18.8 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

Facebook, YouTube, TikTok, Google – közösségi platformoktól szerzett bevétel vállalkozásnál

Dátum:

Megosztás:

A közösségi platfomokon nem csak magánszemélyek lehetnek jelen, hanem cégek/vállalkozások is, akik jellemzően olyan tartalmat gyártanak, melyekkel próbálják a saját termékeiket és szolgáltatásaikat eladni.

Ezen platformok közös jellemzője, hogy meghatározott megtekintés vagy kattintás után bevételt juttatnak a tartalom gyártójának. Ilyen jellegű, közösségi térben lévő platformnak számít a Facebook, YouTube, TikTok, Google és minden olyan egyéb közösségi média, ahol a rajta lévő vállalkozás/magánszemély megtekintések, reklámok, hirdetések után valamilyen jövedelemre tesz szert.

Adódik a kérdés, hogy a fenti ügylet után milyen adókötelezettségek merülnek fel abban az esetben, ha a bevételt vállalkozó kapja.

Itt is fontos szabály, hogy a bevételszerző tevékenységgel kapcsolatban legközvetlenebbül összefüggésben álló telephelyen érvényben lévő előírások az irányadók, azaz, ha egy cégnek több vállalata van, például Németország, Magyarország, Amerika stb., de a platformra való tartalomgyártást, ami után bevétel generálódik, a magyar vállalkozás készíti, akkor a bevétel itt adóköteles.

Itt egy alapvetően nem szokványos bevételszámlázásról beszélünk, mert minden platformnak megvan a maga számlázási metodikája. Ezt egyébként külön almenükben többször egyeztetik (ahol adószámot, címet, bankszámlaszámot is meg kell adni), amely alapján fog kialakulni a bevétel.

Például a Google számára külön felület van, hogy mennyi megtekintés mennyi bevételt generált, és azt kell a vállalkozónak számláznia (Adsense, videó megtekintés stb).

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna „Tiktokerek, youtuberek: beszéljünk az adózásról!” című írását is!
SKYTING MAGAZIN

Az vélhetően mindenkinek világos, hogy a megszerzett bevétel a vállalkozás esetén úgy adózik, mint amilyen adózási módot választott. Tehát terhelheti társasági adó vagy vállalkozói személyi jövedelemadó, beszámít az átalányadó-keretbe, de a kisvállalati adóalany számára is bevétel, vagy művészeti tevékenység esetén ekhós bevétel.

A bevétel alapvetően három irányból érkezhet:

» külföldről, azaz harmadik országból,

» Közösségen belülről, de nem Magyarországról,

» belföldi, magyar adóalanytól.

Ez egyébként a bevétel elszámolására és az azt terhelő választott adózási forma szerinti adó megfizetésére hatással nincs. Ennek az áfa szerinti kötelezettség teljesítésére, áfabevallás soraira van hatása.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...