12.3 C
Budapest
2023. október. 4. szerda

Halálbüntetést is kaphat Trump?

Dátum:

Megosztás:

Vegyesek a republikánus elnökjelölt-aspiránsok reakciói a Donald Trump volt amerikai elnök elleni legfrissebb vádemelésre, amelynek négy pontja között akad olyan, ami a súlyosbító körülmények miatt akár halálbüntetéssel is sújtható.

A 45 oldalas vádiratban nem nevesített hat bűntárs egyike Rudy Giuliani korábbi New York-i polgármester, Trump ügyvédje lehet.

Újabb szövetségi vádemelést kezdeményezett az igazságügy miniszter által kijelölt különleges ügyész, Jack Smith Donald Trump volt amerikai elnök ellen az 2021. januári Capitoliumi tüntetés és az ahhoz vezető események miatt. A négy vádpont közül a legsúlyosabb a „jogok elleni összeesküvés”. Ennek alap tényállása tíz évig terjedő börtönnek büntethető, azonban ha a rendelkezés hatálya alá tartozó cselekmények halálos kimenetelűek, az elkövető akár halálbüntetést is kaphat – már pedig a 2021. január 6-i eseményeknek volt halálos áldozata, amikor tüntetők egy csoportja berontott a Capitoliumba.

A további vádpontok közül az „Egyesült Államok megtévesztésére irányuló összeesküvés” tényállásának maximális büntetése öt év börtön.

„hivatalos eljárás akadályozására irányuló összeesküvés” vádpont egy olyan törvényen alapul, amelyet eredetileg a tanúk befolyásolásának büntetésére alkottak meg, maximális büntetése húsz év szövetségi börtön annak, aki „befolyásolja vagy akadályozza bármely hivatalos eljárást”.

„hivatalos eljárás akadályozása és akadályozásának kísérlete” szintén húsz évig terjedő börtönbüntetéssel jár.

Ha Trumpot mind a négy vádpontban elítélik, és a maximális börtönbüntetést kapja, akkor akár 55 évre is börtönbe kerülhet. Ha ezt hozzáadjuk a bizalmas dokumentumok hanyag kezelésével kapcsolatos eljárásban kiszabható 460 évnyi börtönbüntetéshez, akár több mint fél évezred, 515 év is várhat a volt elnökre a rácsok mögött

− írja a Breitbart amerikai híroldal.

A 45 oldalas vádiratban hat bűntársról is szó esett, őket azonban nem nevezték meg. Gyanítható azonban, hogy az egyikük Rudy Giuliani korábbi New York-i polgármester lehet, aki egy a Newsmaxnek adott interjúban indulatosan kifakadt, és hangot adott annak a véleményének, hogy inkább Jack Smith különleges ügyészt kellene bíróság elé állítani, amiért eljárást indított Trump ellen.

Trump republikánus riválisai az elnökjelöltségi csatában meglehetősen vegyesen reagáltak az újabb vádemelés hírére. A versengésben Trump mögött stabil második Ron DeSantis floridai kormányzó nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy szerinte

reformokat kell életbe léptetnünk, hogy az amerikaiaknak joguk legyen Washingtonból a saját körzetükbe vinni az ügyeket. Washington DC egy »mocsár«, és igazságtalan, hogy olyan esküdtszék előtt kelljen bíróság elé állni, amely a mocsár mentalitását tükrözi. Országunk hanyatlásának egyik oka a jogállamiság átpolitizálása. Nincs több kifogás – véget fogok vetni a szövetségi kormányzat fegyverré válásának.

Twitter-post

Tim Scott dél-karolinai szenátor azt írta:

Továbbra is aggódom Biden igazságügyi minisztériumának fegyverré válása és a politikai ellenfelekkel szemben alkalmazott óriási hatalma miatt. Amit ma látunk, az az igazságszolgáltatás két különböző vágánya. Az egyiket a politikai ellenfelek számára, a másikat pedig a jelenlegi elnök fiának tartják fenn. Azt látjuk, hogy Biden igazságügy-minisztériuma továbbra is a republikánusokra vadászik, miközben a demokratákat védi.

Twitter-post

Vivek Ramaswamy üzletember nyilatkozatában azzal vádolta a hatóságokat, hogy „a korrupt szövetségi rendőrség egyszerűen nem áll meg addig, amíg el nem érik küldetésüket: Trump likvidálását. „Ez Amerika-ellenes és elkötelezem magam, hogy megkegyelmezek Trumpnak ezekben a vádakban.”

Ramaswamy szerint „nem Donald Trump az oka annak, ami január 6-án történt. Az igazi ok a polgárok szisztematikus és mindenre kiterjedő cenzúrája volt az azt megelőző évben.”

Teljesen másképp vélekedik a vádemelésről Trump hajdani alelnöke, Mike Pence, aki maga is a Capitoliumban volt, amikor az épületbe benyomultak a tüntetők. A volt alelnök a hírekre reagálva azt írta, hogy „a mai vádemelés fontos emlékeztetőül szolgál: aki az alkotmány fölé helyezi magát, az soha nem lehet az Egyesült Államok elnöke.”

Twitter-post

Parázs hangulatú beszédet tartott a volt elnök Iowában, amelyben legfőbb vetélytársának többször odaszúrt.

Nem kímélte Trumpot a korábbi CIA-kémből lett elnökjelölt, Will Hurd sem, akit nemrég egy iowai republikánus rendezvényen ki is fütyültek, amiért kritizálta a volt elnököt. Hurd így fogalmazott: „Hadd legyek kristálytiszta: Trump elnökjelöltségét az a törekvés vezérli, hogy távol maradjon a börtöntől, és átverje a támogatóit, hogy fizessék a jogi számláit. Továbbá a 2020-as választási eredmények tagadása és a január 6-i tettei azt mutatják, hogy alkalmatlan a hivatalra.”

Twitter-post

Trump kampánycsapata a Fox News amerikai televíziós hálózatnak adott nyilatkozatában „választási beavatkozással” vádolta a Biden-kormányzatot és az igazságügyi minisztériumot. Ahogy fogalmaztak,

a Trump elnök és támogatói elleni üldözések törvénytelensége az 1930-as évek náci Németországára, az egykori Szovjetunióra és más tekintélyelvű, diktatórikus rezsimekre emlékeztet.

Ismét bíróság elé citálnák Donald Trumpot

Immár harmadszor is vádat emeltek a volt elnök ellen

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser)

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Újabb busztragédia Olaszországban – szakadékba zuhant az utasokkal teli busz, rentgeteg halott, sebesült

Lezuhant egy utasokkal teli busz egy felüljáróról, majd kigyulladt Velence közelében, Mestrében. A busz körülbelül 10 métert zuhant. Az...

A legnagyobb ajándék: Ivancsics Ilona 9 év után visszakapta a fiát

Élete egyik legboldogabb születésnapját ünnepli Ivancsics Ilona. Egyetlen gyermeke, Bence ugyanis kilenc év után épp akkor költözött haza...

Változtak a fizetési meghagyásos eljárás szabályai

Több helyen is módosult a fizetési meghagyásos eljárásról szóló törvény október 1-jétől. Magyarországon a 3 millió forintot meg nem...

Özönlik a szemét a Balaton déli partjára

Lakosságarányosan aZ öt legtöbb szemetet termelő település közül négy Somogy vármegyében található. Ráadásul mind a négy nyáron közkedvelt...