-1.3 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Fontos döntés született a vezetés közben mobilozásról

Dátum:

Megosztás:

Egy sofőr egészen az Alkotmánybíróságig ment az igazáért, de veszített.

Egy autóst 2019 januárjában vezetés közben mobiltelefonnal a kezében értek tetten a rendőrök. Mivel a KRESZ kimondja, hogy „a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”, a rendőrök megbírságolták. A sofőr meghallgatást kért és meggyőzte a szabálysértési hatóságot, hogy a kezében tartotta ugyan a telefont, de nem használta, sőt be sem volt kapcsolva a készülék így, ha szándékában állt volna, akkor sem telefonálhatott volna vele. Végül a rendőrség a pénzbírságról szóló határozatát visszavonta és a csupán megrovásban részesítette a sofőrt –. derül ki a kozlekedesbiztonsag.kti.hu cikkéből.

A vétkes bírósághoz fordult jogorvoslatért, de a Zalaegerszegi Járásbíróság szerint elegendő a szabálysértési felelősség megállapításához önmagában az a tény, hogy a telefon vezetés közben a gépjárművezető kezében volt, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy önmagában a mobiltelefon kézben tartása veszélyes a közlekedésbiztonságra.

A sofőr a bíróság elutasító döntése ellen jogorvoslattal élt, de miután egyetlen fórum sem adott neki igazat, az Alkotmánybírósághoz fordult alkotmányjogi panasszal. A testület azonban megállapította, hogy a sofőr alaptörpévnyben biztosított jogát az eljárás során nem sértették meg, ezért visszautasította az alkotmányjogi panaszt.

A Közlekedéstudományi Intézet vizsgálatai is megerősítették: a vezetés közbeni mobilhasználat minden más gépjárművezetés közben végzett tevékenységnél nagyobb mértékben vonja el a sofőrök figyelmét a vezetéstől.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....