2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Folyamatos az iskolaőrök képzése..

Dátum:

Megosztás:

Hazánk 803 oktatási intézményében immár több mint 700 iskolaőr szolgál, és továbbképzésük spektruma is egyre bővül. Az őszi, tanításmentes időszakban érzékenyítő és interaktív bűnmegelőzési tréningeken is részt vettek, melynek feladatai a szervezeti integritást is erősítették.

Három és fél évvel ezelőtt hatalmas érdeklődés övezte az iskolaőrök toborzását, országszerte több mint 1400-an jelentkeztek. Bár az egészségügyi, fizikai és pszichológiai vizsgálatokon sokan fennakadtak, 497-en kezdték meg a háromhetes, 120 órás szaktanfolyami alapképzést, amely a rendvédelmi ismeretek mellett pedagógiai-pszichológiai, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modulokból állt. A speciális rendészeti és bűnmegelőzési feladatokat ellátó rendőrségi munkavállalók sajátos jogokkal felruházott, közfeladatot ellátó személyek, akik alapvetően segítőként vesznek részt az intézmények életében. Elsősorban azt biztosítják, hogy a pedagógusok a feladataikat zavartalanul elláthassák. Csak tanítási időben az iskolák területén van intézkedési jogosultságuk. Kényszerítő eszközt is használhatnak, de csak olyan esetben, ha nem vezet eredményre a kommunikáció, aminek nemcsak a hangsúly, hanem a formaruha is megadja a kellő nyomatékot.

iskolaorok.kepzese.5
Iskolaorok.kepzese, police.hu

– Az iskolaőrök alapvető feladata, hogy jelenlétükkel megelőzzék, megakadályozzák és szükség esetén megszakítsák az oktatási intézmény dolgozóinak és tanulóinak biztonságát sértő és veszélyeztető cselekményeket – magyarázta Szabó Péter őrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság bűnügyi főosztály iskolapartnerségi osztályának vezetője, aki az első pillanattól fogva részt vesz az iskolaőri program szakmai irányításában. – 2020-ban még a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadójaként, a helyi koordinátori feladatokat ellátva négy iskolaőr tevékenységét felügyeltem. Ma, az országos szakirányító szerv vezetőjeként is ezt csinálom, csak már több mint 700 iskolaőr tekintetében. Eddigi tapasztalatainkra alapozva, az iskolaőrök kéréseit is szem előtt tartva, kiemelt figyelmet fordítunk a továbbképzésükre. Tovább mélyíthetik már megszerzett tudásukat, emellett új, főként kommunikációs technikákat és módszereket sajátíthatnak el, amelyeket a gyermekekkel vagy fiatalkorúakkal szembeni intézkedések során alkalmazni tudnak. A nemrég véget ért őszi szünet alatt bővítettük az iskolaőrök központi és területi továbbképzésének spektrumát. ؘVolt intézkedéstaktika és elsősegélynyújtás, továbbá jogi ismeretek, és olyan kommunikációs tréning, ahol a sajátos nevelési igényű gyermekekkel való hatékony kommunikációt és bánásmódot gyakorolhatták. Nem titkolt célunk, hogy a továbbképzések során az iskolaőrök megtapasztalják a csoportkohéziót, és ez erősítse bennük a szervezeti integritást. Visszajelzéseikből azt szűrtük le, hogy igénylik az ilyen jellegű csoportos foglalkozásokat.

Idén az iskolaőrök érzékenyítését szolgáló identitásprogram fókuszában olyan témakörök állnak, mint az előítélet, a tolerancia és az elfogadás.

iskolaorok.kepzese.2
Iskolaorok.kepzese, police.hu

– Állományunkban két kiképzett tréner is szolgál, akik a vármegyei rendőr-főkapitányságok trénereivel szorosan együttműködve tartották meg a képzéseket. A foglalkozásokon feltérképezték az iskolaőrök képességeit, készségeit, munkával kapcsolatos elvárásait, majd gyakorlatokkal azt is feltárták, hogy az iskolaőri szerepkörhöz miként viszonyulnak. A célok és a motivációk azonosításával elősegítették a pozitív szakmai énkép kialakítását, ami hosszú távon hozzájárulhat az iskolaőri fluktuáció csökkenéséhez – vázolta az őrnagy. – A továbbképzésből a bűnmegelőzés sem hiányzott. Példaként említeném a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, ahol a Mátrix Projekt keretében iskolaőröknek tartottak interaktív bűnmegelőzési előadást. Ismertették velük a különböző csalási módszereket, majd szó esett azok megelőzési lehetőségeiről is. A szakemberek számos prevenciós tanácsot adtak az iskolaőröknek azzal a céllal, hogy hasznosítsák a megszerzett tudást és tapasztalatot a mindennapi munkájuk során.

Szabó Péter pozitívan értékelte az iskolaőri programról kapott visszajelzéseket.iskolaőr

– Az iskolaőrök számos esetben szabálysértéseket és bűncselekményeket előztek meg, illetve szükséges intézkedéseket tettek a jogellenes cselekmények elkövetőivel szemben, de nemcsak a bűnmegelőzés terén és intézkedéseikkel jeleskedtek, hanem életet is mentettek. Legutóbb, szeptember 5-én egy borsodi iskolában, ahol egy pedagógus szorult azonnali ellátásra. Az elért eredményeknek köszönhetően az oktatási intézmények vezetőinek bizalma erősödött a program iránt, így annak hasznosságát felismerve egyre több intézmény jelzi fenntartójának, hogy csatlakozna az iskolaőri programhoz. A pedagógusokon, az oktatási intézmények dolgozóin és a szülőkön túl már a gyermekek is igénylik az iskolaőrök jelenlétét, méghozzá nem csak az udvaron vagy a folyosón. Nem egy iskolaőr fotója látható ballagási tablókon, és osztálykirándulásokra is kapnak meghívást – foglalta össze az iskolapartnerségi osztály vezetője, és kérdésre válaszolva azt is elmondta, külön büszkeséget érzett, amikor két hónappal ezelőtt kitüntette Csécsi Tibort, az Encsi Aba Sámuel Szakképző Iskola iskolaőrét, aki ártalmatlanná tett egy késsel a kezében a tanintézmény területére lépő, zavartan viselkedő férfit. – Rendhagyó eset volt, de jól példázta az iskolaőri program lényegi elemét, a rendészeti, bűnmegelőzési munkát. A diákok érkezésekor a legjobb helyen, a tanintézmény kapuja közelében tartózkodott, és szakszerűen intézkedett, amikor erre szükség volt.

iskolaorok.csecsi.tibor .szabo .peter .orgy .kapott
Iskolaorok munkájának elismerése; Csecsi Tibor, Sszabo Peter, police.hu

SZ. Z. J.

FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA, RENDŐRSÉG

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...