18.4 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

Így kaphatnak több nyugdíjat a katások

Dátum:

Megosztás:

Számos cikkben foglalkoztunk már azzal a problémával, hogy a kisadózó egyéni vállalkozó rendkívül alacsony társadalombiztosítási ellátási alapja (jelenleg havi 108 000 forint) milyen mértékben rontja a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét. További – a nyugellátás összegét mindenképpen hátrányosan befolyásoló tényező – hogy a minimálbér összegét el nem érő ellátási alapra tekintettel a kisadózó esetében is alkalmazni kell a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 39. szakasza szerinti arányos szolgálati időre vonatkozó szabályokat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2023-ban egy biztosított kisadózó még félévnyi szolgálati időt sem szerez, tehát az összes szolgálati idő alapján megállapított szorzószáma (Tny. törvény 1. számú melléklete) is alacsonyabb lesz. (Fontos megjegyezni, hogy mindez a nyugdíjjogosultságot – ideértve a „nők 40”-hez szükséges jogosultsági időt is – nem érinti. E tekintetben 1 nap biztosításban töltött idő 1 nap szolgálati és jogosultsági időt jelent.)

Általában kevesebb szó esik arról, hogy a fent említett negatív hatásokat miként tudja a kisadózó vállalkozó valamilyen formában ellensúlyozni. És ezúttal nem az üzleti alapú öngondoskodás különböző formáira (önkéntes nyugdíjpénztár, magánnyugdíjpénztár stb.) gondolunk, hanem a kötelező biztosítási rendszeren belüli lehetőségekre.

És noha megoldásokkal, és nem a „nem lehet helyzetekkel” szeretnénk foglalkozni, ennek ellenére elöljáróban két – kérdésekben gyakran felvetett – lehetőséget mindenképpen ki kell zárnunk.

Az egyik a magasabb összegű havi kata fizetése a magasabb összegű ellátási alap érdekében. Erre az új katatörvény (2022. évi XIII. törvény) már nem nyújt lehetőséget. (Igaz, a korábbi szabályok (2012. évi CXLVII. törvény) alapján vállalható 75 ezer forintos havi adóhoz kapcsolódó 179 ezer forintos ellátási alap sem jelentett megfelelő választ a bevezetőben említett problémákra, hiszen még ez sem érte el a tárgyévi minimálbér havi összegét.)

A másik „nem járható út”, a járulékalap megállapodás révén történő kiegészítése. A Tbj. 48. paragrafusa ugyanis a nyugellátásra jogosító szolgálati idő és a nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából köthető megállapodás egyik feltételéül azt szabja, hogy a megállapodás tartama alatt a kedvezményezett nem állhat biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban. Márpedig a kisadózóra kiterjed a biztosítás.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A fájó izmokat is kezelhetjük fahéjjal, levendula-illóolajjal és kurkumával

Nincs is annál rosszabb, amikor reggel már úgy kelünk ki az ágyból, hogy fájnak az izmaink. A fájó izomzatnak...

A magyarok bő kétharmada maradni akar az Unióban és bevezetné az eurót

Ha ma lenne a népszavazás, akkor a magyarok több mint kétharmada voksolna az unióban maradás és az euro...

Leállnak a lengyel fegyverszállítások a gabonavita miatt

Varsó mindeddig Ukrajna egyik legfőbb támogatója volt, de a közelgő választás felülírja a korábbi álláspontot - írja a...

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése - írja a vg.hu Egy asztalhoz...