1.7 C
Budapest
2023. december. 12. kedd

Idegen objektum ütközött a Földnek

Dátum:

Megosztás:

A Hold azt követően alakult ki, hogy az ősi Föld egy Mars méretű objektummal ütközött, amelyet Theia néven ismer a tudomány. A kozmikus karambol körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt történt, de hatásait a mai napig érezzük; nemcsak a Hold, hanem a földköpenyben megfigyelhető struktúrák is őrzik az egykori idegen égitest nyomait.

Sokáig az a nézet uralkodott, hogy az ütközést követően a Föld arca is megváltozott, de nem olyan drasztikus mértékben, mint a Theiaé, amely a katasztrófa következtében teljesen megsemmisült, törmelékeinek összetapadásából pedig idővel megszületett égi kísérőnk, a Hold. Ha ez így lenne, akkor a Föld és a Hold kémiai összetétele eltérő lenne, de nem ez a helyzet. A legújabb szimulációk azt sugallják, hogy a Theia nyomai a Földön is fellelhetők a felszín alatt.

A kutatók egy olyan szimulációs technikát alkalmaztak, amely kiválóan modellezi a bolygóütközések során fellépő anyagkeveredést.

AZ EREDMÉNYEK ALAPJÁN A THEIA SOKKAL KITERJEDTEBB VÁLTOZÁSOKAT OKOZOTT A FÖLDÖN, MINT KORÁBBAN GONDOLTUK.

Mit rejt a Föld mélye?

„A korábbi kutatások túlzott hangsúlyt fektettek a törmelékkorong (a Hold elődje) szerkezetére, és figyelmen kívül hagyták az óriási ütközésnek a korai Földre gyakorolt hatását” – mondta Deng Hongping, a Sanghaji Csillagászati Obszervatórium professzora a kiadott közleményben. A kutató szerint a korai földköpeny heterogenitása a Theia 4,5 milliárd éve történt becsapódásának köszönhető, és ez az esemény tekinthető az évmilliárdok óta zajló földtani evolúció kezdőpontjának.

A SZIMULÁCIÓK AZT MUTATJÁK, HOGY AZ ÜTKÖZÉS UTÁN A FELSŐ ÉS AZ ALSÓ KÖPENY ELTÉRŐ ÖSSZETÉTELŰVÉ ÉS ÁLLAPOTÚVÁ VÁLT.

Az alsó köpeny többnyire szilárd, benne a Theia által okozott szennyeződések csekélyek; az ütköző objektum anyagának nagyjából két százaléka hatolt ilyen mélyre. A felső köpeny azonban a korai Föld és a Theia anyagának keveréke.

Az alsó földköpenyben lévő Theia-anyag lehet a felelős az ún. alacsony sebességű tartományok (LLVP-k) kialakulásáért. Utóbbiak olyan struktúrák, amelyek az afrikai és a csendes-óceáni tektonikus lemez alatt találhatók a köpenyben. A Theiából származó matéria azért süllyedhetett a mélybe, mert vasban gazdagabb, tehát nehezebb, mint a környező anyag.

Az elmélet megerősítéséhez ugyanakkor további kutatómunkára van szükség. Vulkanikus folyamatok révén a köpeny alsó tartományaiból, sőt, még akár a földmagból is anyag szivároghat a felszínre. Ennek vizsgálatával tudják megerősíteni vagy cáfolni a most felvetett teóriákat. Az eredmények segítségével ráadásul nem csak a Föld, hanem a többi kőzetbolygó keletkezésének rejtélyeit is megfejthetnénk.

A teljes tanulmány a Nature tudományos folyóiratban olvasható.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Autósok, figyelem: átfogó ellenőrzést kezd a rendőrség

Célkeresztben a sofőrök, de aki nem él tudatmódosító szerekkel, annak nincs félnivalója. Országos akciót tart a rendőrség jövő héten...

Amerika-szakértő: Donald Trump előnye akkora, hogy vitázni sem áll le kihívóival

Az Egyesült Államok készül a következő választásokra: a republikánus oldalon utoljára vitáztak a jelöltek, Donald Trump viszont nem...

Vlagyimir Putyin szerint egész Ukrajnának nincs jövője

Ukrajna nem állít elő semmit, ezért nincs jövője, Oroszországnak pedig van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...

A Volán-sztrájk hétfői napja fog nagyot szólni a szakszervezet szerint

Vasárnap kezdődött a kétnapos tiltakozás. Közzétették, melyik régióban milyen arányban csatlakoztak a sztrájkhoz a dolgozók. December 10-re és 11-re...