22.8 C
Budapest
2023. október. 3. kedd

Hatalmas pofon az ukrán elnöknek: Nem ítélték el Oroszországot a világ vezető hatalmai a G20-csúcson

Dátum:

Megosztás:

A legnagyobb gazdaságokat tömörítő G20-csúcstalálkozó konszenzusos, Joe Biden amerikai elnök által is elfogadott deklarációjában nem említették meg Oroszországot.

Az indiai Delhiben találkoztak a világ vezető gazdasági hatalmainak képviselői a G20-csúcson. A húsz legnagyobb gazdasági erővel bíró ország vezetői hosszas tárgyalások után fogalmaztak meg egy közös kommünikét a csúcs lezárásához. A közös közlemény felszólított Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának tiszteletben tartására, de nem nevezték meg Oroszországot mellette – írja az Euractiv.

A közlemény szerint minden országnak fenn kell tartania a nemzetközi jog elveit,

és tartózkodnia kell más országok területi integritásának és szuverenitásának, politikai függetlenségének megsértésétől.

Emellett kijelentették: üdvözölnek minden releváns és konstruktív kezdeményezést, amely átfogó, igazságos és tartós békét támogat Ukrajnában. Hozzátették: a nukleáris fegyverek használata vagy az azzal való fenyegetés elfogadhatatlan.

A G20 előző, 2022-es Bali szigeti csúcstalálkozóján elfogadott nyilatkozat 

még közvetlenül tette felelőssé Oroszországot az ukrajnai háborúért.

A gazdasági nagyhatalmak mélyen megosztottak az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A nyugatiak Oroszország elítélését szorgalmazták a csúcson, más tagok viszont általánosabb gazdasági kérdésekre kívántak fókuszálni.

Az Euractiv által megkérdezett szakértők és diplomaták szerint a visszafogott közlemény egy lehetőség arra, hogy a Moszkvával barátibb országokkal és magával Oroszországgal szót lehessen érteni.

Úgy tudni, Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek jelentős szerepe volt a G20-közlemény megfogalmazásában. Lavrov korábban azt mondta, hogy blokkolni fogja a közös deklarációt, ha nem tükröződik benne Moszkva álláspontja Ukrajnával és más válságokkal kapcsolatban.

A csúcstalálkozót szervező India külügyminisztere, Subrahmanyam Jaishankar szerint tény, 

hogy az ukrajnai háború „egy nagyon polarizáló ügy, és sokféle nézőpont van róla”

Bali ugyanakkor egy évvel ezelőtt volt, és „azóta sok minden történt” – tette hozzá az indiai külügyér.

Ukrajna elítélte a G20-közleményt: szerintük „nincs ok semmilyen büszkeségre”

és az ukrán jelenlét biztosítása esetén jobban megérthették volna  nagyhatalmak a helyzetet. Oleg Nikolanko ukrán külügyi szóvivő közreadta a G20-közlemény javított változatát, amiben  pirossal kihúzták a számukra nem megfelelő szavakat és beírták föléje a megfelelőket – különösen Oroszország nevét.

Nyitókép: Joe Biden amerikai elnök és Narendra Modi indiai kormányfő a G20-csúcson Delhiben (fotó: PIB / AFP)

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Még a hónapban megszűnik egy népszerű dohánytermék

2023. október 23-tól Magyarországon is alkalmazni kezdik azt az uniós irányelvet, ami megtiltja a természetes dohányízt ízesítéssel elfedő...

Súlyos baleset, mindkét oldalon lezárták az M5-öst – videó

Összeütközött egy kamion és egy személyautó az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán hajnalban, a 91-es kilométernél lévő...

Megvan, pontosan mennyivel emelkedik a nyugdíj január 1-jétől

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte az idősek világnapjához kapcsolva. Februárban pedig jön a 13. havi ellátás. Az idősek világnapján jelent...