0.7 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Filmkritika: Kurtizánok, intrikusok, talpnyalók és a XV. Lajosként visszatérő Johnny Depp – képek, videó

Dátum:

Megosztás:

A sztárok – így a hosszú szünet után a filmezéshez visszatérő Johnny Depp és a színészgárdából kiemelkedő, 90 éves Pierre Richard , a festményszerű képek, lenyűgöző díszletek és kosztümök nem segítenek, ha egy filmnek nincs valódi tartalma. Maïwenn „látomása” XV. Lajos francia király utolsó hivatalos ágyasának életéről, azaz a Jeanne du Barry – A szerető semmitmondó történelmi film lett – írja az origo.hu

„Ez groteszk” – fakad ki  a trónörökös felesége, Mária Antónia (Pauline Pollmann), amikor Jean-Benjamin de La Borde (Benjamin Lavernhe), a haldokló XV. Lajos főinasa és bizalmasa megtagadja tőle, hogy meglátogassa apósát, mire a zeneszerzőként is tevékeny de La Borde epésen megjegyzi: „nem, ez Versailles”. 

Nagyjából ezzel a párbeszéddel össze lehetne foglalni a Jeanne du Barry – A szerető legmarkánsabb „üzenetét”. Maïwenn filmjében ugyanis a francia királyi udvar valósággal a „groteszk” természetrajzaként jelenik meg, egyszerre kicsinyesen és fenségesen, félelmetesen és komikusan, visszataszítóan és vonzóan, erkölcstelenül erkölcsösen és így tovább, 116 percen át egy zárt, feloldhatatlan (a történelmi tények kedvéért: véres erőszakkal feloldott) világban feszül egymásnak a sok ellentét – lám, ilyen volt Versailles, a francia hatalom székhelye, felesleges hajbókolásokkal, protokollnak és etikettnek nevezett színjátékokkal és pitiáner intrikákkal.

Jeanne du Barry – A szerető (Maïwenn, Johnny Depp és Pierre Richard)FORRÁS: ADS SERVICE

Már a film első félórájában megkapja a néző ennek az „üzenetnek” a legerősebb jelenetét, amikor XV. Lajos kiválasztottja az első légyott utáni ébredéskor egy rejtett szobából, tükörnek álcázott üvegfalon át nézheti végig a király hosszadalmas és fárasztó, ellenben számára is kötelező (orvosok, család- és kormánytagok és udvari bizalmasok, valamint szolgák asszisztálásával elvégzett) reggeli rituáléját, és amikor a király grimaszokat vág, nem csupán a szeretőjét teszi cinkosává, hanem az őt alakító Johnny Depp kikacsint a nézőnek is: tessék, ez a történelem.

Persze, ha nem oly szembetűnően, de van más üzenete is a Jeanne du Barry – A szeretőnek. A címszerepet alakító rendezőnő visszafogottan ugyan, de mégis igyekszik úgy elmesélni Jeanne Gomard de Vaubernier – azaz egy kétes erkölcsű szakácsnő és egy ferences szerzetes törvénytelen gyerekeként született, hányatott gyerekkorú, de nem csupán kényszerből, hanem szabados természete miatt is párizsi bordélyokban megfordult, majd Jean-Baptiste du Barry gróf „gondnoksága” alatt befolyásos arisztokraták ágyasává, végül (Madame Pompadour halálának, valamint kellemének és intelligenciájának köszönhetően) a király hivatalos szeretőjévé lett du Barry grófnő – történetét, hogy abból egy feminista előfutár portréja rajzolódjon ki. Pontosabban egy efféle portré erőtlen vázlata.

Jeanne du Barry (Maïwenn)FORRÁS: ADS SERVICE

Ahogy a kurtizán és a király megannyi akadályt (kezdve a származással) leküzdő „mégiscsak” szerelmi történetét sem kimondottan érdekfeszítően tálalja a rendezőnő. Érezni a szándékot a finoman feministára hangolt szerelmi drámára a szabadosság-egyenlőség jegyében, de ezt a felszabadító szabadosságot, nőpárti érdekképviseletet Marshall Herskovitz izgalmasabban oldotta meg az 1998-as, a 16. századi udvar- és kéjhölgy Veronica Francóról készült A velencei kurtizánban, sőt, még csak kosztümös Pretty Womant sem emlegethetünk (nem pusztán a happy end elmaradása miatt), mert a Jeanne du Barry-ból még egy efféle romantikus komédia drámai mélysége is hiányzik.

A gyerekszínészként indult, de valódi ismertséget a 30 éves korában, a maga által írt és rendezett Pardonnez-moi (2006) című önéletrajzi ihletésű drámával szerző francia-algériai Maïwenn állítólag másfél évtizedig dédelgette a Jeanne du Barry életéről szóló film tervét. Nagyjából azóta, hogy megnézte Sofia Coppola Marie Antoinette című, „pop-rockra” hangolt történelmi filmjét, amelyben Asia Argento alakította – a karfiolos fogásokkal a gasztronómiát is megihlető – Mme du Barry-t.

Coppola erősen stilizált, modernre hangszerelt filmje bátran nyúlt a történelmi tényekhez, érthető lenne hát Maïwenn szándéka, hogy valósabb, korhű és ezért hitelesebb portrét szeretett volna. De nem ilyen szándék vezérelte, hanem beleszeretett Coppola filmjének mellékszereplőjébe, mert úgy érezte, magára ismert: ő is 15 évesen hagyta ott az iskolát, ő is új utakat keresett, és ő is együtt élt egy idősebb, befolyásos férfival (Luc Besson), és szerinte a mozi világa és Versailles nagyon is hasonlítanak.

Ugyanakkor az ő filmjéből aligha tudunk meg valamit, sem róla, sem a felvonultatott történelmi alakokról – akik jóformán mindvégig egyetlen jellemvonásuk (az első benyomás) alapján kerülnek bemutatásra –, sem pedig a rendező történelemszemléletéről; túl azon, hogy a történelem (vagyis régebbi századok szokásrendszere a mából visszatekintve) groteszk (ezzel szemben Coppola minimum ügyesen rántotta közel a múltat a jelenhez).

Jeanne du Barry – A szeretőFORRÁS: ADS SERVICE

A visszafogottság, iránytalanság, erőtlenség – nevezzük bárhogy – tehát már csak azért is érhetetlen, mert hosszú idő óta érlelt „szerelemprojektről” van szó.

És akkor érdemes megemlíteni a rendezőnő által előképként emlegetett másik két kosztümös, történelmi filmet is, Stanley Kubrick Barry Lyndonját (1975) és Albert Serra XIV. Lajos halála (2016) című filmjét – mindkettő közös vonása, hogy a kevés párbeszéd és képi világ a korabeli festményeket idézi, ezért a rendezőnő is igyekezett korlátozni a dialógusokat, képekkel és narrációval szeretett volna mesélni. Csak sajnos, szemben Kubrickkal és Serrával (és Coppolával), a Jeanne du Barry híján van mondanivalónak – csak a hányatott sorsú kurtizánokról szóló filmekre, erre a szerepkörre gondolva, Maïwenn alakításából és filmjéből hiányzik mindaz az árnyaltság, keserédes mélység, ami a nagy „elődök”, például  Giulietta Masina és a Cabiria éjszakái (1957), Melina Mercouri és a Vasárnap soha (1960) vagy Anna Magnani és a Mamma Róma (1962) sajátjai.

Az operatőr Laurent Dailland képei valóban lenyűgözőek, ahogy az egész film látványvilága is. A film elején a gyerek Jeanne ül a mezőn, a pártfogója (és a lány anyjának egyik szeretője, bár ez a filmből nem derül ki), Roch-Claude Billard-Dumouceaux egy portré vázlatát készíti. A lány az arcához tartja a kezét, bámul a távolba. Aztán jóval később, amikor nagy veszteség éri, a gyászoló du Barry grófnő hasonlóan emeli az arcához a kezét és mered a semmibe, míg észre nem veszi, hogy az udvarhölgyek őt utánozva gúnyolódnak rajta. A szereplő számára ösztönös mozdulat a rendezőnő számára talán szimbolikus, a néző számára homályos jelentéstartalommal bír – végül nem a fájdalom, csak a gúny válik értelmezhetővé. És ez valóban groteszk, még ha valóban ilyen is volt Versailles.

Videó

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...