0.5 C
Budapest
2023. december. 10. vasárnap

Hamarosan új sportarénája lesz Magyarországnak

Dátum:

Megosztás:

Az Alba Aréna az osztrák bázisú élvonalbeli bajnokságban menetelő székesfehérvári Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapat leendő otthona lesz, illetve rendezvény- és közösségi központként funkcionál majd. A fehérvári és hazai jégkorongsport mellett 20-25 teremsportágat is ki tud szolgálni, időszakosan pedig akár hatezernél több néző befogadására is képes lesz.

„Az Alba Arénát már nagyon megérdemelte Székesfehérvár és szükségünk is volt rá, hiszen ez olyan lehetőségeket nyit meg városunk számára a sport, konferenciák, zenei koncertek, illetve egyéb rendezvények tekintetében is, amelyek egyrészt méltók településünkhöz és az agglomerációnkhoz, másrészt nélkülözhetetlenek, ha Fehérvárt nagy, megtartó erővel rendelkező várossá, 21. századi, értékkel teli otthonná akarjuk tenni” – írta közösségi oldalán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a sportlétesítmény építése kapcsán.

Az elmúlt időszakban a különböző rendszereket tesztelték a kivitelezők (Forrás: Cser-Palkovics András Facebook-oldala)

Az Alba Aréna az osztrák bázisú élvonalbeli bajnokságban menetelő Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapat leendő otthona lesz, illetve rendezvény- és közösségi központként funkcionál majd. A fehérvári és hazai jégkorongsport mellett 20-25 teremsportágat is ki tud szolgálni, időszakosan pedig akár hatezernél több néző befogadására is képes lesz – sorolja a Világgazdaság cikke.

A csarnok befogadóképessége jégkorongmeccseken hatezer, koncertek és egyéb események alkalmából akár nyolcezer fő is lehet.

A Magyar Építők beszámolója szerint a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében immár lassan két éve épül a létesítmény, mely kívülről már jelentős mértékben felöltötte végső formáját: többek között a látványos tetőfedőelemek is a helyükre kerültek már a nyáron. A munkálatokban a KÉSZ Csoport több tagvállalata és stratégiai partnere is jelentős szerepet vállalt: az acél tetőszerkezet, valamint a speciális lemezburkolat tervezésére, gyártására és megvalósítására szerződtek. A szerkezetépítési munkálatokban kulcsszerepe volt a Market leányvállalatának, a Moratus Kft.-nek, a komplex mélyépítési feladatok megvalósításáért pedig a HBM Kft. felelt. Az épületet Tarnóczky Tamás Attila és Balázs Mihály építészek tervezték.

Jelenleg is nagy erőkkel zajlanak a belső munkák, a tervezett átadás 2023 legvége.

 Az elmúlt időszakban a különböző rendszereket tesztelték a kivitelezők.

A kivitelezők már korábban arról tájékoztattak, hogy a gázt eleve nem vezetik be az arénába, hanem elsősorban hőszivattyúk gondoskodnak majd a megfelelő benti hőmérsékletről. Ezek működtetéshez ugyan áram szükséges, de mivel a létesítmény legalsó szintje és a pálya is a földszint alatt, így bemélyítve kap helyet, ez pedig jelentősen csökkenti a hűtés, illetve a fűtés költségeit.

A 2018-as közbeszerzési eljárás alapján az Alba Aréna építési költsége nettó 25 milliárd lett volna, de később, 2021-ben az uniós közbeszerzési értesítőben már több mint 35 milliárd forintos összeg szerepelt.

Borítókép: Az Alba Aréna átadása az év végén várható (Forrás: Cser-Palkovics András Facebook-oldala)

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Az orális szex növelheti a szájrák esélyét (18+)

Megdöbbentő tanulmány látott napvilágot az orális szex és a rák összefüggésben. Amerikai kutatók szerint az orális szex és a rák összefüggésben...

Pankotai Lili szánalmas interjúja a köznevelésért felelős államititkárral, Maruzsa Zoltánnal – videó

Maruzsa Zoltán ellátogatott a Fiatalok és médiatudatosság konferenciára. A rendezvény után Pankotai Lili aktivista egy rögtönzött interjún kapta...

Szinte az egész országra kiadták a vészjelzést, mutatjuk, hol a legrosszabb a helyzet

Elsősorban az autóba ülőknek jelent rossz hírt a mai időjárás, de nagy valószínűséggel senki sem fog különösképpen örülni....

Szánalmasan próbálkozik Zelenszkij, Buenos Airesbe repült Orbán Viktor után

Zelenszkij ukrán elnök a nemzetközi politikában egészen ritkán látható szánalmas módon próbálkozik, hogy valahogy megpróbálja rávenni Orbán Viktor...