20 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Globális felmelegedés 6:

Dátum:

Megosztás:

1991-ben a Dán Meteorológiai Intézet és a Dán Űrkutatási Hivatal tudósai az utóbbit vezető Eigil Friis-Christensen irányításával összehasonlították a XX. század napfolt tevékenységét a hőmérséklet alakulásával.

Megdöbbentő hasonlóságot fedeztek fel a Nap-aktivitás és a hőmérséklet-változás alakulása között.

Többen erre úgy reagáltak, hogy ez véletlen egybeesés. Így felmerült a kérdés, hogy tudnák bizonyítani, hogy ez nem véletlen egybeesés?

Ezért a professzor és munkatársai most 400 éves periódust vizsgáltak, amikor egyáltalán voltak felmérések mindkét területen.

1550-től 2000-ig hasonlították össze a napfolt-tevékenységet és a hőmérséklet változásait. Olyan pontos korrelációt találtak ismét, hogy már megérte felállítani azt az elméletet, ami meg is magyarázza a napfolt-tevékenység és a hőmérséklet-változás összefüggését.

Az, hogy a Nap befolyásolja a hőmérsékletváltozást, az nem meglepő, hiszen a meleget sugározza a Földre állandóan. Ugyanakkor a felhők jelentős hűtő hatással is rendelkeznek. Adódik a kérdés, hogy alakulnak ki a felhők?

A XX. század elején a tudósok felfedezték, hogy a Földet szubatomi részecskék folyamatos bombázása éri. Ezek alkotják a kozmikus sugárzást. Azt, hogy ez a sugárzás nem földi eredetű, azt Victor Franz Hess osztrák szármású amerikai fizikus fedezte fel, amiért 1936-ban Nobel díjat kapott. Ezek jóval a Naprendszeren túlról származnak, és szupernóva robbanásokkor keletkeznek.

Amikor elérik a Föld légkörét, akkor találkoznak az óceánokból és tengerekből felszálló párával, és mikroszkopikus vízcseppek keletkeznek. Ezek a mikroszkopikus cseppek azután összeállnak felhőkké.

De ha a Nap aktivitása megnő, akkor a napszél erősebbé válik, és mintegy elfújja a kozmikus sugárzás részecskéit. Ekkor kevesebb felhő keletkezik, és a hőmérséklet nő.

Ezek szerint a Nap valamilyen oknál fogva, valamilyen ciklikussággal változtatja az aktivitását. Hogy ez miért lehet így, azzal még foglalkozni fogunk, de azt már most kijelenthetjük, hogy a globális felmelegedés alapjait se az emberi tevékenységben, se a tehenek emésztésében nem kell keresni. Se a széndioxid, se más gáz nem vesz ebben részt! SZERINTEM A TEHENEK HÁLÁSAK LEHETNEK A Nobel díj Bizottságnak, bár ezt a majdnem 100 éves eredményt még nem sikerült minden oldalról kielemezni.

Montvai György

SKYTING MAGAZIN

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...