2.9 C
Budapest
2023. december. 11. hétfő

Hosszú, kellemetlen és véres háborúra kell készülnünk – Gáza és Ukrajna – hanganyag

Dátum:

Megosztás:

Az gázai harcok tovább folytatódnak, Jemen hadat üzent Izraelnek, miközben Biden az elnökválasztás utánig biztosítaná Ukrajna finanszírozását. Háború Izraelben, háború Ukrajnában – heti geopolitikai magazinműsorunk Robert C. Castellel és Bendarzsevszkij Antonnal.

Jemen hadat a napokban üzent Izraelnek. Bár Izraeltől távol eső országról beszélünk, Robert C. Castel szerint hiba lenne lebecsülni a Jemenieket.A szakértő szerint a Jement ellenőrzésük alatt tartó húszi szervezet pont olyan, mint a Hamász vagy a Hezbollah, egy államot irányító terrorszervezet. A biztonságpolitikai szakértő a következőképp fogalmazott:

Annak ellenére, hogy Jemen a világ egyik legszegényebb és legprimitívebb országa, nagyon számottevő katonai erőre tettek szert.”

Castel elmondta, hogy Jemen számára rendelkezésre állnak nagy hatótávolságú fegyverek, többek között ballisztikus rakéták. A fegyverarzenál mellett pedig jelentős geopolitikai befolyásuk van, hiszen ellenőrzésük alatt tartják a Vörös-tenger déli kijáratát.

Ha ott elkezdenek zavart gerjeszteni, úgy az Izraeli, mint a világ hajózásában, az gyakorlatilag az egész világ kereskedelmét befolyásolni fogja.” 

Jemen már három támadást is indított Izrael ellen, azonban Izrael egyelőre nem reagált. Robert C. Castel szerint az izraeli válasz nem fog elmaradni, ugyanakkor ismét kihangsúlyozta, hiba lenne lebecsülni Jement.

„A harcok a tervek szerint folynak, Izrael betört gázába, elindult a szárazföldi hadművelet.” – értékelt a szakértő. Castel szerint a harcok sikeresen haladnak, Izrael veszteségei pedig eltörpülnek a gázai veszteségekhez képest. Megjegyezte azonban, hogy szerinte hosszú, kellemetlen és véres háborúra kell készülnünk.

Az Európai Unió egyik szóvivője a zsidó telepesek terrorizmusáról beszélt a közelmúltban. Bendarzsevszkij Anton szerint ennek oka az, hogy az EU nem akarja elveszíteni a kapcsolatait az arab világgal, egyensúlyozni próbál a jelenlegi helyzetben. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója úgy véli, ez lehet az oka annak, hogy a nyugati narratívák már nem olyan elköteleződéssel támogatják Izraelt.

Ezek a nyilatkozatok nem ideológiai indíttatásúak, hanem kőkemény politikai üzeneteket hordoznak.”

Bendarzsevszkij szerint a nyugat számára kiemelten fontosak az arab országok, hiszen nyersanyagokban és energiaforrásokban gazdag területen helyezkednek el.

HÁBORÚ UKRAJNÁBAN

Bendarzsevszkij Anton szerint nem fognak elfogyni az Ukrajnának szánt források a nyugati oldalról. Az Egyesült Államok választásokhoz közeleg. Bendarzsevszkij szerint Biden ügyesen próbálta meg elkerülni, hogy a különböző háborúk támogatásának kérdése ne jelentsen problémát a kampány alatt. Elmondta, hogy az amerikai elnök megpróbálta egy kalap alá venni Ukrajnát, Izraelt, és Tajvant. A Demokraták létre akarnak hozni egy 106 milliárd dolláros csomagot, amit most szavaznának meg. Így Ukrajna támogatása a következő másfél évben biztosítva lenne, és a választások alatt nem kellene ezt a kérdést érinteni.

Eredmény nincs, siker nincs. Akkor hogyan tovább? Ez a kérdés.”

Bendarzsevszkij szerint Ukrajnának ki kell találnia, hogy mihez kezd a nyugati támogatásokkal. A sikertelen ellentámadás során láthattuk, hogy az ukránok nem képesek hatékonyan felhasználni a kapott eszközöket. Szerinte a nyugati oldalon megvan a szándék a további segítségnyújtásra, és Ukrajnára tekintve jelenleg a legnagyobb problémát a kapott támogatások hatékony felhasználása jelenti.

Robert C. Castel szerint Ukrajnára tekintve fenyegetést jelent a republikánus párt befolyása az amerikai döntéshozatalba. Véleménye szerint a konzervatív párt szkeptikusabb az ukránokat érintő kérdésekkel kapcsolatban. Castel további fenyegetésként említi az amerikai választások közeledtét. A szakértő szerint Biden sikereket felmutatva szeretne a választásokon megmérkőzni. Katonai sikerekről azonban nem beszélhetünk. Úgy véli, katonai sikerek híján kénytelen lesz az amerikai elnök diplomáciai sikereket elérni, rávenni Ukrajnát, hogy kössön tűzszünetet az oroszokkal.

Podcast – hanganyag

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...