20 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Hatvan százalékkal drágult a tojás egy év alatt

Dátum:

Megosztás:

Az európai drágulást messze meghaladó mértékben drágult idehaza az év első felében a tojás és a csirke termelői, illetve csomagolóhelyi ára – derül ki az AKI által közölt adatokból. A tojás 60, a csirke 27, a pulyka pedig 32 százalékot drágult ebben az időszakban, de a feldolgozott csirkerészek ára is nőtt 4-12 százalékos mértékben.

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 241,92 euró/100 kilogramm volt 2023 első harmincnégy hetében, 39,9 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának árát.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csoma golóhelyi ára 59,86 forint volt darabonként 2023 első harmincnégy hetében, ami 59,1 százalékkal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát.

Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 59,9 százalékkal 62,33 forintra, az L méretosztályú, dobozos tojásé 61,4 százalékkal 72,06 forintra nőtt egy darabra vetítve. Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 60,1 százalékkal 55,58 forintra az L-es tálcás tojásé 57,1 százalékkal 59,94 forintra emelkedett ugyanekkor. A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 67,25 forint/darab volt 2023 első harmincnégy hetében, ami 62 százalékkal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát.

A csirke is nálunk drágult legjobban

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 27 százalékkal 502,76 forintra, a vágópulykáé 32,9 százalékkal 695,74 forintra emelkedett kilónként 2023 első harmincnégy hetében 2022 azonos időszakához képest.

Az Európai Bizottság adatai szerint 265,56 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára 2023 első harmincnégy hetében, ami 6,5 százalékos növekedést jelent az előző évihez viszonyítva. A magyarországi ár 25,2 százalékkal 972 forint/kilogrammra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. Az AKI PÁIR adatai szerint a csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 11,1 százalékkal 1967 forint/kilogrammra, a csontos csirkemellé 4,1 százalékkal 1350 forint/kilogrammra, a csirkemell (összesen) ára 11,3 százalékkal 1940 forint/kilogrammra, a csirkecombé pedig 12,5 százalékkal 913 forint/kilogrammra emelkedett 2023 első harmincnégy hetében 2022 azonos időszakához képest

Címlapkép: Getty Images

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...