelmet fordítanak az energiatakarékosságra. A kaposvári Kapos Coop Zrt. kaposfüredi üzletében egy csemegehűtővel és hűtőládával kevesebbet üzemeltetnek. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi HírlapKépen: Szentgyörgyi Edit, a bolt vezetője azt mondta: az idén napelemet is felszereltek az üzletükre 20220928 Kaposvár 
A somogyi kisboltok is nagy figyelmet fordítanak az energiatakarékosságra. A kaposvári Kapos Coop Zrt. kaposfüredi üzletében egy csemegehűtővel és hűtőládával kevesebbet üzemeltetnek. 
Fotó: Lang Róbert lr 
Somogyi Hírlap
Képen: 
Szentgyörgyi Edit, a bolt vezetője azt mondta: az idén napelemet is felszereltek az üzletükre
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A kormány csütörtökön módosította is a kötelező akciózásról szóló rendeletet, így a boltoknak nem lesz elég legalább 15 százalékkal olcsóbban kínálniuk a rendeletben feltüntetett termékeket, hanem az árcsökkentés pontos százalékos mértékét is fel kell tüntetniük. A módosítás továbbá azt is megköveteli, hogy a kötelező akciózás alá eső termékeket az üzleteknek úgy kell forgalmazniuk, hogy mindennap a 2022-ben értékesített átlagos napi mennyiségnek kell rendelkezésre állnia.

Az árfigyelő adatbázis létrehozásának eredményei már most is láthatók. Noha számos termék árai fillérre pontosan megegyeznek a különböző boltokban, ez Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint egyáltalán nem meglepő, hiszen a boltok már korábban is figyelték egymás árait. Az árfigyelő ugyanis a verseny fokozása mellett egyfajta árkiegyenlítő hatással is bír, ami segíti letörni az árakat is.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium pénteki közleménye szerint az árfigyelő hatékonysága már most is megfigyelhető, a július 1-jei indulása óta már 2 százalékponttal csökkentette az élelmiszer-inflációt. Az élelmiszerárak alakulása alátámasztja a kormány határozott elképzelését, miszerint

az infláció már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet az intézkedéseinek köszönhetően.

A kormány infláció letörését célzó lépéseinek sikerét jelzi az is, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón már arról beszélt, hogy az eredetileg tervezettnél jóval hamarabb, már októberben egy számjegyűre csökkenhet a drágulás mértéke.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...