10.7 C
Budapest
2024. február. 28. szerda

Hízás szempontjából az olaj is zsír, viszont a vérzsírnak nem árt az olaj..

Dátum:

Megosztás:

Triglicerid – az olaj is zsír

triglicerid, a zsír és az olaj kérdése néha misztikus. Az olaj is zsír? Igen. A zsírok képlékenyen szilárdak, az olajok folynak. A zsírok zöme állati eredetű, az olajok általában növényiek, emiatt a zsírokban van koleszterin, az olajokban nincs. De hízásilag mindegy, hogy 10 deka zsír vagy 10 deka olaj.

Nézzük, mik azok a zsírsavak. A zsírsavak zsírok, (az olajok miatt ne keveredjünk össze) zsiradékok fő alkotóelemei, amolyan zsírrészek. Egy-egy hétköznapi zsírnak van egy magja, tudományosabban glicerinnek hívják, és ebből állnak ki a zsírsavláncok.

Mintha egy krumpliból kötőtűk állnának ki. A krumpli a glicerin, a kötőtűk a zsírsavak. Az ilyen három kötőtűs krumplis zsír neve triglicerid. A krumpli, azaz a glicerin mindig ugyanolyan, a különbséget a kötőtűk, a zsírsavláncok adják.

Annak ellenére a túlzott olajfogyasztás, a szervezetben kiváltott kémiai reakciók tekintetében, ártalmas a vérzsír egyensúlyban tartására..

Dr. Borge Nordestgaard kutatásai során kapcsolatot talált a magas trigliceridszint és a szív- és érrendszeri betegségek valamint a korai halál között. Magas trigliceridszintet okoz, ha valaki túlsúlyos, nem mozog eleget, sok alkoholt fogyaszt és sok telített zsírt, mert a szervezett a kalóriafelesleget trigliceridek formájában raktározza el.

Az LDL-hez és a „jó”, HDL-koleszterinhez hasonlóan a trigliceridek is a vérben található zsíros részecskék.

Az emelkedett szint a kutatók szerint éppen olyan veszélyes, mint a magas koleszterinszint, és jelzi a szívbetegség kockázatát, ezen kívül hasnyálmirigy-gyulladáshoz is vezethet.

Határesetnek számít a 150-200 mg/dl-es szint, a 200 fölött már mindenképpen magas. A férfiak hajlamosabbak a magas trigliceridszintre, és nagyobb kockázatnak vannak kitéve a fehérek is.

A magas trigliceridszint ellen a leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha lefogyunk, egészségesen étkezünk és többet mozgunk. Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelés is rendelkezésre áll, de ezen a téren még sok feladatuk van a kutatóknak.

Forrás

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este Sandra Bullock egyik utolsó filmjét vetítjük, a 2021-ben bemutatott megható drámát – Megbocsáthatatlan – videó

Teljes film magyarul: Megbocsáthatatlan Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of charge! Thank you for...

Messi hatalmas botrányt okozott azzal, hogy nem lépett pályára sérülten – videó

Ez a legjobban a kínai focirajongóknak fájt! Videó Hirmagazin.eu

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert megoperálták, az operáció sikerült – videó

A rehabilitáció időszakában a parlamentben és a kormányüléseken Panyi Miklós államtitkár és miniszterhelyettes látja el a feladatait. Rövid közleményt...