2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Gáza: az izraeli hadsereg áttörte a Hamász frontvonalát

Dátum:

Megosztás:

Izrael és a Hamász háborújának csütörtöki hírei.

Az izraeli hadsereg egyre mélyebbre hatol a Gázai övezet központi városában

„A küzdelem csúcspontján vagyunk. Lenyűgöző sikereket értünk el, és áthaladtunk Gáza külvárosán. Előrenyomulunk” – jelentette be Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.
 „Semmi sem állíthat meg minket. Előre fogunk nyomulni és győzni fogunk, és ezt Isten segítségével és hősies harcosaink segítségével fogjuk megtenni”.

Twitter, azaz X-videó

Mégsem mehet üzemanyag a gázai kórházaknak

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy nem hagyta jóvá az üzemanyag bejutását a Gázai övezetbe.
Herzl Halevi vezérkari főnök néhány órával korábban azt közölte, hogy Izrael engedélyezi az üzemanyag átadását – felügyelet mellett – , amint az elfogy a gázai kórházakban.

További száz civil hagyta el a Gázai övezetet

Csütörtökön délután 4 óráig mintegy 100 civil hagyta el a Gázai övezetet a rafahi átkelőn keresztül, és az ENSZ szerint tegnap több mint 400-an tették ezt meg.

További több száz külföldi útlevéllel rendelkező személy neve szerepel egy jóváhagyott listán, akik még ma elhagyhatják Gázát. 

Izrael engedélyezi az üzemanyag ellenőrzött szállítását a gázai kórházaknak

Hertzl Halevi a hadsereg vezérkari főnöke közölte, hogy Izrael engedélyezni fogja az üzemanyag felügyelt szállítását a Gázai övezetbe, amint az elfogy a kórházakban.

“Több mint egy hete azt mondják nekünk, hogy holnapra elfogy az üzemanyag a kórházakban, de még nem fogyott el. Meglátjuk, mikor jön el az a nap, és akkor mindent megteszünk, hogy az üzemanyag ne a Hamászhoz, és ne használhassák fel harci célokra” – fogalmazott.

Izrael kórházhajókat kér a sebesült palesztinok megsegítésére

Izrael németországi nagykövete arra kérte a külföldi országokat, hogy küldjenek kórházhajókat Egyiptomba. Ron Prosor elmondta, hogy azokat a Gázai övezetből Egyiptomba érkező sebesült palesztinok ellátására használnák.

“Van egy hajlandóság, itt Európában, hogy humanitárius ügyekben minden lehetséges módon segítséget nyújtsanak” – mondta.

Franciaország a múlt héten jelentette be, hogy egy kórházhajót küld a Földközi-tenger keleti részére, hogy „támogassák a gázai kórházakat”.

Átjutott Egyiptomba két Gázában rekedt magyar család

Nyolc magyar állampolgár és további két, hozzájuk tartozó palesztin családtag átjutott a Gázai övezetből Egyiptomba, és teljes biztonságban Kairó felé tartanak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter közösségi oldalán.

A sikeres evakuáció csütörtök délelőtt történt. Ezzel a Gázában rekedt 15 magyarból nyolc kijutott az enklávéból. A másik hét személlyel a külügyminisztérium állandó kapcsolatban áll. Mindannyian kettős állampolgárok. 

Facebook-videó

Bahrein visszahívta izraeli nagykövetét és befagyasztja a gazdasági kapcsolatait a zsidó állammal

A bahreini parlament megszavazta, hogy visszahívja az állam Izraelbe akkreditált nagykövetét és befagyasztja a gazdasági kapcsolatokat Izraellel.

Izraelben vizsgálják a bahreini döntést, miközben az izraeli nagykövet már elhagyta Bahreint.

Egy iráni milícia is segíti a Hezbollahot a libanoni határnál

Egy iráni milícia érkezett Dél-Libanonba és segíti a Hezbollahot az Izrael elleni harcokban – közölte IDF szóvivője.

“Az Imam Huszein milícia az elmúlt években Szíriában kapott megbízást a segítségnyújtásra, az elmúlt hetekben azonban részt vesz az izraeli területre irányuló támadó tevékenységben a libanoni határon” – áll a közleményben.

Több mint 9000 palesztin halt meg a háborúban

A Hamász vezette Gázai övezet egészségügyi minisztériuma csütörtökön közölte, hogy 9061 palesztin – köztük 3760 18 év alatti – halt meg a háború több mint három héttel ezelőtti kitörése óta.

Az ENSZ humanitárius irodája szerint újabb kórház áll le üzemanyaghiány miatt Gázában

A gázai Török-Palesztin Barátság Kórházban kifogyott az üzemanyag, és kénytelenek voltak leállítani a legtöbb tevékenységet, ami 70 rákbeteg életét veszélyezteti.

Jelentések szerint a szintén Gáza városban lévő Al Hilo kórházat bombatámadás érte; a kórház magába olvasztotta és helyettesítette a Shifa kórház szülészeti osztályát, amelyet most a sebesültek kezelésére használnak.

A Gázában korábban meglévő 35, fekvőbeteg-kapacitással rendelkező kórházból jelenleg 14 nem működik.

Életét vesztette egy izraeli parancsnok Gázában

Az IDF szóvivője közölte, hogy Szalman Habaka alezredes, a fegyveres erők 53. zászlóaljának parancsnoka meghalt a Gázai övezet északi részén zajló harcokban.

A Hamász 242 túszt tart fogva Gázában

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője csütörtökön megerősítette, hogy a hadsereg értesítette a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott 242 túsz családját.

A német belügyminiszter bejelentette a Hamász tevékenységének teljes betiltását

Németország betiltja a Hamász, a már eddig is terrorszervezetként nyilvántartott szervezet, valamint a Szamidoun palesztinbarát csoport tevékenységét.

„Teljeskörűen betiltottam a Hamász, egy olyan terrorszervezet tevékenységét, amelynek célja Izrael állam elpusztítása” – áll Nancy Faeser, német belügyminiszter közleményében.

A Samidoun németországi szárnyát is feloszlatják – tette hozzá. Faeser szerint a nemzetközi hálózat a foglyok szolidaritási csoportjának álcája alatt Izrael-ellenes és antiszemita propagandát terjeszt.

Frissítették a listát azokról az emberekről, akiknek engedélyezték, hogy a rafahi átkelőn keresztül elhagyják Gázát pénteken.

A lista ismét a külföldi útlevéllel és kettős állampolgársággal rendelkezőket tartalmazza, összesen mintegy 600-at. Körülbelül 400-an amerikai állampolgársággal rendelkeznek. Remény van arra is, hogy több súlyosan sérült palesztint evakuálnak, akiket egy új egyiptomi kórházban kezelnek.

Áttörték a Hamász vonalát az izraeli erők

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint az izraeli hadsereg csak a jelenlegi konfliktus kezdete óta több mint 10 ezer bombát dobott le Gáza városára, és halad a Hamász felszámolására irányuló célja felé.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője közölte, hogy áttörték a Hamász frontvonalát Gáza északi részén. A szárazföldi egységek ehhez légi és tengeri támogatást kaptak. Gázát az éjszaka folyamán is tűz alatt tartották, a Hamász jelentős veszteségeket szenvedett el. A szárazföldi harcok péntek esti megindítása óta tizenhat izraeli katona esett el – zárult a közlemény.

A Palesztíniai Vörös Félhold szerint az al-Kudsz kórház közelében is voltak becsapódások. Az izraeli hatóságok már korábban felszólították a kórházat, hogy ürítsék ki az intézmény épületeit, de az ENSZ szerint ez lehetetlen a betegek életének veszélyeztetése nélkül.

Hamász: 8700 halott palesztin oldalon

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 8700 palesztin halt meg az izraeli megtorló bombázások kezdete óta. Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy „szünetet” kell tartani a harcokban, hogy megkönnyítsék a Hamász túszainak szabadon bocsátását.

Műholdfelvétel a rafahi határátkelőről
Műholdfelvétel a rafahi határátkelőrőlAP/AP

Pénteken várhatóan még több civil hagyja el a Gázai övezetet a rafahi átkelőn keresztül; az ENSZ szerint csütörtökön több mint 400 ember használta az átkelőt, a háború kitörése óta először.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...