2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Félelmetes rejtély: sorra tűnnek el a csillagok az égboltról

Dátum:

Megosztás:

Több mint hetven évvel ezelőtt három csillag nyomtalanul eltűnt az égboltról. A különös jelenségre a mai napig nincs megnyugtató magyarázat – írja az Universe Today csillagászati portál.

1952. július 19-én a Palomar Obszervatórium egy égboltfelmérési programban vett részt. Ennek lényege, hogy ugyanarról az égterületről több fényképet is készítenek, majd a felvételek alapján megpróbálják beazonosítani a különféle csillagászati objektumokat.

Aznap este 20:52 körül egy fotólemez három csillag együttes fényét rögzítette. A 15-ös magnitúdójú csillagok meglehetősen fényesek voltak a képen. 21:45-kor ugyanezt az égterületet újra lefényképezték a csillagászok, de ezúttal a három csillagot már nem lehetett látni. Kevesebb mint egy óra alatt teljesen eltűntek.

A DOLOG FURCSASÁGA, HOGY A CSILLAGOK NEM TŰNNEK EL CSAK ÚGY.

Felrobbanhatnak, vagy rövid ideig fényesek lehetnek, de nem tűnnek el nyomtalanul. A csillagvizsgáló által gyűjtött bizonyítékok azonban erre a látszólag lehetetlen jelenségre utalnak; a három csillag egyértelműen ott szerepel az első felvételen, a másodikon azonban már halovány nyomukat sem lehet látni. A feltételezés tehát az, hogy hirtelen halványulhattak el, de még ezt is nehéz elfogadni. Későbbi megfigyelések nem találtak bizonyítékot arra, hogy a csillagok 24-es magnitúdónál halványabbak lettek volna. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg tízezred részére vagy még annál is nagyobb mértékben halványodtak el a csillagok. A kérdés, hogy mi okozhatta ezt a tudományos ismereteknek látszólag ellentmondó jelenséget?

A három lehetséges magyarázat

Az egyik elképzelés szerint a tudósok valójában nem három csillagot láttak, hanem csupán egyet. A tévedést az okozhatta, hogy egy fekete lyuk haladt el a Föld és a csillag között, ami eltorzította a felvételeket. Az ilyen események azonban meglehetősen ritkák, és a csillagok túlságosan közel voltak egymáshoz.

Létezik egy másik elmélet, amely szerint a képeken lévő objektumok nem csillagok voltak. A fénysebesség szabályait figyelembe véve valószínűbb, hogy egy üstököszóna, az Oort-felhő objektumait sikerült lencsevégre kapni, amelyek a később készült képeken már nem szerepelnek, mivel továbbhaladtak pályájukon.

A harmadik teória pedig azt mondja, nem is csillagászati képződmények vannak a képeken, hanem egy titkos katonai kísérletet lepleztek le véletlenül. A Palomar Obszervatórium nincs túl messze az új-mexikói sivatagtól, ahol nukleáris fegyvereket teszteltek akkoriban. A tesztekből származó radioaktív por beszennyezhette a fotólemezeket, ez pedig egyes képeken fényes foltokat eredményezett, másokon viszont nem.

AZ 50-ES ÉVEKBEN MÁS FOTÓLEMEZEKEN IS MEGFIGYELTEK HASONLÓ ANOMÁLIÁKAT, ÍGY EZ UTÓBBI ELKÉPZELÉS LEHET A LEGLOGIKUSABB MAGYARÁZAT A CSILLAGOK TITOKZATOS ELTŰNÉSÉRE.

A rejtélyt természetesen egyik fenti elmélet sem tudja százszázalékosan megoldani, így a jövőben csak a hasonló jelenségek alaposabb tanulmányozásával ismerhetjük meg a teljes igazságot.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...