18.4 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

HALÁLOS BAKTÉRIUMOK A CSIRKEHÚSBAN: 27-EN BETEGEDTEK MEG

Dátum:

Megosztás:

Ausztriában három szalmonella-járványt hoztak összefüggésbe a lengyelországi csirkehússal.

Idén Ausztriában összesen 27 ember betegedett meg, egy pedig meghalt a hatóságok által azonosított három Salmonella Enteritidis fertőzésben.

A járványok kivizsgálását az Osztrák Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AGES), az Egészségügyi Minisztérium és az illetékes tartományi hatóságok végzik. A szakértők szerint a fertőzés okozója a Lengyelországból származó baromfihús lehet, amelyet kebabnyárs gyártására használtak – írja a Food Safety News.

Döner,Kebab,Doner,Kebap,Fast,Food,Snack,In,Flatbread,Isolated
Csirkehús okozhatott fertőzést. Fotó: Markus Mainka

A járványterjedés részletei
Február óta Ausztriában 14 ember betegedett meg a Salmonella Enteritidis bizonyos típusában. Ezzel a törzzsel rendelkező betegeket Dániában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Norvégiában és az Egyesült Királyságban is jelentettek.
Májustól júliusig a dán Statens Serum Institut (SSI) 15, azonos típusú Salmonella Enteritidis-szel fertőzött embert regisztrált. A betegek 15 és 99 év közöttiek, átlagéletkoruk 30 év.
A betegektől izolált baktériumok részletes vizsgálata kimutatta, hogy nagyon szoros rokonságban állnak egymással, és mindegyik a 11-es szekvenciatípushoz tartozott, amely a leggyakrabban kimutatott szalmonellatípus Dániában és Európa többi részén.
Németországban hat beteg van. A betegek életkora 9 és 58 év közötti. Az  első beteget  2022 decemberében regisztrálták. A legutóbbi bejelentett dátum 2023 június közepe.
2023-ban 65 fertőzés kapcsolódott egy angliai járványhoz. 43 étteremmel kapcsolatos esetnél az átlagéletkor 32 év volt. Az epidemiológiai vizsgálatok a tojást vagy a csirkét valószínűsítették a baktérium hordozójaként.
Egyéb járványok

Food,Safety,And,Quality,Assessment.,Microbiologist,Testing,Poultry,Sample,For
Fotó: Microgen

A második osztrák járvány a Salmonella Enteritidis egy másik klasztertípusát érinti. Április óta összesen hét ember betegedett meg, egy pedig meghalt.
A második incidens vizsgálata újabb Salmonella Enteritidis-járványt tárt fel, amely további hat esetért volt felelős Ausztriában. Kapcsolódó fertőzéseket Írországban, Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban is jelentettek.

Tájékoztatás a fogyasztóknak

Csirkekebab vásárlásakor az emberek ügyeljenek arra, hogy a hús alaposan fel legyen melegítve: a szalmonella legalább 15 másodperc után elpusztul 70 °C feletti hőmérsékleten; ezt a hőmérsékletet azonban az egész húsban el kell érni. Az ausztriai felmérések eredményeit a RASFF európai sürgősségi riasztórendszeren keresztül közölték az Európai Bizottsággal és az EU tagállamaival. Az Ausztriából származó információk különösen Lengyelországban felhasználhatók további felmérésekhez és szükséges intézkedésekhez.

Naponta 400 tonna kebab készül  Európában
A statisztikák szerint tavaly átlagosan napi 400 tonna kebabot készítettek  Európában. A bevétel évi tizenkét milliárd euróra rúgott.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...