1.4 C
Budapest
2023. november. 29. szerda

Hatalmas válságban a bútoripar

Dátum:

Megosztás:

Hatalmas válságban a bútoripar – egy év alatt 55%-kal emelkedtek a fa alapanyagok

A fa alapanyagok árdrágulása az egész bútoripar drágulására kihat – nem csupán a lakberendezést drágítja meg, hanem a különféle épületkomplexumok, irodák megfelelő felszerelését is. Egy felmérés szerint bizonyos anyagtípusok ára 55%-kal drágult csupán egy év leforgása alatt – derült ki egy felmérésből, melyet az asztalosok körében végeztek.

Mekkora áremelkedés történt?

A kutatás során arra kértük a szakmában dolgozó asztalosokat, hogy mondják meg, mekkora emelkedést tapasztaltak az utóbbi egy év során a különféle szaküzletekben, faipari boltokban, amikor a munkájukhoz szükséges alapanyagokat szerzik be. Arra kértük a válaszadókat, hogy mondják meg, hogy egy bútor anyagköltsége átlagosan mennyivel kerül többe, mint egy évvel korábban. 

A különböző termékek árváltozása eltérő lehet, hiszen a különféle kereskedések, valamint szaküzletek más árszabással dolgoznak, és teljesen más alapanyagok szükségesek a különféle  bútorok elkészítéséhez. Ennek köszönhetően az eltérő eredmények nem biztos, hogy egymásra nézve ellentmondónak számítanak.

fa alapanyag aremelkedes
fa alapanyag aremelkedes

A diagramról megállapítható, hogy a legtöbb válaszoló szerint 25%-os drágulás volt tapasztalható, de voltak olyan termékek, melyeknek az ára 80%-kal emelkedett az elmúlt évre vetítve. A tölgyfa ára – amely talán a legjobb minőségű alapanyagnak számít – két év alatt több mint duplájára nőt az elmúlt két évben számos mesterember szerint – derült ki a felmérésből.

Mivel indokolható az áremelkedés?

Viharos Lorándot kérdeztük, a szakiweb.hu ügyvezetőjét, hogy mit gondol, mi az oka az áremelkedésnek, és mennyi ennek mértéke alapanyag típusonként. Véleménye szerint a jelenség több különböző tényezőre vezethető vissza.

Elöljáróban kiemelte, hogy a legtöbb fa alapanyagot külföldről importálják, ennek köszönhetően a dollár, valamint euró árfolyam változás természetesen kihat a jelenségre. Mind a fa, fém, valamint szivacs alkatrészek sokkal drágábbak, mint korábban, a háború nagyon betett ennek az ipari szegmensnek is. A forint gyengülése és az általános infláció, valamint a vállalkozói rendszer átalakulása csak hatványozza a végösszegben megjelenő emelkedést. Sajnos a drágulás nem csak a bútoriparban jelenik meg, hanem az építőipari kivitelezés számos területén is. Ellátási zavartól, vagy szakemberhiánytól nem kell tartani – folytatta Loránd.

És hogy mivel próbálja meg a szektor az árait tartani? Az asztalosmesterek sokszor azzal védekeznek, hogy megpróbálnak egy kisebb raktárkészletet felhalmozni a már meglévő alapanyagokból, valamint, tekintettel vannak az alkuképes megrendelői igényekre is.

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....